donderdag 22 december 2011

Indiase recepten (van mijn oude blog)

Lang geleden, in januari 2009, volgde ik een kookworkshop Indiaas koken. Ik heb destijds vier maal recepten gepubliceerd op mijn oude weblog. Deze weblog is op dit moment nogal wisselvallig, dan weer niet en dan weer wel online. Dus ik heb alles voor jullie verzameld in dit bericht. Je hebt vrij veel specerijen nodig voor de recepten, dat is wel even een aanschaf, maar als je die eenmaal hebt, kun je deze vrij eenvoudige recepten allemaal maken. Ze zijn heerlijk en de ingrediënten zijn over het algemeen niet heel duur. Sommige dingen kun je weglaten, zoals amandelen in de corma, in plaats van verse gember kun je ook gemberpoeder nemen, ik gebruik in plaats van verse rode peper soms sambal. Toegegeven, de smaak is iets anders, maar ik heb geen problemen met een iets andere smaak. De specerijen in de recepten zijn op zich wel heel belangrijk voor de smaak, die kunnen niet weggelaten worden.

Dan eerst de 2 lekkerste recepten:

AUBERGINE IN YOGHURTSAUS
1 grote aubergine
zout peper
1/2 rode Spaanse peper
olie
1,5 dl volle yoghurt
1 eetlepel bloem
1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel gemalen komijn
Bereiding: Snijd de aubergine in de lengte in repen van ongeveer 1,5 cm dik en halveer ze. Leg de repen in een vergiet en strooi er zout over. Laat dit ongeveer 30 minuten staan. Verwijder de zaadjes van de peper en snijd de peper in kleine reepjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de peperreepjes even aan. Dep de aubergine droog met keukenpapier en bak de aubergine al omscheppend bruin. Roer van de bloem en 1 dl water in een schaaltje een glad papje en meng dit door de yoghurt. Giet dit mengsel bij de aubergine en laat het geheel ca. 10 minuten sudderen totdat het ingekookt is tot een dikke saus. Voeg mosterdpoeder en de komijn toe en breng op smaak met zout en peper.
 **************************************************************************

KIPCURRY
350 gr kipfilet in blokjes
50 gram gemalen amandelen
1,5 dl volle yoghurt
zout, peper
4 eetlepels olie
3 eetlepels milde currypasta (Patak)
2 uien
1 stukje verse gember (of gemberpoeder)
2 teentjes knoflook
tomatenblokjes uit blik
100 gram kokoscreme (blok santen)
20 gram korianderblad (gedroogd of vers)
Bereiding: Meng de yoghurt met de amandelen en het zout en de peper. Laat de blokjes kipfilet hierin ca. 2 uur marineren. Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de currypasta even aan. Voeg de uien, gember en knoflook toe en laat alles op een zacht vuur even meefruiten. Voeg dan het kipmengsel toe en laat het geheel al roerende bakken op een matig vuur. Voeg dan de tomaten en de kokoscreme toe en verwarm dit mee totdat de kokoscreme opgelost is. Proef de saus af en voeg eventueel naar smaak nog zout, peper of andere smaakmakers toe. Garneer het gerecht met fijngehakte koriander.

**************************************************************
CURRY MET EIEREN
6 eieren
olie
2 tl kurkuma
2 aardappels in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uit de pers
stukje verse gemberwortel of 1 tl gemberpoeder
3 kardemoms (AH)
1 kaneelstokje
1 eetlepel currypasta
3 kruidnagels
3 laurierblaadjes
1 blikje tomatenblokjes
 
kardemompeulen
Bereiding: Kook de eieren in ca. 8 minuten hard. Pel en halveer ze. Verhit de olie in een braadpan . Roer de kurkuma erdoor en bak hierin de eieren tot ze lichtbruin kleuren. Haal ze uit de pan. Bak in het bakvet de aardappelblokjes ca. 2 minuten en haal deze ook uit de pan. Fruit de currypasta met de kardemom, kruidnagels, de kaneel en laurierblaadjes even aan. Bak de ui, knofloook en gember even mee. Voeg nu de tomaatblokjes, de aardappels en de eieren toe en laat dit geheel sudderen totdat de aardappels gaar zijn. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper en verwijder de kruidnagels, de kaneel en laurierblaadjes voor het serveren.

*******************************************************************************
GROENTE CORMA
450 gram groente naar keuze, bijvoorbeeld bloemkoolroosjes, champignons, boontjes, paprika
olie
1 ui
2 teentjes knoflook uit de pers
1/2 tl kaneel
1 tl komijn
8 kardemoms
zout, peper
2 dl volle yoghurt
20 gram geschaafde amandelen
Bereiding: blancheer eventueel de harde groenten soorten kort in ruim kokend water. Verhit de olie in een wok, braadpan of hapjespan en fruit hierin de ui met de knoflook licht aan. Voeg de specerijen toe en laat ze kort meebakken. Voeg dan de groenten toe en laat het geheel 5 – 10 minuten met het deksel op de pan smoren. Voeg dan de yoghurt op kamertemperatuur toe en laat dit nog even al roerende meewarmen. Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en strooi deze voor het serveren over de korma.

