Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 5 januari 2012

Wasmachine zelf repareren of nieuwe kopen?

Gisteren heeft dochter een was gedraaid in mijn wasmachine. Er zaten 2 beugel-BH's bij, die ze helaas zonder waszak in de machine gedaan heeft. Een van die BH's kwam met 1 beugel minder weer tevoorschijn. Ik ben gisteravond laat, het was al na twaalven, gaan zoeken in de machine. Nergens te vinden, ook niet in het pompfilter. Maar ........... ik ontdekte wel een gat in de manchet van de wasmachine! Wat nu, de wasmachine staat op zolder, ik kan mij geen lekkage permitteren, er is geen douche putje dus alle water stroomt over de vloer van de zolder als de machine lekt. Dus de wasmachine wordt met deze kapotte manchet niet meer gebruikt! Ik heb hier een site gevonden waar je een nieuwe manchet kan bestellen. Zal ik dat doen? Of toch gelijk maar een nieuwe machine kopen? Mijn (Miele) machine is in januari 1991 gekocht en deed het tot nog toe nog prima.
Ik zal eerst maar eens even naar zolder om te kijken wat het typenummer is en om te kijken of er schroeven zitten die ik zó kan losdraaien, zodat ik bij de manchet kan. Ik heb twijfel of dit gaat lukken!
Helaas heb ik geen technische man bij de hand die in no time zorgt dat de machine weer doet wat hij moet doen.
Heb jij wel eens zo'n klusje gedaan?

En als ik besluit een nieuwe te kopen, wat is dan een goed, maar toch goedkoop merk?

Update 18.40 uur
Ik heb vandaag nagedacht wat ik moest doen. De machine maakte de laatste maanden erg veel lawaai, terwijl hij vroeger geruisloos waste. Ik had er geen vertrouwen in dat hij met een nieuwe manchet nog een lang leven zou hebben. Ik heb zojuist toch maar een nieuwe wasmachine gekocht. Een Bosch met een A label en een laadvermogen van 5,5 kg. Voor een 2 persoonshuishouden een mooi formaat, dacht ik zo. De oude had een laadvermogen van maar 4,7 kg en nam hoogstwaarschijnlijk een stuk meer stroom, geen idee eigenlijk. In plaats van 1 was per week draai ik, nu oudste hier weer woont, wel 3 wassen per week. Jongste is de hele kerstvakantie hier en gooit al haar spulletjes hier in de was. Het gebruik is op dit moment voor 3 personen. Dus wat minder energieverbruik is wel handig. Ik heb er meteen maar een lekbak bij laten leveren, aangezien de aansluiting op zolder is, leek mij dat een goed idee. Kosten inclusief lekbak, levering en plaatsing op zolder: €441,35

Het is de derde wasmachine die ik in mijn leven koop! Ik kocht er één in 1980 (Zanussi), één in 1991 (Miele - ik heb de bon nog steeds, hij kostte 2399 gulden!!!) en nu dan weer eentje.

Overigens adviseerde anoniem 4 (waarom zetten mensen niet gewoon hun naam er bij?) om de WA verzekering van dochter er op aan te spreken. Ik vraag me af of oudste dochter op dit moment WA verzekerd is. Als ze verzekerd is, dan is dat via mij. Ze maakt weer deel uit van mijn gezin, omdat ze weer bij mij woont. Voor schade in je eigen gezin kun je geen aanspraken maken op de eigen WA verzekering. Jongste, die in haar studiestad op een studentenflat woont, maakt voor de WA verzekering in ieder geval nog wel deel uit van mijn gezin. Dat heb ik nagevraagd toen jongste op kamers ging wonen. Ik zal vandaag eens even bellen, want als oudste op dit moment niet verzekerd is, dan moeten we daar wat aan doen.

Update 7 januari: ik heb veel problemen gehad om de wasmachinekraan dicht te krijgen. Mijn oude machine had een waterslot, ik had in 4,5 jaar de kraan niet open en dicht gedraaid. Ik dacht even: ik krijg er geen beweging in, maar uiteindelijk viel dat mee. Ik heb hem met mijn waterpomptang dichtgedraaid en later weer open en weer dicht. Toen kon ik de kraan heel gemakkelijk met de hand dichtdraaien. Zoekend op internet ontdekte ik dat de kraan door kalkafzetting behoorlijk vast kan komen zitten. De nieuwe machine heeft geen waterslot, ik ga de kraan bij elke wasbeurt open en weer dicht draaien. Als je regelmatig een kraan open en weer dicht draait, dan krijgt kalkafzetting geen kans. In mijn vorige huis was de wasmachineaansluiting ook het tappunt voor het bijvullen van de centrale verwarming. Aangezien de CV daar zeker 2 à 3x per jaar bijgevuld moest worden, ging de kraan niet vastzitten.

36 opmerkingen:

 1. Ik kan mij nog voorstellen dat je het zelf probeert, maar dan zou ik de wasmachine wel in zo'n bak zetten, zodat je vloer in ieder geval niet nat wordt.

  Mijn ouders hebben altijd AEG gehad en deze hadden alle twee vele reparaties ondergaan en zijn alsnog slechts 7 jaar en 6 jaar meegegaan. Niet echt oud voor zo'n dure machine. Mijn moeder heeft toen besloten voor een samsung 7 kilo te gaan en die was toen 500,00. Die draait inmiddels al bijna 10 jaar.

  Wij hebben zelf een bosch wasmachine en daar ben ik ook dik tevreden mee. Die was toen geloof ik 550,00 euro. We gebruiken hem nu 4,5 jaar. Droger (ja hier echt nodig helaas) is ook van Bosch.

  Persoonlijk zou ik een goedkope machine kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in de buurt zit een klusjesman die verstand van zaken heeft en beslist niet duur is. Onze wasmachine begaf het een paar maanden geleden, pomp kapot of zo. Gerepareerd voor een paar tientjes. Zit er bij jou in de buurt niet zo iemand? Ik weet niet of deze meneer ook in de stad komt. Kan je zijn gegevens wel mailen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijn dochter woont in Rt Blijdorp.
   Zanussi wasmachine 4 jr oud pompt water niet meer af.
   Heeft u een goedkope klusser voor haar?

   groet
   Gerard (vader)
   gdejel@telfort.nl

   Verwijderen
  2. je filter schoonmaken, daar kunnen nog wel eens harde resten inkomen en dan doet ie niet meer pompen (kan je ook zelf)

   Verwijderen
  3. met een zaklamp diep in het filterhuis kijken of daar geen prikkertje; spelt of spijkertje is blijven zitten

   Verwijderen
 3. oh lekker dan zo'n BH-beugel :(
  Het ligt eraan hoeveel je kwijt bent om hem zelf te repareren, voor 5 euro zou ik het doen, maar voor 50 denk ik niet meer met zo'n oude. Ik zou vooral letten op het energielabel van een nieuwe wasmachine, verder heb ik er niet zoveel verstand van. Wij hebben een samsung en die wast al 4,5 jaar zonder problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En als je toch besluit een nieuwe of een goede tweedehands machine te kopen zou ik zeggen: ga voor AEG. Beste koop die we ooit gedaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Och jee, dat zijn van die dingen....20 jaar oud is natuurlijk al een hele leeftijd, maar als 't met 'n manchet verholpen is en hij gaat nog 5 jaar mee... Heb 't zelf nog nooit geprobeerd en kan je daar helaas niet in adviseren. Maar mocht je een andere machine overwegen: drie jaar geleden heeft die van mij het ook begeven en heb toen een 2e hands Miele gekocht bij Herman Witgoed in Groningen. Ze zijn niet het goedkoopste van 't goedkoopste wat 2e hands betreft, maar hebben een goede service. Oude machine wordt gehaald, nieuwe aangesloten + een jaar garantie. Een vriendin van mij had een probleem met haar wasmachine, viel net buiten de garantieperiode, maar daar deden ze niet moeilijk over. Alleen maar positieve verhalen over hen gehoord. Succes! Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou het proberen, maar ik zou wel eerst de wasmachine in een bak zetten en kijken of ik toch niet ergens nog die missende beugel kon vinden. Zolang je die niet hebt, kunnen er mogelijk nog meer gaten zitten, of niet? Wij hebben ook een oude Miele, ik denk dat die ook begin jaren '90 is aangeschaft. Ik zou hem alleen wegdoen als het echt niet anders kon, omdat wasmachines gewoon duur zijn.

  Als hij weg moest, dan zou ik voor een hele zuinige gaan. Ik had dan net zo lief AEG (hadden we thuis altijd, werkte goed), maar vriendlief wil dan Miele.

