Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 29 mei 2011

Bezuinigen, hobby of noodzaak?

Dit is een kopie van een bericht van mijn oude Web-log.

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik bezuinig. Wat is de noodzaak, of is er misschien sprake van een (uit de hand gelopen) hobby?
Eigenlijk is het een combinatie van beide.
De noodzaak: als ik 65 jaar word, heb ik op dat moment 20 1/6 pensioenjaren opgebouwd. In Nederland is de pensioenopbouw zo, dat je in 40 jaar een volledig pensioen opbouwt. Ik heb net iets meer dan de helft van deze pensioenjaren. Dat betekent dat ik er vanaf mijn pensioen financieel behoorlijk op achteruit ga.
De hobby: ik ervaar het als een uitdaging zo veel mogelijk te besparen en weinig geld uit te geven. Ik zoek graag het randje tussen zuinig en iets te zuinig. Op zich is het voor mij absoluut niet moeilijk om zuinig met geld om te gaan. Ik heb jaren op een minimumniveau geleefd. Misschien is de ware uitdaging voor mij om geld over de balk te smijten. Ik zou werkelijk niet weten hoe ik dat moest doen.
Maar er is nog een extra aspect, een gevolg van zuinig leven: mijn belasting van het milieu wordt een stuk lager.
Ik gebruik weinig stroom en gas, ik heb geen auto, ik hergebruik veel dingen, koop 2e hands, ik eet meestentijds vegetarisch, ik probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien, ik ben nog nooit buiten Europa op vakantie geweest. Ik bespaar er geld mee, maar ook deze milieudoelen zijn voor mij heel belangrijk. Ik probeer op deze manier een steentje bij te dragen aan het behoud van de aarde.
Heb jij al eens uitgerekend wat jouw ecologische voetafdruk is? Klik hier om het uit te rekenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten