Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 8 december 2011

Nieuwe huisgenoten

De relatie van oudste dochter liep al jaren niet meer zo soepel, zo nu en dan was ze een aantal weken of wat korter hier om even pas op de plaats te maken. Ook de afgelopen 6 weken woonde ze hier met haar kat. Twee weken geleden is de relatie in wel heel zwaar weer terecht gekomen, zo'n zwaar weer dat de relatie nu definitief schipbreuk geleden heeft. Sinds het laatste weekend van november woont ze weer bij mij, samen met haar mooie lapjeskat. Ik had tot voor kort zelf lapjeskatten, nu woont hier weer een leuke lapjeskat. 
Dochter heeft een heel klein inkomen en studeert zonder studiebeurs. Ze kan het zich gewoon niet permitteren om zelfstandig te wonen. Dus wonen we nu weer samen. Ik vind het prima, onze verstandhouding is goed en het is een heel lieve meid. Ik heb nu weer een tweepersoons huishouden. Haar  hele inventaris is nu hier, op haar kamer, op de oude kamer van haar zusje en op zolder. Gelukkig had ze niet zo veel meubels, nou ja, wel flink wat kasten, boeken, CD's , DVD's, kleding en noem maar op. De eerste week leefden we in de dozen, maar nu komt er aardig schot in de zaken en ziet het er hier redelijk bewoonbaar uit.
Mijn uitgaven aan boodschappen zijn tot nog toe heel bescheiden gebleven, maar ook die zullen niet altijd beneden 30 euro blijven, dat zal doodeenvoudig niet lukken. Ook mijn gasverbruik en stroomverbruik zullen stijgen, dat was stiekem de afgelopen weken ook al zo, in ieder geval was mijn verbruik hoger dan in voorgaande jaren. Ik heb mijn voorschot bij Essent al wat opgehoogd, omdat ik anders bij de afrekening flink wat bij mag betalen. Het is nog wel even wennen, dochter en ik. Gisteravond zat ik beneden in de kamer en het wilde in de woonkamer (met open keuken) maar niet warm worden. Wat bleek? Dochter had overdag alle radiatoren in keuken en woonkamer uitgedraaid om het boven op haar kamer lekker warm te stoken. Geen wonder dat het in de woonkamer 15 graden bleef! Hierbij wat foto's van dochters kat. Is het niet een schoonheid? Ze houdt erg veel van tassen, vooral om lekker in te zitten.

Aanvulling; ik betaalde beide dochters 100 euro per maand als aanvulling voor levensonderhoud. Voor de jongste was dat naast de studiefinanciering. De oudste krijgt geen studiefinanciering meer. Die 100 euro krijgt oudste nu niet meer, daarvoor in de plaats betaal ik het eten, extra verwarming, extra stroom, extra reinigingsheffing etc. Ze kost wel wat meer dan dat, maar dat vind ik niet een probleem. Dan maar wat minder sparen, dochter heeft gewoon een plek nodig waar ze zich thuis voelt. Nou dat kan ik regelen. Ik ben blij dat ik bijna 5 jaar geleden gekozen heb voor een huis met zolder en 3 slaapkamers. Op een gegeven moment had ik er een beetje spijt van, we hebben hier maar ruim een jaar met ons drieën gewoond. Die spijt heb ik nu niet meer, ik heb genoeg ruimte en dat is fijn.

26 opmerkingen:

 1. Jammer van haar relatie,maar fijn dat zij weer bij haar moeder terecht kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Balen. Dat gaat je flink geld kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezellig voor jou, Zuinigaan, maar niet zo fijn voor je portemonnaie! Maar het gezelschap van je dochter zal veel vergoeden, denk ik zo.
  Maar zij moet wel aan haar moeder denken, die s'avonds in de kou zit! Haha ;-)
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, wat goed dat ze eraan dacht niet het hele huis warm te stoken. Qua zuinig aan doen heeft ze de boodschap wel begrepen en zit ze redelijk op één lijn met je. Het weer samenleven moet nog even wennen, en er moeten weer werkzame afspraken gemaakt worden met elkaar enzo, zodat dit soort dingen niet zo vaak meer gebeurt.

