Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 2 december 2011

Hoe zit met met mijn ABP pensioen?

Wat ik al een hele tijd vreesde, mijn pensioen staat op de tocht. Het ABP gaat de pensioenen bevriezen en misschien wel verlagen. Lees ook hier. Het is jammer voor al het geld dat ik 14 jaar en 2 maanden noodgedwongen in mijn pensioen gestoken heb. Je kunt er niet voor kiezen om geen pensioen te nemen, je moet wel. Jammer maar helaas valt mijn pensioen lager uit dan ik een aantal jaren geleden hoopte. Ik hoop wel dat er nog een redelijk bedrag overblijft om prettig van te leven. Toch schijnt ons stelsel in vergelijking tot andere landen nog steeds heel goed te zijn en gelukkig heb ik de afgelopen jaren maatregelen genomen om te zorgen dat de achteruitgang in inkomen op mijn 65e jaar niet al te hard aankomt. Misschien merk ik het over 6 jaar nauwelijks. En iedereen gaat er op achteruit toch? We worden gewoon met ons allen wat armer, dat overleven we prima, lijkt mij. We moeten ook wel, er is geen ontkomen aan. En dromen over overwinteren op de Canarische Eilanden of over de aanschaf van een mooie auto kan altijd ;-) Dat kost helemaal niets.

7 opmerkingen:

 1. Nu heb ik net twee keer pensioen gehad. ben benieuwd of het naar beneden gaat. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat wil dat precies zeggen, dat ze het bevriezen? Krijg je dan niet meer, of gaat het gewoon niet omhoog? In ieder geval niet leuk, want iets wordt voorgespiegeld op een bepaalde manier, je denkt dat je het goed geregeld hebt en als dat dan vervolgens toch anders blijkt te zijn, is het vaak te laat om er nog iets aan te doen. Gelukkig ben jij al slim bezig met aflossen en je vaste lasten te verlagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel jammer inderdaad. Het lijkt me op een gegeven moment fijn om dan concreet te weten hoevéél je per maand minder te besteden hebt. Dan kun je je daar op instellen en plannen maken. Die onzekerheid lijkt me nog het vervelendst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nou onzekerheid over mijn pensioen is er niet echt ,want het word waarschijnlijk drie keer niets als je naar mijn huidige inkomen kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig gaan wij nog niet met pensioen op dit moment. Misschien zijn er tegen die tijd wel weer betere vooruitzichten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh je begint wakker te worden alleen is het namelijk zo dat er straks helemaal geen pensioen meer is, de babyboomers gaan masaal nu met pensioen en aow dus de pot is straks leeg en dan praten we nog niet over die miljarden die de overheid uit jou potje van de ABP heeft gestolen.
  snappie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit ook bij die club voor mijn pensioen en zoals anoniempje hiervoor al aangaf heeft de overheid in het verleden miljarden uit het potje gehaald. Het ziet er somber uit. Maar het duurt nog zo lang voor mij dat er nog van alles kan gebeuren. Wij kunnen ons ook nog voorbereiden. Voor de echte oudjes van nu (met een klein pensioentje) vindt ik het wel triest. Straks moeten ze nog inleveren.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen