Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 december 2011

Mijn elektriciteitsverbruik in mijn eerste huis

Ik woonde vanaf mijn 20e met mijn toenmalige vriend in mijn eerste eigen huurhuis. Als ik een vergelijking maak tussen het elektriciteitsverbruik toen en nu is er een enorm verschil.
Wat had ik toen aan elektrische apparaten?
Een platenspeler met versterker en boxen, een koelkast, wasmachine, een strijkbout, een stofzuiger en een boormachine en dat was het dan. Echt verder helemaal niets! Geen tv, nou ja, die stond er wel, maar die deed het niet. De oven was op gas, koffie zetten we met filters in een filterhouder: gewoon opschenken.
Wat heb ik nu allemaal meer dan dat? Nou, flink wat:
Een naaimachine, een broodrooster, een broodbakmachine, een tostiapparaat, een waterkoker, een koffiezetapparaat, een keukenmachine, een blender, een handmixer, een citruspers, een elektrische oven, een magnetron, een vriezer, een wasmachine, een droger,  een afzuigkap, een PC met printer, een tv, een cd speler, een videorecorder, geluidsapparatuur, een elektrische deken, elektrische wekkers, een elektrische tandenborstel, een ladyshave, een vlakschuurmachine, een decoupeerzaag, een cirkelzaag (die ik niet durf te gebruiken), een elektrische grasmaaier, een kantjesmaaier
Al die dingen moeten bij elkaar veel meer stroom nemen dan de apparaten toen. Ik heb geen overzicht meer van mijn verbruik toen. Verschil met toen is wel dat ik bijna uitsluitend spaarlampen gebruik, toen hadden we alleen gloeilampen.
En dan heb ik nog niet eens heel erg veel apparatuur, wat kun je ook nog hebben?
Een waterbed
Een sauna
Een elektrisch mes
Een friteuse
Een vaatwasser
Een staafmixer
Een kruimeldief
Een hogedrukreiniger
en vast nog wel veel meer.

13 opmerkingen:

 1. LOL! gelukkig zet je niet al je nieuwe apparaten tegelijkertijd aan! :-))))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog even een vraag over je gasverbruik...

  Klopt het dat je doordeweeks overdag niet thuis bent en dus de kachel niet aan zet?

  Ik ben namelijk aan het bijhouden hoeveel wij verbruiken, maar we komen denk ik toch wel op het dubbele...

  Dan wel met een man die thuis werkt overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien dat het qua stroom verbruik niet eens zo heel veel scheelt hoor. Apparaten zijn tegenwoordig vele malen zuiniger dan toen. Volgens mij zijn koelkasten en wasmachines van zo'n 30 jaar geleden grote energieslurpers.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook veel apparaten, maar het is ook niet zo dat ze dagelijks gebruikt worden. De meeste trouwens wel zoals de oven en magnetron. De bladblazer, die mijn man ooit kocht, mag van mij niet gebruikt worden. Hij pakt maar een bezem, is nog goed voor de lijn ook.Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij hebben wel een hoop apparaten maar het stroomverbruik valt deze week wel mee. De vaatwasser draait bij ons niet elke dag. De droger wordt nu wel gebruikt in de winter omdat wij het in onze oude huis niet droog krijgen en daarbij komt we hebben geen ruimte om al het wasgoed aan een lijntje te laten drogen.

  Alles is wel een stuk zuiniger geworden in verbruik. Vroeger trok een droger ontzettend veel stroom. Die van ons weegt het wasgoed en bepaalt zelf hoe lang hij moet draaien en verbruikt daardoor een stuk minder stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat jammer,dat je de verbruikscijfers uit die tijd niet meer hebt. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat grappig om eens in gedachte een rondje te maken door je huis. Ja, dan komen wij ook wel op een behoorlijk lijstje. Al worden apparaten als blender en broodrooster bijzonder weinig gebruikt. Wel voel ik me enigszins bezwaard als de wasmachine, droger en afwasmachine tegelijkertijd draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben geen droger en afwasmachine, verder wel de gangbare apparaten. Extra hebben wij nog bijna dagelijks de electische gitaren, piano en versterkers aan die door mijn man en zoon gebruikt worden. Geen idee of die veel gebruiken.

  Groetjes Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat dat verschil hier ook wel enorm is! Niet zozeer tussen ons eerste huis en nu, want dan heb je het 'maar' over een jaar of 7, maar wel tussen vroeger en nu. Veel tuindingen hebben wij nu juist op benzine, omdat snoeren met een grote tuin niet handig zijn. Maar ja, benzine is ook niet gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk rijtje! Ik ga denk ik mijn electrische apparaten ook maar een op een rijtje zetten! In ieder geval hebben wij de friteuse, maar daar besparen we echt veel geld mee uit. Het is echt veel goedkoper om Aldi frites te frituren dan voor alle kinderen patat te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, we hebben tegenwoordig zoveel apparaten die ons overal bij helpen en nog klagen we dat we geen tijd hebben! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook nog een keramische kookplaat en electrische oven in een. Dat moet wel, omdat er hier op de flat geen gasaansluiting is.

  Mijn rijtje is verder een wasmachine, koelkast, magnetron, computer met printer, Senseoapparaat, waterkoker, mixer, föhn, TV, DVD speler, radio/CD/cassettespeler, broodbakmachine en electrische wekker, electrische tandenborstel, draadloze telefoon en mobiele telefoon. Misschien dat ik nog iets vergeten ben, maar nu schiet me niets meer te binnen.

  Toch valt tot nu toe de elektriciteitsrekening wel mee, omdat ik klein woon. En ik heb dus geen gasrekening...

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En ik heb ook nog een citruspers...

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen