woensdag 4 januari 2012

Bespaartips: houdbaarheid

Als je alles weet over houdbaarheid kun je geld besparen. Hier een aantal tips over bewaren van voeding.
Op voedingsproducten staat een aanduiding over de houdbaarheid of de uiterste verkoopdatum.
Tenminste houdbaar tot, of te gebruiken tot zijn gangbare termen. Wat betekenen die termen? Kun je voedingsmiddelen eten die over de datum zijn?
Het is heel handig te weten hoe lang je de verschillende etenswaren kunt bewaren, zodat je niet te veel in voorraad hebt en voedsel weg moet gooien. Dat is jammer voor het geld en de moeite die het gekost heeft om het product bij jou te krijgen. Het is lang niet altijd zo dat je een product dat over de houdbaarheidsdatum is, meteen moet weg gooien, in sommige gevallen is het nog prima te gebruiken. Dus let op wat je weg doet.
Je zou een onderscheid moeten maken tussen houdbare spullen en spullen die snel bederven.
Die laatsten zijn: vlees, gevogelte, vis, zuivel. Deze kun je, als je de etenswaren op een goede manier vervoert en bewaart, goed houden tot de datum die op de verpakking staat. Als er geen verpakking is, omdat ze bijvoorbeeld op de markt gekocht zijn, is het raadzaam de producten snel, bij voorkeur nog dezelfde dag te consumeren en tot de bereiding koel te bewaren. Zeker bij vlees, kip en vis zou ik je niet aanraden dit na de uiterste datum nog te gebruiken. Je kunt er akelig ziek van worden.
Eieren is al weer een ander verhaal. Daar staat een THT datum op de ik regelmatig overschrijd. Wat ik doe: ik bewaar eieren in de koelkast en als ik een ei ga bakken dat een paar dagen over datum is, ruik ik aan een ei nadat ik hem opgebroken heb. Geen stank: niets aan de hand. Rotte eieren ruik je echt wel!
Ziek ben ik van eieren over datum nog nooit geweest. Zorg er wel voor dat je het ei goed door bakt, zodat je het lang genoeg verhit.
Kaas: blijft tamelijk lang goed. Zolang er geen zichtbare schimmel op staat, kun je het consumeren. Bij schimmel kun je de schimmelplekken er af snijden en de rest consumeren, dat deed mijn hele familie. Omdat zowat mijn hele familie in de kaas/zuivel werkte, lijkt mij daar niets mis mee.
Langer houdbare voeding:
Diepvries: het is van belang dat diepgevroren voedsel niet ontdooit, ook niet een beetje. Tijdens de periode in de vriezer gaat de kwaliteit heel langzaam iets achteruit, voornamelijk door uitdroging. Dus het is wel slim om producten niet te lang te bewaren, want dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Bederven doet het eigenlijk niet, volgens mij. Zorg voor snel en koel vervoer.
Doe nooit ontdooid vlees, kip of vis weer in de vriezer.
Ook brood bewaar ik in de vriezer. De plakken brood die ik per dag nodig heb, haal ik 's ochtends uit de vriezer.
Conserven in potten en blikken. Deze zijn heel lang houdbaar, meestal jaren. Een paar maandjes meer of minder maakt niet uit. Zorg voor een koele, droge omgeving. Ik weet niet hoor, maar het lijkt me een slecht plan om je blik sperziebonen op de verwarming te bewaren. Dat komt de houdbaarheid vast niet ten goede.
Bij pakken koekjes etc. volg ik de datum. Koekjes bederven niet zozeer, maar worden snel minder smakelijk. Ik zou niet zo snel koekjes presenteren die houdbaar waren tot november 2011. Waarschijnlijk zijn ze zacht of smaken ze muf. Als ik verder niets in huis had, zou ik wat gaan bakken. Een stuk lekkerder!
Zuurkool in vacuüm. Is in feite heel lang houdbaar, dit komt dat zuurkool geconserveerde kool is. Met de datering op het pak neem ik het niet zo nauw. Soms is de zuurkool dan wel wat zuurder. Als ik oude zuurkool heb, dan spoel ik het af. Het komt bij mij overigens bijna niet voor dat ik zuurkool heb die over de datum is, tegen die tijd heb ik de zuurkool al lang opgegeten.

