Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 3 januari 2012

Uitgaven december

Nu mijn kleurige excelsheets het weer doen, mijn uitgaven in december:


Voor mezelf krijgt elke categorie een eigen kleurtje, maar dat deel van mijn excelsheet werd nooit weergegeven als ik het kopieerde naar de weblog. De lijntjes trouwens ook niet. Nu ineens wel. Ik moet zeggen, het wordt er een stuk overzichtelijker van. Voor de webloggers die ook bij Blogger bloggen: de opmaak is nu gelijk aan een foto. Kon ik vroeger nog iets aan de tekst wijzigen, dat kan niet meer, het is één bestandje geworden wat je invoegt.
Zoals jullie kunnen zien, heb ik een nieuwe DVD speler gekocht. Hij doet het prima, voorlopig kunnen we weer vooruit. Opvallend is dat er maar weinig meer te koop zijn, het is allemaal blu-ray. Misschien dat blu-ray de toekomst is, maar voor mij is de toekomst nog niet begonnen. Ik heb nog een beeldbuis TV, daar past een DVD speler prima bij.

Dan nog een recept voor knoflooksaus voor Besparen Maar. Je kunt zoveel maken als je denkt nodig te hebben:
Ingrediënten
Twee delen dikke yoghurt
Eén deel mayonaise
Enkele teentjes knoflook
Verse of gedroogde peterselie
Zout
Peper (vers gemalen)
Eventueel wat suiker voor als je de saus te zuur vindt

Bereiding
 1. Doe de yoghurt en mayonaise in een bakje.
 2. Pers de knoflookteentjes boven het bakje.
 3. Hak de peterselie fijn en voeg toe.
 4.Voeg wat zout en peper toe.
 5. Meng het geheel door elkaar.
 6. Proef de saus en voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe om de verhouding goed te krijgen.

16 opmerkingen:

 1. Ik kocht een aantal jaar geleden een klein tv'tje met een videorecorder erin. Ik werd echt een beetje vreemd aan gekeken toen ik erop stond dat ik er perse zo eentje wilde. We stikken nog van de videobanden, waarvan een groot aantal toch echt nog erg leuk zijn. Pas als er een keer een dvd in huis komt van dezelfde film, mag de videoband weg. Of koop ik voor 10 of 20 cent op een rommelmarkt een film, die we misschien leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het recept van die knoflooksaus, ik had er gisteren ook al naar gezocht, maar vond alleen recepten waar echt 20 ingrediënten in moesten, waarvan ik de helft niet standaard in huis heb. Dan is een flesje kopen (dat toch niet zo hard gaat hier) vaak veel voordeliger. Maar dit ziet er lekker en maakbaar uit!

  Ik heb zelf ook geen bluray, de schijfjes zijn mij veel te duur. Bovendien koop ik toch zelden meer films, lenen kan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dezelfde ervaring met foto's lukte eerst ook niet zo goed en nu ineens heel makkelijk. Blogger.....!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En toch had ik een blue-ray speler gekocht. Deze zijn niet eens veel duurder. Ook als er in de toekomst geen films meer uitkomen op dvd en alleen op blue-ray, kan je deze toch afspelen.

  @Lekker leven met minder, de blue-ray films in de winkel zijn voortaan even duur als de DVD's. Soms zelfs goedkoper.

  Maar goed :-) Films kopen is zoiezo zonde van het geld haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. week 48 heb je maar 1.63 aan boodschappen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms voel ik me een "big spender"als ik je blog lees. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor het plaatsen van het recept! Kijk hier kom je verder mee:) Ik had net als LLMM op internet al naar recepten gezocht, maar kwam zoveel en ook rare ingrediënten tegen dat ik steeds dacht; ik koop wel wat. Ik ga het dit weekend uitproberen.
  Ik vind overigens je overzichten van je uitgaven heel duidelijk, mij lukt het niet zo om het bij te houden in excel, heb er te weinig ervaring mee. Zeker als het gaat om kleuren en tabellen invullen met automatisch invullen etc. Maar een agenda werkt ook:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje jij hebt het allemaal goed onder controlle! Wij kunnen nog wat van je leren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. recept: (5-6 personen of 1 x eten en porties invriezen)
  1 zak goedkope pasta (penne rigata - aldi)
  1 blikje tomaten in stukjes
  (oude) kaas geraspt 200 gram
  300 gram gehakt
  400 gram eigengesneden roerbakgroente
  kruiden(paprika/kerrie/chili/peper/zout/knoflook)
  eigengemaakte bechamelsaus:
  2 eetlepels bakboter
  3 eetlepels bloem
  400 ml melk
  boter smelten, bloem er in 1x door, scheutje voor scheutje melk toevoegen. ca. 3 minuten doorkoken event. zout en peper toevoegen.

  pasta koken.(niet te gaar)
  Gehakt rul bakken,roerbakgroente erdoor, kruiden, zout en peper naar smaak toevoegen. Tomatenblokjes erdoor. Helft van de kaas erdoor.
  (bijna) gare pasta er door. In een ovenschaal gieten rest van de kaas bovenop en ca. 20-30 minuten in een hete oven (190 graden)
  Heerlijke ovenpasta, kosten..... ca. 4-5 euro. Gehakt is het duurste.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toch wat vergeten, na tomatenblokjes toevoegen, de bechamel toevoegen. Het geheel moet wat dun zijn, nadat het in de oven is geweest is het vocht verdampt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo maken wij ook altijd de lekkerste knoflook saus. Ik gruwel echt van flesjes knoflook saus, bah!
  Ipv dikke yoghuit (griekse, turkse of volle) kan je ook kwark gebruiken.
  En wat paprika/cayenne poeder door de saus is ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een paar druppeltjes ketjap manis is ook heel lekker in de knoflooksaus. Wij eten ook graag zelfgemaakte saus maar voor het gemak kopen we ook wel eens de knoflookmayonaise van DL en die is heerlijk maar baggervet.
  Ook doen wij de verhouding iets anders (1/3 griekse yoghurt en 2/3 halvanaise) anders vindt man de saus te zuur.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo maak ik het ook maar dan nog met een scheutje vieux en een schepje suiker erdoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik hou alles bij in mijn maandelijkse excelsheet waarbij ik nog een apart tabblad heb om per categorie bij te houden hoeveel ik uitgeef. Hierdoor weet ik nu na een jaar hoeveel ik gemiddeld uitgeef per maand aan bepaalde dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wij zijn ook niet aan de blue ray.Zo lang de dvd speler,die we gekregen hebben het nog doet,werken we hier mee en wie weet wordt de blue ray op zijn tijd ook weer vervangen door weer iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. jammer dat je nooit mijn vragen beantwoord

  BeantwoordenVerwijderen