  Als je echt heel weinig wast dat je ook een 2e handse kan gebruiken (en dan doel ik vooral op stroomverbruik vs besparing omdat het 2e hands is), dan is dat ook het overwegen waard. Maar zelf zou ik dat denk ik niet doen; ik ben nu 27 en de kans dat ik nog een wasmachine helemaal 'af' draai, is groot. Misschien zelfs nog wel 2. Dan heb ik liever een zuinige die weer 20 of 25 jaar meegaat, want dan haal ik die energiebesparing er denk ik wel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou de machine laten maken door het servicebedrijf van Miele, zij zoeken de vermiste beugel voor je op, je machine wordt gemaakt en je hebt garantie op je reparatie! Je machine doet het al jaren goed waarom dan een nieuwe? Een goede Miele kan heel lang mee en is niet aan een houdbaarheidsdatum(ha, ha) gebonden! Ik heb zelf een 9 jaar oude Boschwasmachine (destijds beste koop consumentenbond) ik was dagelijks...en hij doet het uitstekend! Een keer een reparatie gehad omdat iets wat versleten wat vervangen moest worden ...door de boschservicedienst. Ga niet voor goedkoop =duurkoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een manchet door een klusjesman erop laten zetten, én de beugel opzoeken...zou mijn optie zijn.
  De wasmachine is door de beugel beschadigd, en is verder nog goed toch? Als hij verder wel mankementen heeft zou ik voor een nieuwe gaan.
  Heb je een waterslot op de kraan naar de wasmachine, dat kan al heel wat water schelen bij lekkage.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi,
  Ik denk dat Bosch, Siemens, AEG goede merken zijn. Wij hebben een Miele.

  Wat ik me ooit heb laten vertellen is dat een Miele is ontworpen voor +/-5000 wasbeurten en bijvoorbeeld een AEG voor +/-3500 wasbeurten. Wat hier van waard is, weet ik niet. Het feit is wel dat Miele wasmachines vaak lang mee gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt wel dat een Miele veel langer meegaat of een machine van een ander merk. Mieles die 25 tot 30 jaar functioneren zijn geen uitzondering maar ik opteer toch voor een ietwat goedkopere merkmachine (siemens, bosch, aeg) omdat een miele van pakweg 30 jaar geleden een pak meer energie en water zal verbruiken of een machine van de huidige generatie. Waar doe je je dan het meeste voordeel mee ? Een miele is in aankoop veel duurder en een miele op leeftijd verbruikt veel meer water en elektriciteit of de huidige machines. 30 jaar geleden werd bij de productie nog niet zo gekeken naar energiezuinigheid....

   Verwijderen
 10. Als je geen voordelige klusjesman in de buurt hebt dan is mijn advies een nieuwe wasmachine. Bij ons kostte zo'n manchet met reparatie boven de 100 euro. Een jaar later hadden we een volgend mankement en toen hebben we alsnog besloten om de machine te vervangen.
  Zonde van het manchet.
  Onze wasmachine staat op de douche. Dat werkt heel praktisch maar voor de machine is het minder goed.

  Je bent nu met je dochter samen en hebt niet zo heel veel was. Dan is een machine uit de middenklasse denk ik een goede keus.
  Succes met je beslissing!

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik lees hier al een tijdje mee, maar ben meer de stille lezer.
  Bedankt in ieder geval alvast voor alle tips die ik hier vond!!
  Nu over de wasmachine, dit had mijn verhaal kunnen zijn in de week voor kerst. Ook een beugel weg. Maar ik hoorde de trommel ergens tegen schuren als ik die leeg rond draaide. Gezocht naar een monteur, maar die was erg moeilijk te vinden en de dichtsbijzijnde moest uit Nijmegen komen. Een prijsopgaaf en of het te maken was,was ook al zoiets. Als de beugel bij het verwarmingselement zat, kon hij hem eruit halen. Zat de beugel ergens anders was het alsnog einde wasmachine.
  Ik heb toen maar besloten om een nieuwe te kopen. Mijn machine was 6 jaar en het was geen dure.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. http://www.datrepareerikzelfwel.nl/tips/10/de-manchet-0260228-van-miele-vervangen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Zuinigaan,

  verschillende merken gehad. Nu weer een 2e hands Miele staan. Echt er is geen betere.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De onderdelen van miele en bosch komen uit dezelfde fabriek...een miele wasmachine gaat net zo snel stuk/of niet als een bosch en gaat ook net zo lang mee...ik zou op de site van de consumentebond kijken welke machine voor jou (bij nieuwkoop) het meest voordelig is...ik zou me niet blindstaren op een merk! En misschien is het mankement laten reparen wel de beste optie...weeg alle voor en tegens goed af en ga niet over een nacht ijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kan de WA-verzekering vam je dochter iets voor je betekenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb een miele 16 jaar en niet van plan als hij het begeeft te laten maken. Ik ben 80 jaar en koop dan een aeg. Altijd voordien gehad.Een nieuwe is energie zuiniger.Groetjes Lilian.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou hem zelf maken, is echt niet zo moeilijk.
  20 jaar voor een Miele, moet geen probleem zijn. Mijn Miele-droger, zeer intensief gebruikt, heeft het 27 jaar volgehouden.

