Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 19 januari 2012

Eco wasprogramma

Ik heb al een aantal wassen gedaan in mijn nieuwe wasmachine. Het is heel prettig dat hij bijna geruisloos wast.
Op mijn wasmachine zit een eco-knop. De machine doet normaal 48 minuten over een bonte was op 30 graden, maar als ik voor dezelfde soort was en dezelfde temperatuur de eco-knop neem, dan doet de machine er 2 uur en 54 minuten over. Wat een verschil! Drie keer zo lang zit de was in de machine. Ik vraag me werkelijk af wat nou precies eco is aan een was die ruim 3x zo lang werk heeft. Waar zit de bezuiniging? Wat maakt het eco? Je zou zeggen, eco bespaart energie, maar dat kan ik niet rijmen met 3x zo lang in de machine ronddraaien.
Wie het weet mag het zeggen! Heb jij een idee hoe het zit?

17 opmerkingen:

 1. Ik heb hetzelfde en ik snap er ook niks van. Maar ik heb ook een knopje± extra kort.
  Waardoor het wasprogramma geen 2,5 uur duurt, maar 1,5 uur. Normaal duurt een programma ook 1,5 uur, zonder de eco-stand.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien dat de eco stand minder water gebruikt. En dat hij de was langer en vaker laat weken en dus minder hoeft te draaien, waardoor hij toch minder energie verbruikt dan de was die er 48 minuten over doet maar constant staat te draaien. Misschien heb ik het helemaal fout hoor, maar dat is het enige dat ik me kan bedenken. Staat er anders niets in het boekje van de wasmachine? Daar staat vaak in hoeveel Kwh elk programma verbruikt.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bel de importeur. Dat deed ik ook,toen mijn wasmachine ging stinken. De importeur wist het "milieu-vriendelijke"antwoord.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In mijn gebruiksaanwijzing staat per was beschreven hoeveel KwH er gebruikt wordt, bij jouw gebruiksaanwijzing misschien ook? Misschien kan je de fabrikant eens mailen voor uitleg.Ik ben wel benieuwd naar de uitleg.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan het niet dat de digitale instelling verwisseld is? Mijn ecoknop doet over een was van 40 graden 30 minuten en over een "normale "was van 60 graden 1 uur en 40 minuten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je kiest voor 40 graden en je doet het ecoprogramma dan doet hij er langer over dan het standaardprogramma op 40 graden. Hierdoor wordt je was intensiever gewassen. Op deze manier hoef je niet op 60 graden te wassen. Aldus de logica die ik erover gehoord heb.
  Ik gebruik het ecoprogramma nooit.
  Ik heb ook een nieuwe wasmachine. Hij wast prima, maar hij doet tweeënhalf uur over het standaardprogramma en dat vind ik wel een nadeel.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij googlen op internet kwam ik dit tegen:

  http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/huishouden/wasmachines/extra/ecoprogramma-wasmachines/

  Het schijnt dus zo te zijn dat met name het waterverbruik minder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'k Heb gelezen dat het eco-programma langer draait op een lagere temperatuur om hetzelfde wasresultaat te garanderen.
  Maw. je stelt de machine in op 60graden eco dan wast ie op 40graden. Het voordeel is: omdat de machien minder hoeft op te warmen bespaart ie energie terwijl het draaien van een trommel ansich toch al minder energie kost.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat heb ik nou ook bij mijn vaatwasser....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Verrassend! Geen idee, wij hebben nog een oud-beestje...,die op dit moment alleen maar werkt als je hem 'snapt':persoonlijke gebruiksaanwijzing dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij zowel de vaatwasser als de wasmachine gebruik ik alleen het snel programma.Vaatwasser met een halve tablet en waspoeder van de lidl: altijd alles schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Corry:
  Al een tijdje lees ik jouw reacties op van alles en nog wat. U hebt altijd zulke leuke tips en u leeft volgens mij heel zuinig. U zou er wat mij betreft een boekje over mogen schrijven. Ik wou dat ik uw tips en levenswijze op papier had. Vooral omdat u in boerenhuisje woont op het platteland hetgeen ook mijn droom is. Als je zelf iets heel graag wil is het altijd leuk om stukjes van iemand te lezen die al zo leeft als jij zou willen leven.
  groetjes,
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook hetzelfde. Een Eco knop op de wasmachine en de vaatwasser die nooit gebruikt worden. Ik kies altijd voor korte programma's m.u.v. de witte was. Bij de vaatwasser ligt het aan de vaat, maar nooit de eco-knop.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij mij duurt de eco knop ook langer en daarom gebruik ik deze niet. Ik was de gewone bonte was op 30o en het beddengoed op 60o ivm de huismijtjes en 90o gebruik ik noot. Ik probeer op deze manier te bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien heb je hier iets aan: http://www.greenem.nl/uitleg/Wasmachines. Ik ontdekte de website afgelopen week omdat wij ook een nieuwe wasmachine nodig hebben. Het is een handige vergelijkingssite die niet alleen naar pijrs en kwaliteit kijkt maar ook heel let op duurzaamheid. Mocht je er nie uitkomen dan kun je ze ook een mailtje sturen, ze reageren heel snel en aardig. Succes!
  Groetjes, Lizzy

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Yvon, wat een leuke reaktie!Ik ben gewoon in dit dorp geboren maar zeg elke dag tegen mijn man: weet je wel hoe rijk wij zijn! Het is voor ons een sport om zo goedkoop mogelijk te leven en dat geeft zoveel voldoening.Dit is voor mij rijkdom en niet wat anderen er onder verstaan, het gaat er toch om hoe je het zelf naar je zin hebt. In welk deel van het land woon je? groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank je wel Yvon, ik doe mijn best!

  BeantwoordenVerwijderen