Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 21 december 2011

Bezuinigen op verlichting

Bezuinigen op verlichting in woonhuizen is een goede zaak, daar doe je niemand kwaad mee en breng je niemand in gevaar. Neem voor mijn part een 5 watt spaarlamp-peertje of ga helemaal in het donker zitten, maar ga niet zonder verlichting het verkeer in! Ik kom heel vaak fietsers en zelfs ook auto's tegen zonder licht, ook in spaarzaam verlichte straten en op donkere fietspaden. Daarmee bezuinig je niet. Je hebt kans op verkeersboetes en ongelukken. Als je na een ongeval opgelapt moet worden in een ziekenhuis, kost dat de zorgverzekeraar en dus ons allemaal VEEL GELD. Ik zie ze vaak onverlichte verkeersdeelnemers pas op het allerlaatste moment. Die mensen hebben geen idee hoe slecht je zichtbaar bent in het donker. Ik krijg regelmatig een hartverzakking van schrik. Misschien ligt het aan mijn 50+ ogen, maar ik kan jullie verzekeren dat er nogal wat 50+ -ers op pad zijn voor 9.00 uur 's ochtends en na 16.00 uur 's avonds. Die zien misschien allemaal iets minder.
Ik zou alle verkeersdeelnemers willen oproepen: zorg voor goede verlichting.
Dan heb ik minder kans op een hartverzakking ;-)

13 opmerkingen:

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Maar fietsers die bij het oversteken niet omkijken zijn ook gevaarlijk. Het gebeurd mij regelmatig dat er in de stad fietsers voor mij langs gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat ik wel wilde besparen op verlichting, bracht ik mijn fiets niet naar de fietsenmaker om m'n licht te laten repareren, maar kocht een setje losse lichtjes. Want zonder licht fietsen doe ik echt niet. Ik vind het zelf doodeng.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'k Sluit me heulemaal bij je aan, zelfs voetgangers die in het donker blindelings het zebrapad oversteken.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de auto heb ik altijd lichten aan, zo heb ik dat geleerd. Op de fiets in het donker ook; ik weet hoe onzichtbaar je voor automobilisten kunt zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ondersteun je oproep. Als ik 's ochtends vroeg met de hond fiets,kom ik regelmatig jongeren zonder verlichting tegen. Gelukkig kraakt meestal die oude fiets en hoor ik ze aankomen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een goeie inderdaad! Ik moet eerlijk bekennen dat ik regelmatig zonder licht fiets. Ik moet nog steeds van die opklik lichtjes kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb op mijn fiets lampen zitten die altijd branden, ook als ik stilsta.Ja het kost batterijtjes,maar die laadt ik weer op in de zonne-energie-oplader.Op de reservefiets moeten de verlichting en de rem het doen...en dan ben ik ook nog zo'n muts dat ik altijd mijn hand uitsteek en niet door rood rijd.Soms vind ik mezelf te erg, maar als ik dan dit stuk lees denk ik, ah,fijn, ik doe het ergens voor, er zijn wel mensen die het waarderen.

  Groet,Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En tip voor mensen die lid zijn van de ANWB, zij kunnen tot eind Maart hun oude lidmaatschapspas inleveren en krijgen dan gratis een setje fietsverlichting mee.

  Groetjes Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben voor mijn werk bijna dagelijks in Groningen. Ook gisterenochtend kreeg ik weer de schrik van mijn leven toen een fietser zonder licht door het autoverkeer dacht te kunnen laveren. Ineens zie je dan iets schmimmigs bewegen in je ooghoeken. Echt, je schrikt je helemaal wild. Deze meneer kwam van links, tussen de auto's door om over te steken... Vorige week zag ik dat een fietser in het rechterportier van een auto voor me was gereden. De fietser had daar wel voorrang maar ik kruip dagelijks op hetzelfde punt met mijn auto want je ziet ze echt pas op het allerlaatste moment als ze geen licht voeren. Ook gisterenavond weer: ik zag het gebeuren, fietser op voorbumper van auto naast me. Liep gelukkig goed af... Zelf fiets ik natuurlijk ook maar heb altijd braaf mijn licht aan. Je weet nu eenmaal dat automobilisten je slecht zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik rijd inderdaad ook veel in de auto en schrik me elke keer wezeloos als ik een fietser uit het donker zie opduiken. Fietsers moeten er niet vanuit gaan dat een automobilist hen toch wel ziet!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier staan geen lantarens op de dijken en donker is dan vaak ook echt pikkedonker.

  En dan nog rijden / lopen er soms mensen langs de weg... Ik heb daar echt een gloeiende hekel aan! Ben ook al wel eens gestopt om te vertellen hóe slecht zichtbaar die persoon was (puber) en hoe gevaarlijk dat is.

  'k moet er echt niet aan denken dat ik dankzij zo'n sukkel zonder licht diezelfde sukkel dood zou rijden.

  Ik had zelf altijd zo'n lampje voor om mijn arm mee. (kan op de fiets en te voet).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kan me helemaal inleven.. gisteren ook bijna een fietser op mijn motorkap, geen licht en ook nog eens zwarte kleding!
  Zag hem pas toen hij 0.5 meter voor me overstak!
  zooooooo gevaarlijk zonder licht!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vindt dat je niet moet bezuinigen op verlichting maar moet investeren in zuinige verlichting!

  BeantwoordenVerwijderen