vrijdag 20 januari 2012

Nederland kennisland stopt de studiebeurs Masters

Nederland wil graag een kennisland zijn. Het streven is dat ongeveer de helft van de beroepsbevolking een HBO of universitaire opleiding heeft. (Ik kon geen cijfers vinden van dit streven, wie weet wat het exacte percentage is?)  Nu wil de regering de studiefinanciering voor het Master-deel van de Universitaire opleidingen afschaffen. Ik vind dat een heel slecht idee. Bij een universitaire studie is een Master een heel belangrijk deel van de opleiding, anders heb je namelijk eigenlijk nog helemaal niets, met een universitaire Bachelor heb je geen of nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt. Het plan maakt dat de studiefinanciering voor het universitair onderwijs anders wordt dan voor het HBO onderwijs en dat is raar. Allebei hoger onderwijs, maar een deel van de ene opleiding moet je helemaal zelf betalen, bij het andere hoger onderwijs krijg je, als je verder goed je best doet en aan de voorwaarden voldoet, tijdens de volledige studie geld van de overheid. Nou daar mag een rechter ook nog wel eens naar kijken, lijkt mij!
Jongste dochter studeert aan de Universiteit Wageningen, zij is pas begonnen met een tweejarige Masterstudie, ze had, als ze van te voren van deze plannen geweten had, een HBO opleiding gekozen. Dan had ze de hele opleiding studiefinanciering gehad en na de opleiding redelijk goede kansen op een baan. Ik ben alleenstaande ouder met een inkomen beneden modaal en ik kan maar weinig bijdragen aan de studie van mijn kinderen.
Ik denk dat er veel meer jongeren zijn die afzien van een universitaire opleiding omdat die te veel geld gaat kosten. Op deze manier wordt studeren aan de universiteit weer echt iets van de elite. Als pa en ma betalen, dan kun je een leuke studie doen en dan maken langstudeerdersboetes (voor als je te lang over je studie doet) ook helemaal niets uit, geld zat toch?

22 opmerkingen:

  1. Of je lost minder af op je hypotheek zodat je dochter toch haar studie kan afmaken. Zou ook nog een optie zijn. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben het hier deels mee eens, daarnaast is het ook een idee voor studenten om naast de studiefinanciering ook een baantje te zoeken om kosten te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb liever dat langstudeerders meer moeten betalen, ik vind dat een 'gewone' studie binnen de gewone periode tegen een gewone prijs moet kunnen worden afgerond. Natuurlijk verdienen veel hogeropgeleiden het geld uiteindelijk wel terug, maar wat als je ouders in de bijstand zitten en jij er een baantje bij hebt om je studie te bekostigen. Dankzij de nieuwe regels mag je dan én kostwinner spelen én kijken hoe je nog kunt studeren. Pak dan die mensen aan die 10 jaar over een studie van 4 jaar doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik persoonlijk zou zo blij zijn met de mogelijkheden die mijn kind/kinderen dan hebben, dat ik wel krom zou willen liggen voor hun studie. "Ik ben alleenstaande ouder met een inkomen beneden modaal en ik kan maar weinig bijdragen aan de studie van mijn kinderen." Huh? Als je zoveel kunt sparen en zoveel kunt aflossen, help je toch je kind? Als je er straks niet meer zou zijn dan kun je beter het geld hebben geïnvesteerd in de kids. Aan de andere kant snap ik wel dat je graag wilt aflossen/sparen omdat je pensioenvooruitzichten er niet zo goed(?) uitzien. Maar als je deze levensstijl voortzet dan heb je misschien wel gewoon genoeg? En anders kun misschien je het schoolgeld als een lening aan dochter verstrekken? Later zorgt ze misschien wel weer voor jou.. Mijn ouders hebben het breder dan ik en steunen mijn zusje die goed kan leren maar minimaal. Ik ben zo trots op haar dat ik haar regelmatig eens een extraatje geef omdat ik graag wil dat ze doorzet en dat ze weet dat ik trots op haar ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het lijkt mij logisch dat élk van de studies volledig door de overheid betaald wordt - dit om iedereen gelijke kansen te geven, ongeacht het kunnen of willen bijdragen van de ouders.
    Het lijkt mij ook logisch dat 'lang' studeren (langer doen dan het 'normale' aantal jaren bedoel ik dan he) ontmoedigd wordt, want dat is nu ook weer niet de bedoeling - al ben ik wel voorstander van het 'Bonus-jaar' dat in België toegekend wordt. Dan kan je één jaar overdoen zonder je beurs te verliezen - dit in het kader van 'iedereen verdient een tweede kans'