14 opmerkingen:

  1. Goed stukje maar persoonlijk eet ik zeker geen eieren na de tht datum sterker nog ik probeer ze altijd ruim voor de datum op te eten omdat ze toch minder lekker smaken gekookt. Gebakken zal waarschijnlijk beter gaan. Ook bij roomboter koekjes kan de verwerkte boter ranzig worden en dat smaakt smerig. Ziek zal je er niet zo snel van worden.
    Kaas doe ik altijd weg als er schimmel op zit. Ik vind dat gewoon niet prettig om op te eten. Komt niet zo vaak voor ik koop plakjes verpakt omdat er hier niet zo veel kaas gegeten wordt.
    Groetjes Saar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van kaas word de schimmel ook in de winkel gewoon weg gesneden en daarna verkocht.
    Wij hebben eieren van eigen kippen daar staat geen tht datum op :D

    Ik word er echt een beetje beroerd van hoe krampachtig mensen met voeding omgaan.

    Hier word zoveel moggelijk alles zelf gemaakt, en zeker geen kant en klaar produkt gekocht.

    Leuk stuk trouwens.

    Gr Deb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond gisteren nog wel een pak griesmeel, onaangebroken, met datum 2007....oeps...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zuurkool tegen de datum gooi ik altijd in de vriezer en gebruik het dan wanneer het ons uit komt, Gewoon bovenop de aardappels de bevroren zuurkool, gaat prima,groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooit had ik pasta een paar maanden over de datum. Die smaakte toch muf. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Veel is inderdaad nog prima te eten/te verwerken. Daarnaast is het goed je voorraad goed bij te houden. Altijd de nieuwe pakken achteraan zetten. Maar ook ik heb met regelmaat eieren gegeten over de datum en ik zeg geen nee tegen pakken koffie van het werk die over de datum zijn, hooguit loopt de smaak iets achteruit en dan doe ik een schepje extra in de filter!
    Vlees koop ik graag met 35% korting-laatste dag houdbaar- en gooi het dan in de vriezer. Ook hier telt: goed in de gaten houden welk pak het eerst op moet.
    Gezond verstand, een goede neus en inventief koken kan veel geld opleveren.
    groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kaas die wat langer ligt rasp ik en doe ik in de vriezer...zo heb ik altijd kaas voor pizza's en pasta's in huis.Het is niet alleen goedkoper dan de zakjes uit de winkel, het scheelt ook hierbij weer in de toegevoegde onzinstoffen (die dus wel in de pakjes uit de winkel zitten)
    Eieren haal ik vers bij de eierboer, een euro per doos, en die zijn vier weken houdbaar...dat red ik niet eens met één doosje. Dat komt omdat ik regelmatig twee eitjes als ontbijt eet, ze vullen goed en ik heb de hele ochtend geen honger.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik koop heel vaak bij de AH 35% korting. Ik ga vrijwel dagelijks wel even langs de supermarkt om de boodschappen te halen, waardoor ik vaak 35% stickers kan meepakken. Dit scheelt enorm in de portemonnee

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik neem het er ook niet heel nauw mee, maar vertrouw op wat ik zie (kleur, staat het bol) en wat ik ruik. De datum die - zeker op langer houdbare - producten wordt gezet bevat immers altijd een flinke slag om de arm van de fabrikant, die geen claims wil krijgen als iets een dag voor de datum al verpieterd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vroeger stond er nergens een datum op en toen werden mensen ook niet snel ziek. Nu staat echt overal een datum op, zelfs op tampons en papierenzakdoekjes. Totale onzin. Mensen moeten meer vertrouwen op hun zintuigen. Kijken, ruiken en proeven. Ik kijk eigenlijk nooit naar de datum, maar gebruik mijn zintuigen, bij twijfel gooi ik het weg, ik neem geen risico's, maar ga er echt niet zo gespannen mee om als sommige mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Eieren kun je testen door ze in koud water te leggen. Gaan ze drijven, dan kun je ze beter weggooien.
    groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tsja, moeilijk: laten repareren en volgend jaar misschien een ander mankement. Ik zou gaan voor een nieuwe wasmachine. De techniek op dit gebied is in de afgelopen jaren ook verbeterd.
    Mijn wasmachine was ook bijna 20 jaar oud en qua watergebruik scheelt dit met mijn nieuwe machine bijna de helft. Dat is ook een besparing.
    Wat merken betreft: waarom toch altijd een Miele?
    Ik ben zeer tevreden over mijn zeer redelijke geprijsde machine van It's (helaas is deze winkel nu failliet). Mijn advies: kies voor de middencategorie.
    Succes met de aankoop of reparatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik vertrouw meestal op mijn ogen en neus wat houdbaarheid betreft ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kaas met schimmelplekken moet je weggooien. De schimmel maakt sporen door de kaas die je niet ziet, wel opeet en die niet meer uit je lichaam gaan. Het zou niet goed voor je lichaam zijn (tenminste: zo heb ik het geleerd bij voedingsleer op de Hotelschool)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.