**********************************************************************************
Uienbhalia’s (voorgerecht of snack)
Ingrediënten:
200 gram bloem
1/2 theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel bakpoeder
zout naar smaak
1/2 theelepel komijn
2 grote uien
1 groen peper, fijngehakt
30 gram korianderblad, fijngehakt
olie voor het frituren
Bereiding: meng de bloem met alle kruiden en het bakpoeder en zeef dit boven een beslagkom. Roer er zoveel koud water door tot er een dik beslag ontstaat en laat dit even rusten. Pel de uien en snijd ze in ringen. Meng nu de uienringen, de peper en de koriander door het beslag. Verhit de olie in een wok of frituurpan. Schep steeds een lepel van het mengsel in de hete olie en bak de bahajia’s tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm met eventueel een saus.

******************************************************************

Gehakt met doperwten en munt
ingrediënten:
2 eetlepel olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook uit de pers
1 schijfje gemberwortel
1/2 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
zout
2 ontvelde tomaten in plakjes
250 gram rundergehakt
1 grote wortel in reepjes
75 gram doperwten (diepvries)
1 eetlepel fijngehakte munt
1 eetlepel fijngehakte koriander
een paar takjes koriander
Bereiding: Verhit de olie in een wok, hapjespan of diepe koekenpan en fruit hierin de uien met de knoflook en gember aan. Voeg het gehakt toe en laat al roerende meebakken zodat het gehakt rul wordt. Voeg nu de gedroogde specerijen, tomaten, wortel en doperwten toe en laat dit circa 10 minuten meesudderen. Proef het gehaktmengsel af en voeg pas op het laatste moment de munt en koriander toe. Serveer dit gerecht met rijst.
Variatie: oorspronkelijk wordt dit gerecht met lamsgehakt gemaakt.
***************************************************************
Balti-vis
ingrediënten:
600 gram kabeljauwfilet of andere stevige witvis
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zout
1 teentje knoflook uit de pers
1 theelepel verpulverde gedroogde rode pepers
1 1/2 theelepel garam masala
2 eetlepels fijngehakte koriander
2 ontvelde tomaten
2-4 eetlepel maïzena
1,5 deciliter olie
Bereiding: snijd de vis in blokjes. Doe alle overige ingrediënten met uitzondering van de maïzena en de olie bij elkaar en pureer dit mengsel in de keukenmachine. Schep dit ui-kruidenmengsel over de visblokjes en laat dit even intrekken. Voeg vlak voor het bakken de maïzena aan het vismengsel toe, zodat de visblokjes aan alle kanten bedekt zijn. Verhit de olie in een wok en bak hierin steeds kleine hoeveelheden van de visblokjes goudbruin. Serveer eventueel met raïta of een andere saus.

**********************************************************************************
Als vervolg op mijn Indiase recepten, een recept voor KIP TIKKA MASALA
Voor 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten.
Kooktijd 45 minuten

Ingrediënten
- 400 gram kipfilet, in blokjes
- een stukje verse gember geraspt
- een teentje knoflook, fijngesneden
- zou en peper
- een handjevol vers korianderblad, fijngesneden en nog wat extra voor de garnering
- sap en rasp van 1 limoen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 ui, gesneden
- een theelepel kurkuma (koenjit)
- een theelepel gemalen komijn
- 250 ml room of gewone yoghurt
- blikje tomatenpuree
- sap van een halve citroen

Bereiding:

Doe de kip met de 1 eetlepel olie, gember, knoflook, zout, peper, koriander, limoensap en limoenrasp in een grote schaal. Meng goed door elkaar en laat 30 minuten rusten.
Verhit na 30 minuten 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok en bak het kipmengsel 8 tot 10 minuten totdat het mengsel bruin geworden is.
Haal de kip uit de pan en bewaar de kip. Doe in dezelfde pan de overgebleven olie en bak gedurende 5 minuten de ui en het chilipoeder. Voeg de kurkuma en komijn toe en roerbak nog 1 minuut. 
Voeg de room of yoghurt toe en laat het ui/yoghurtmengsel 5 minuten zachtjes koken. Doe de kip erbij en laat nog 5 minuten koken. Voeg de tomatenpuree toe, roer en voeg dan het citroensap toe. Kook nog 1 minuut en serveer met wat verse fijngesneden korianderblad.
Lekker bij gekookte rijst en naanbrood. De kosten zijn per maaltijd wel iets meer dan 1 euro per persoon, dus je zou het moeten beschouwen als een feestelijk gerecht dat je zo nu en dan eens maakt. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan uit eten gaan.
Opmerking: er zijn veel verschillende recepten te vinden, onder anderen van Jamie Oliver , allemaal met verschillende ingrediënten, tomaten, komijn, knoflook, ui en room of yoghurt horen er zo te zien standaard in te zitten. Maar de rest is soms heel verschillend.

5 opmerkingen:

  1. Oh vooral die aubergine lijkt me lekker! Ik geef ze even door aan hubby, die is de kok bij ons thuis. Ik kan er namelijk niks van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Behalve de kardemoms (ik weet niet eens wat het is) heb ik de rest alemaal standaard in huis.
    Inderdaad: een goede kruidenbasis maakt dat je veel zelf kan maken.
    Ik ga binnenkort eens iets van je recepten proberen, ze lijken me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk, we zijn hier gek op Indiaas eten! Dank je wel, ga ze zeker proberen te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor het plaatsen van de recepten. Vooral de kip curry en kip tikka massala lijkt me heerlijk.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.