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In theorie zou het niet uit maken of je een HBO-opleiding of een WO-bacheloropleiding doet. Bij beide wordt je bachelor, bij HBO in 4 jaar en bij WO in 3 jaar. Dat wordt ook gelijk vergoed. Alleen de master die je bij WO er nog bovenop kunt doen, wordt dan niet meer vergoed. Balen voor die studenten, maar met alleen een bachelor kun je ook een leuke baan krijgen hoor!
    En hoeveel HBO'ers doen na hun HBO er nog een master achteraan. Best veel en dat wordt nu ook vergoed door de overheid.
    15-20 jaar geleden waren de financiele omstandigheden voor studenten een stuk rianter dan 5 jaar terug en dat was al beter dan nu. De studenten van de komende jaren krijgen ineens wel veel voor hun kiezen zo, dat had van mij wel geleidelijker gemogen. Maar het is wel nodig denk ik om ook hierop te bezuinigen. Vergeleken met veel andere landen is deze regeling nog steeds heel positief voor studenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik ben ook een alleenstaande ouder, maar zonder een eigen huis en met een meer dan minder modaal inkomen, mijn dochter betaalt zelf haar schoolgeld en heeft daarnaast ook nog een bijbaantje om alles te kunnen betalen,maar studeren zit er voor haar ook niet in. tuurlijk is het balen dat er veel afgeschaft word,maar aan de andere kant je kunt ook op latere leeftijd als je al een baan hebt ook verder studeren, een heleboel mensen kunnen niet zo goed leren en die hebben ook niet de kans om verder te kunnen studeren en die hoor je toch ook niet klagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind dit een rare manier om te bezuinigen. Zo ontneem je veel jongeren de kans om te studeren. want zelfs met lening en bijbaan is het moeilijk te betalen.
    En aan de andere kant: mijn vriend zit in de bijstand, en wordt nu door nieuwe regels gedwongen terug naar school (MBO) te gaan om zo stufi als inkomen te hebben....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het een slecht idee om alsmaar te bezuinigen op het onderwijs. De studiebeurs heeft nog hetzelfde bedrag als tijdens de invoering in de jaren '80. Het collegeld is nu al jaren meer dan je aan studiefinanciering ontvangt.
    Met al die bezuinigingen gaan we toe naar de situatie als in de VS. Daar zijn zoveel mensen die niet meer kunnen studeren vanwege de grote kosten dat er te weinig mensen zijn met een hoge opleiding. Die moeten dus uit het buitenland komen.
    Vanuit de politiek wordt gezegd dat mensen die hoge opleidingen doen, later ook meer gaan verdienen. Dat is nog maar de vraag.
    Er wordt zoveel op jongeren afgewenteld. Hoge lening vanwege studiekosten, hoge huizenprijzen (nog steeds), moeilijk om aan een hypotheek te komen door de eisen van de banken, maar ook doordat ze niet snel een contract voor onbepaalde tijd krijgen op hun werk, hoge huurprijzen, lange wachttijden om aan een huurhuis te komen, er moeten steeds meer huurhuizen verkocht worden vindt de overheid, jongeren waarvan hun ouders in de bijstand zitten moeten meebetalen aan het gezinsinkomen.

    Nederland wil graag bekend staan als kenniseconomie dan moet je daar ook wat voor overhebben. Opleidingen zijn duur, maar kwalitatief niet altijd goed. Mijn oudste ging toen hij in de tweede van het HBO zat maximaal 9 uur per week naar school. Ja, dit was voltijd en ja, verdeeld over twee of drie dagen en vaak vielen er nog dagen af. Bijverdienen wordt dan ook lastig want je weet niet wanneer je kunt werken. Er zaten dan ook weken tussen dat hij bijna 18 uur per dag moest studeren omdat ze dan ineens van allerlei vakken papers in moesten leveren. Het was blijkbaar niet mogelijk om dit bijtijds door te geven.

    Groetjes, VeggieMo (die de komende jaren nog heel hoge kosten heeft aan twee uitwonende HBO studerende zoons en een man die universiteit doet)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een wonderlijk nieuws! Dan zou je inderdaad inderdaad veel eerder voor een HBO opleiding kiezen zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het idee van een sociaalleenstelse is eigenlijk niks mis mee. Als ze dit dan gaan koppelen aan je uiteindelijke baan en loon. Dus als iemand die zijn master afrond en er dadelijk een groot salaris mee binnenhaalt, is het begrijpelijk dat hij zijn studielening makkelijk kan terug betalen. Maar haalt iemand zijn master en scoort hij/zij het niet tot een goed betaalde baan, dan zouden soepelere regels moeten gelden.