  Ik hoop en wens dat jullie vooral veel genieten, van en met elkaar.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In zo'n soort situaties sta je altijd voor je familie klaar toch? Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat ze weer thuis kan komen wonen! Ik wens jullie beiden een fijne kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De aanleiding is niet leuk, maar wel fijn dat je nog even kunt genieten van je dochter.
  En wat betreft stoken heeft ze er al wat bijgeleerd en verder heeft ze een heel goed voorbeeld aan jouw consuminderen.
  Waarom heeft je dochter geen studiefinanciering?

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dat zal wennen zijn inderdaadm, maar ook even genieten dat je na het loslaten dan toch weer een tijd kunt samenzijn.
  Mooie kat hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je haar op kunt vangen na zo'n situatie.
  En wat is de lapjeskat schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een opmerking over een portemonnee en dat het flink wat geld gaat kosten, is naar mijn inziens toch van ondergeschikt belang. Niets is fijner dan te zien dat je kinderen je vertrouwen en op je kunnen bouwen en dat ze dat weten.

  En wat een lieve poes

  Groetjes Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig voor haar,dat ze bij jou terecht kon. Dat voegt zich vanzelf wel. En een schat van een kat. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vervelend voor haar dat haar relatie stuk is gelopen. Wel fijn dat ze weer bij jou terecht kon! En ach, dan maakt het toch niet uit dat alles weer een beetje duurder uitvalt. De band met je dochter is toch onbetaalbaar he ?!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige kat! Ik heb zelf ook een lapjeskat, die ik erg mooi vind. Maar deze kat heeft wel een erg bijzondere 'tekening' prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat ze bij jou terecht kan! En ach, jullie gaan je vast wel redden samen =) Uit ervaring weet ik dat weer aan je moeder wennen veel minder erg is dan in een relatie-in-zwaar-weer-zitten ;-) Geef mij dan maar de moeder, en blijkbaar denkt je dochter er hetzelfde over!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een lief beest! Nou, die lijkt het iig prima te vinden. Hopelijk zijn jij en je dochter ook snel weer helemaal aan elkaar gewend, maar dat zal vast goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Zuinigaan,

  Even iets buiten het echte onderwerp om, maar mag ik vragen wat je als voorschot aan Essent betaalt voor gas en electra?

  Veel plezier met je nieuwe huisgenoten!

  Lieve groet,

  Pleuni

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een lieve kat :-)

  En wat fijn (en lief van je!) dat ze bij haar moeder terecht kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Alles heel herkenbaar...Wij hebben sinds 1 maand zoon weer in huis, na 4 jaar weg te zijn geweest. "Hotel Mama" noemen wij het gekscherend. Maar het is ook wel weer gezellig, zat met vaders weer lekker over voetballen te bomen gisteravond. Had ik dus 2 mannen in huis die boos waren op de scheidsrechter, oef...
  Geniet van de tijd met elkaar.
  WilmaH

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooie poes, vooral dat koppie met die mooie zwarte streep op de neus

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Zuinigaan,

  Natuurlijk ontzettend rot voor haar dat haar relatie over is, maar het is fijn dat ze een moeder heeft bij wie ze altijd terecht kan.

  En zij en haar kat geven ook veel gezelligheid terug. Gezellig samen koken of om beurten koken, als de een wat later thuis is van werk of studie.

  En volgens mij heb ik ooit gelezen dat zij en haar zusje ook goed met geld kunnen omgaan.

  Hoewel de aanleiding natuurlijk akelig is, geniet van de tijd samen.

  Natuurlijk heel veel sterkte toegewenst voor uw oudste dochter.

  En de poes lijkt me echt superlief!

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat gezellig die oudste dochter en gelukkig niet het hele huis warm, alleen haar plekje.
  Gaat ze nu ook een keer een blogje schrijven? Ik herinner me iets van lang geleden.
  Wat zal ze nu veel tijd aan reizen kwijt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooi meisje met die zwarte streep op haar neus. Ze is zeker nog jong?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ondanks de niet fijne reden wens 'k jullie toch een fijne tijd samen.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Klinkt bekend ... mijn dochter woont ook samen en het gaat maar zo zo en komt hier ook regelmatig even 'bij'. Ik verwacht hetzelfde als wat jij beschrijft.

  Wat een leuke lapjeskat! Heb er zelf ook een gehad (18 geworden).

  BeantwoordenVerwijderen