Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 december 2011

Overstappen naar een andere energieleverancier

Een goede bezuinigingstip is om een goedkope energieleverancier te zoeken.
Veel consumenten zijn huiverig voor het overstappen naar een andere energieleverancier. Dit is eigenlijk nergens voor nodig, mijn ervaring is dat het eigenlijk altijd goed gaat.
Wat doe je?
Je bezoekt een aantal vergelijkingssites, je voert je jaarverbuik in van het afgelopen jaar en je vergelijkt welke leverancier je de goedkoopste energie kan leveren. Hiervoor hoef je niet eens wekelijks je verbruik te noteren, je kunt gewoon uitgaan van de laatste afrekening van je leverancier.
Welke vergelijkingssites zijn er?
Een heleboel!
http://www.energievergelijken.nl/
https://www.pricewise.nl/
http://www.verandervanenergie.nl/
http://www.energieprijzen.nl/
http://www.gaslicht.com/energie-vergelijken/energiewijzer.aspx
http://www.energieleveranciers.nl/energie-vergelijken
En waarschijnlijk nog veel meer.
Welke nu precies de beste is, dat weet ik niet. Volgens mij krijgen ze allemaal bemiddelingsgeld van de energieleveranciers, dus ze worden er allemaal beter van.
Via deze sites krijg je vaak korting als je overstapt, een soort welkomstbonus. Juist daarom loont het om regelmatig over te stappen. Die welkomstbonus is bedoeld om jou te lokken en bij voorkeur als klant te houden. Maar als jij een jaarcontract neemt, dan ben je na dat jaar nergens toe verplicht en kun je gewoon naar de volgende en daar weer een welkomstbonus opstrijken en dan weer naar de volgende en ga zo maar door.
Ik ben nu zo'n 5 keer overgestapt en het ging altijd prima. Volgend jaar stap ik weer over en ga weer op zoek naar een goedkope leverancier.
Welke leveranciers heb ik gehad? Greenchoice 2x, Essent, Main Energie, Cogas  en Centrica.
Als ik op zoek ben naar een nieuwe leverancier, dan bezoek ik ook de site van consumentenprogramma's zoals Radar en Kassa om te kijken of er veel klachten zijn over de leverancier. Als er veel klachten zijn over een bedrijf dat ik op het oog heb, dan kies ik een andere, misschien iets duurdere waar ik meer vertrouwen in heb.

Bij een gemiddeld gebruik kan het verschil tussen de goedkoopste en de duurste energieleverancier oplopen tot honderden euro's per jaar. Dat is met overstappen snel verdiend.

10 opmerkingen:

 1. Wij zitten ook te dubben. Wel of niet overstappen? Wij zijn vorig jaar overgestapt van Essent naar Energiedirect. Die was op dat moment een heel stuk goedkoper. Maar ja, die prijsstijgingen he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doe het ook jaarlijks. Gaslicht.com werkt prima. Kies ook niet de goedkoopste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er kunnen problemen ontstaan als je via een energievergelijker naar een andere maatschappij gaat. Waar het precies aan ligt, dan ben ik nog niet achter. Ik heb nu 2x meegemaakt dat de 'oude' energiemaatschappij mij na een jaar niet had omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd, waardoor de aanmelding via Gaslicht.com resulteerde in een afwijzigingsbriefje van de nieuwe maatschappij omdat ik nog vast zou zitten aan een contract.
  In beide gevallen was het met telefoontjes heen en weer op te lossen, maar fijn was het niet.
  Volgende keer moet het anders, waarschijnlijk eerst zelf voor de zekerheid opzeggen bij de oude maatschappij, en dan pas via een energievergelijker een nieuw contract aangaan.
  groeten anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn afgelopen jaar overgestapt naar een andere leverancier mbv Vereniging Eigen Huis. Zij doen veilingen en bij de voordeligste leverancier kun je dan een jaar energie kopen. Volgend jaar doen we dit weer zo denk ik. Of misschien naar Greenchoice uit idealistische motieven.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan helaas niet overstappen. Lang leve de veel te dure stadsverwarming! Met stadsverwarming heb je geen keus in leverancier, er is er maar 1 per regio waar je uit kiezen kan. Als ik wel kon overstappen zou ik het waarschijnlijk net als jij doen. Telkens overstappen en een welkomstbonus ontvangen. ;-)
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 2 jaar geleden ben ik eens oveergestapt. een jaar later meteen weer terug. werd gek van de administratieve rompslomp, en ik bespaarde niks. voor mij geen overstap meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik stap eigenlijk niet over. Ik ben erg tevreden over mijn huidige leverancier. Ik kan overstappen, maar weet niet of het loont. Naar aanleiding van uw artikel zal ik het eens uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eindelijk heb ik uw blog terug gevonden .Ik heb het echt gemist . Ik woon in België en daar is toch veel anders dan in Nederland . Maar het is toch altijd leuk om te lezen en ik heb er vele tips uitgehaald . Ben echt blij dat ik terug kan meelezen .
  Groetjes
  Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben inmiddels drie keer overgestapt de afgelopen jaren en dat is altijd wel goed gegaan. Alleen heeft bij de middelste keer Eneco nog twee maanden langer geld afgeschreven. Ik heb alles weer netjes terug gehad maar toch. Overigens heb ik wel voordeel gehad door het overstappen met idd een geldbedrag ineens (1 x EUR 175,00 en 1 x 93,00) of een veel lagere prijs. Na afloop van het contract gaat de prijs opeens flink omhoog. Ik zit nu nog niet zolang bij de laatste dus over een jaar ofzo ga ik weer zoeken naar een goede deal.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb je wel eens bij de NEM gezeten. Die hebben voor mij nu een goede aanbieding maar niet zulke goede pers dus ik ben huiverig.

  BeantwoordenVerwijderen