    Er wordt te veel met een te starre houding gekeken vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wist je daarbij dat je als je bepaalde studies hebt gevolgd (zorg!) je het hoge tarief moet betalen voor vervolgstudies.

    5.000 euro per jaar... Voor mij dus jammer genoeg niet mogelijk. En voor heel veel mensen niet. Ook zo goed voor de kennis in de zorg.

    Wat een kennisland zal Nederland zo worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik sluit mij volledig aan bij lekker leven met minder!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het voorstel is gisteren pas ingediend maar er lijkt wel een kamermeerderheid voor te zijn dus het zal wel worden aangenomen. Daarna moet het ook nog door de Eerste Kamer. Het is dus nog niet zover maar alle tekenen wijzen er wel op dat dit wetsvoorstel wet zal worden voor het begin van het nieuwe studiejaar. (maar je weet het nooit met de Eerste Kamer!). Wij hebben hier ook een zoon die dit studiejaar keurig in 3 jaar zijn bachelor haalt en geen studiefinanciering meer krijgt voor zijn master. Ik ben het met je eens dat je met alleen een universitair bachelor eigenlijk geen echt waardevol diploma hebt want pas tijdens de master gaan ze specialiseren, wat de kans op een baan groter maakt. Trouwens, ook de OV-kaart wordt in datzelfde wetsvoorstel met 2 jaar gekort!
    Ik vind het wel zuur voor de studenten die het treft en die ook geen keuze gehad hebben om bv te kiezen voor een HBO-opleiding. In ons geval valt het voor zoonlief allemaal mee omdat wij het gedeelte dat volgend studiejaar wegvalt gaan betalen. Geen betere investering dan in de toekomst van je kind vinden wij maar wij kunnen het dan ook betalen en dat is wel een luxe. Nederland kenniseconomie? Vergeet het maar in de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het klopt niet wat LLMM schrijft. Je kunt geen 10 jaar meer doen over een studie van 4 jaar.
    Elke studiefinanciering is een lening. Je moet de studie binnen een bepaalde tijd afronden dan hoef je de studiefinanciering niet terug te betalen.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  16. We hebben het zo goed in Nederland en het enige wat veel mensen doen is klagen. Ik wordt er zo moe van. Kijk eens om je heen in de wereld en wees dankbaar voor wat wel is.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Nog even dit, dat de helft van de bevolking een HBO of universitaire opleiding zou hebben lijkt me ook niet kloppen. Wie zijn dan al die mensen die ons vuil ophalen, ons brood bakken en achter de kassa in de supermarkt zitten? Zo zijn er nog plenty voorbeelden te verzinnen waar onze economie (mede) op draait en baantjes waar HBO-ers enz, hun neus voor ophalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ongetwijfeld gaat het je om het principe, maar je dochter heeft toch geen last van deze plannen? Ik neem aan dat haar master gewoon afmaakt, omdat ze al begonnen is. Anders zou ze zowiezo moeten terugbetalen. Zie het door jou aangehaalde artikel: "Studenten die voor 1 september al aan een meerjarige master zijn begonnen, behouden hun basisbeurs."

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking is hoger opgeleid (HBO/WO). Ik denk alleen niet dat de huidige bezuinigingen de toename naar 50% zullen bevorderen.
    Ik denk dat we wel meer moeten kijken naar wat we wel hebben in Nederland, een student heeft het nog niet zo slecht hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik sluit mij aan bij ineke en bespaarstudent. Tel je zegeningen. Wij hebben zoveel in Nederland om dankbaar voor te zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Er is toch geen probleem. Als je dochter al met de master s begonnen krjgt ze gewoon studiefnancierng. Dit plan geldt alleen voor nieuwe masterstudenten. Een master van 2 jaar is nu nog gewoon 2 jaar geld.

    Aan de ene kant een pittig plan. Aan de andere kant stumuleert het studenten ook om goed hun best te doen. En een studie te kiezen waar ze echt goed in zijn en een baan in is te vinden. Persoonlijke verantwoordelijkheid vind ik erg goed. Funstuderen zit er niet meer in op kosten van de maatschappij. Die 3000 euro extra per jaar heb je na je studie zo afgelost als je een goede baan krijgt. En in een sociaal leenstelsel wordt rekening gehouden met je inkomen als je moet gaan aflossen.

    Dus... niet bij voorbaat in paniek raken. De studiefinanciering stelt nu ook al niet veel meer voor. Als je al aan de master toe bent, dan heb je het al heel goed gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.