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi,

  Mijn zus heeft het vorig jaar zelf geprobeerd, een nieuwe manchet. Het was een enorm getob! Mijn zwager en broertje zijn er een hele dag mee aan het tobben geweest, en of het uiteindelijk gelukt is weet ik niet meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik zelf heb een zanussi gehad voor 20 jaar en wastte beter dan mijn miele nu!Als ik het zou overdoen zou ik een zanussi of een AEG nemen die hadmijn moeder en ging meer dan 20 jaar mee.
  Als je een wasmachine goed behandelt gaan ze lang mee.En nu met jou machine die al 20 is zou ik zeggen, koop nieuw want veel langer zal die niet meegaan,wel zonde..maar ja..Groet Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi ,Lees hier al een tijdje mee,Leer er van ,Wat de wasmachine betreft zou ik lekker gaan prutsen.
  Zonde dat z,n ding aan de straat gaat voor zo iets kleins En misschien is er inderdaad wel een iemand met verstand van zaken te vinden .Wel op passen voor wijsneuzen.En anders moet dochter maar helpen .Haar schuld tenslotte .

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Is de manchet beschadigd door de beugel,of zijn het de gaten die in de manchet horen (Met tuit, 3 gaten onder) ? Succes in ieder geval !
  Groetjes, Siek.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn Miele is 14 jaar oud en nog nooit iets aan gehad. Hij maakt nu wel steeds meer lawaai...
  Ik zou persoonlijk iemand met verstand van zaken erbij halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Niet zelf of laten repareren zonde van het geld.
  Gewoon een goeie middenklasser Bosch kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Moeilijk hoor... repareren of een nieuwe kopen.

  Ik zou 'ns kijken wat je miele nu verbruikt aan energie en dat ook naast het verbruik van een nieuwe machine leggen. Als het verschil erg groot is kan het kopen van een nieuwe interessant worden.

  Verder: wij hebben vorig jaar een nieuwe wasmachine gekocht en ik heb eea echt goed uitgezocht. Eindconclusie: de betere merken geven meer kans op een langer leven, maar geen garantie.

  Ook onder miele-kopers zitten ontevreden klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik lees net dat je een andere wasmachine hebt gekocht en meteen hebt gekozen voor een kleinere inhoud en ook een zuinige.
  Dat zuinig altijd goed.
  Maar ik heb 2 jaar geleden ook gedacht er goed aan te doen een kleinere trommelinhoud te nemen. De kinderen de deur uit en minder was.
  Maar o o o!!! Wat komt die was er gekreukt uit!
  Had ik dat maar nooit gedaan.
  Ik heb er erge spijt van. Sommige bloesjes moet ik praktisch nat al gaan strijken want het is een en al kreukel.
  Ik zou er nu weer voor kiezen om een goede tweedehandse flinke Miele aan te schaffen.
  Het is echt waar...er is geen betere en ik heb geen aandelen ;-)
  Groetjes Tanya

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Gefeliciteerd met je nieuwe machine, tip van onze leverancier, de wasmachines hebben veel te leiden van de grote hoeveelheden (vloeibare) wasmiddelen die we erin gooien. Was eens in de drie maanden een kookwas zonder wasmiddel, dan kunnen je leidingen goed schoonspoelen, en je zal zien dat er voldoende schuim in je trommel verschijnt. Ken iemand die ook klaagde over lawaai maar na deze tip nergens geen last meer van had

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heb met de eerste EAG lavamat 8 jaar gedaan en heb nu de tweede 9 jaar.. Veel wassen met gezin met 5 kinderen, waaronder 4jongens. Die kwamen toen het beste uit de test. pas moest er iets vervangen worden. De monteur adviseerde absoluut Bosch. Nooit klachten en hij loopt al een tijd mee. Tip van de specialist. Misschien heb je er wat aan. Moepsje

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om te investeren in een nieuwe wasmachine, zeker een zuinige met A label. Je voelt zelf wel aan of de oude wasmachine nog lang mee zal gaan of niet. Je hebt de investering over 20 jaar kunnen spreiden, dat zie je volgens mij niet vaak meer tegenwoordig ;) Het lijkt wel alsof ze niet meer zo worden gemaakt..

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb ook voor de keuze gestaan wasmachine repareren of nieuwe kopen.
  Uiteindelijk gekozen voor het repareren van de wasmachine. Ik wist niet dat een wasmachine vaak een levensduur van 10 jaar of meer heeft.
  Op wasmachinepagina.nl heb ik een link gevonden, waarin de levensduur van machines wordt genoemd.
  Zelf ik als blondje kon objectief berekenen of repareren nog de moeite was. Mijn AEG was 7 jaar en doet het weer prima.

  Mijn advies: niet te snel een nieuwe wasmachine kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Goed verhaal. Heb met plezier je hele verhaal doorgelezen. Ik ga hier dan ook zeker iets aan hebben. Ik ga op korte termijn namelijk een nieuwe wasmachine kopen en nu weet ik waar ik op moet letten, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen