woensdag 7 december 2011

Vermogenspositie jonge huiseigenaren

Volgens dit bericht op nu.nl is het slecht gesteld met de vermogenspositie van jonge huiseigenaren. De Nederlandse Bank is verontrust over de risico's. Veel jonge huiseigenaren hebben een tophypotheek, ze hebben dus erg weinig of geen eigen geld in hun huis geïnvesteerd en alles geleend, waardoor de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Riskant, want als er sprake is van een terugval in inkomen, moeten huiseigenaren in dat geval vaak hun huis met een restschuld verkopen. Dan hebben ze geen huis meer, maar nog wel een schuld.
Dat is inderdaad niet wenselijk. Maar soms kan het gewoon niet anders. Veel jonge mensen komen doordat hun inkomen nèt te hoog is, niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en moeten wel kopen, zonder daar eerst vermogen voor opgebouwd te hebben. En als mensen wel in aanmerking komen voor een huurwoning is de wachttijd vaak zo lang, dat men uiteindelijk toch overgaat tot het kopen van een huis. Ik weet niet hoe lang de wachttijd in andere plaatsen is, maar hier in Groningen moet je al snel 4 à 5 jaar ingeschreven staan voor een huis als je een huis wilt hebben in een leuke buurt. En ook als je elk huis accepteert moet je flink wat Woningnet punten hebben opgebouwd.

Vroeger, niet zo lang na de oorlog, toen ik een kind was, was het vrij normaal dat kinderen met hun gezin eerst bij hun ouders inwoonden. In het huis van mijn grootouders woonden mijn oom en tante  in de grote slaapkamer en mijn neefje en nichtje sliepen op zolder. Mijn grootouders namen genoegen een kleine slaapkamer en een andere slaapkamer was omgebouwd tot een keukentje. Dergelijke inwoning was toen heel gewoon, maar gebeurt nu niet zo vaak meer.

15 opmerkingen:

  1. Ik denk dat die inwoning binnenkort weer heel normaal gaat worden. Mogelijk gebeurt dat ook met mijn kinderen. We hebben het er al over gehad.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hoort idd al vee meer over inwoning. Niet altijd voor complete gezinnen, maar wel voor kinderen en eventueel partners.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zo woonde ik ook tot 1953, bij opa en oma op de zolder. En er waren nog 4 ongetrouwde zussen van mijn moeder ook in dat huis. zij hadden 2 2pers bedden op 1 slaapkmaer en dan heerlijk s morgen bij de warme tantes in bed! we aten gewoon bij elkaar beneden en daar hadden opa en oma een opklapbed. het was goed zo. fijne dag gezina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik merk in mijn omgeving steeds meer dat het een beetje andersom gebeurt. Als opa en oma (of ouders) het zelf niet helemaal meer redden, vanwege de leeftijd, komen ze bij hun kinderen inwonen.

    Hier hebben we het geluk dat wij een huis kochten dat een half jaar geleden heel goedkoop was en nu met de nog verder gezakte prijzen, precies waard is wat onze hypotheek is. Nu zijn we niet van plan er binnenkort uit te gaan, maar het is een fijn idee dat we geen tophypotheek hebben. Die we vooralsnog prima kunnen betalen zonder stress...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij vallen ook in die categorie, alleen hebben we gelukkig geen tophypotheek en lossen we langzamerhand een deel af. Ook hebben we een relatief goedkoop huis gekocht.
    Gekocht omdat we heel snel een woning moesten vinden. We kregen ook een huurwoning aangeboden, maar we betalen nu 150 euro per maand minder aan hypotheek dan dat we aan die huurwoning kwijt zouden zijn.
    Die beslissing was voor ons dus snel gemaakt en hebben we een huis gekocht :) en kunnen elke maand nu een mooi bedrag sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb geen familie, helaas valt inwonen niet onder de mogelijkheden.
    Wel ben ik aan het uitzoeken of het mogelijk is, misschien dmv het oprichten van een stichting of andersoort wetsgeldig contract, met drie personen één huis te kopen.
    Om zo elk een verdieping van het huis te bewonen/bezitten.
    Niet ieder een kamertje, maar elk een verdieping en eigen keuken/wc/badkamertje.
    Er zijn huizen die geen grote verbouwing nodig hebben om dit te realiseren, denk aan drive-in-woningen.
    Affijn, als de woningnood hoog is zal deze manier misschien makkelijker te realiseren zijn.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Triest,dat er zo'n tekort is aan betaalbare huurwoningen.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn ouders hebben de eerste 5 jaar van hun huwelijk ook bij mijn opa en oma ingewoond. Was toen (50 jaar geleden) heel normaal. Het kleinste slaapkamertje was omgebouwd tot keukentje, de grote slaapkamer was woonkamer, de middelste hun slaapkamer en opa en oma woonden helemaal beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn vader heeft de eerste jaren van zijn leven ook bij zijn grootouders ingewoond.
    Gelukkig hoefden wij dat niet ;-)
    Wij hebben al heel jong een huis gekocht en hebben al twee keer met flinke winst een huis kunnen verkopen...dat scheelt weer op de hypotheek van ons huidige huis ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Helaas zijn wij een van die jongeren met een tophypotheek, maar heel simpel het kon niet anders. Hier moet je gemiddeld 7 jaar ingeschreven staan wil je kans maken om een huis. Tegenwoordig heb je ook huren op maat en dat zou in ons geval heel ongunstig uitpakken. 6 jaar geleden hadden wij bijna twee huurhuizen te pakken kunnen krijgen werden ze weer weggegeven omdat er asielzoekers in moesten gaan wonen. Ja dat schiet lekker op. Om die reden een huis gekocht en geld bijgeleend om het huis leefbaar te maken. Onze hypotheekschuld is een stuk hoger als dat de huizen momenteel opleveren. Jammer het is niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Godzijdank-hier geen tophypotheek! En een huis voor de grondprijs gekocht. Maar zie inderdaad de tophypotheken in onze vriendenkring. Heel verdrietig als het misgaat in deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij hebben wel een tophypotheek, maar zien zelfs daarmee nog kans om te sparen.

    Het is ook maar net hoe je met je uitgaven om gaat en hoe je vooruit denkt.

    Wij hebben voor een (spaar)hyptheek gekozen met de rente 30 jaar vast en zonder restschuld. Dit betekent dat ons risico om bij verkoop met een restschuld te blijven zitten toch net even wat lager ligt.

    Wel heel jammer dat onze generatie hard moet werken met waarschijnlijk weinig toekomstmuziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben gelukkig ook geen tophypotheek, al had de bank dat natuurlijk wel graag gezien! Maar wij wilden dit niet. Nu kunnen we het elke maand prima opbrengen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij vallen wel in die categorie, maar gelukkig zonder tophypotheek! We hebben een huis kunnen bouwen met een hypotheek die nog (ver) onder de executiewaarde van de woning ligt. En dus ook lager dan de huidige verkoopwaarde.

    De prijzen van huizen moeten wel heel erg kelderen, als wij ons huis uit zouden moeten én met een restschuld achter blijven. Zeg nooit nooit, maar ik verwacht het niet. En ja, mocht het nodig zijn.. we hebben wel een verkoopbaar huis (ook voor starters).

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben ook een tijd ingewoont bij mijn schoonouders. Wij hebben inmiddels onze hypotheek afgelost en hebben dus geen schuld bij de bank :) Lekker gevoel is dat. Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.