Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 februari 2012

Besparingstips: water

Afgelopen zondag kreeg ik het verzoek een blogje te wijden over besparing op watergebruik.

Dit is een link naar een aflevering van De Rekenkamer: wat kost water.  De aflevering gaat over het gebruik van water. Het is zonder meer verbazend hoeveel liter water mensen in de westerse wereld gebruiken.
Je hebt gebruik in diverse soorten:
 - lichaam schoon houden: douchen, baden, handen wassen, tandenpoetsen
 - kleding en linnengoed schoonhouden: wassen
 - woonomgeving schoonhouden: ramen lappen, afwassen, dweilen, boenen, auto wassen
 - water om mee te koken
 - drinkwater: koffie, thee, water, aanmaaklimonade
 - doorspoelwater voor de toilet
 - planten in huis en tuin water geven

Per persoon is bovenstaand gebruik gemiddeld ongeveer 121 liter per dag.
Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel water mensen gebruiken, je moet namelijk niet alleen kijken naar het drinkwater dat je dagelijks gebruikt, maar ook naar het (drink)watergebruik om het voedsel en kleding te produceren.
Hoe hoog is het watergebruik bij de productie van goederen?
katoen (productie van een t-shirt kost 2700 liter),
voedsel (1 kg rundvlees kost 1550 liter) etc.
Voor brood heb je water nodig om het graan te laten groeien, maar ook om het deeg te bereiden waaruit je brood bakt.

Als je om milieuredenen wilt bezuinigen op water, dan gaat het dus niet alleen over het waterverbruik rondom huis en werkplek, maar ook om het water dat nodig is voor de productie van je spijkerbroek, je biertje en je biefstuk.

Tips voor vermindering watergebruik in en om huis:
- bij het tandenpoetsen en handen wassen de kraan niet laten lopen
- het bad minder vaak gebruiken, gebruik in plaats daarvan de douche of was je bij de wastafel
- kort(er) douchen
- minder vaak douchen
- zorg voor een waterbesparende douchekop

- kleding minder vaak wassen, behalve ondergoed en sokken kunnen de meeste kledingstukken langer dan 1 dag gedragen worden. Luchten is een goed middel om kleding op te frissen.
- zorg voor een wasmachine die weinig water gebruikt.
- was met een volle machine.

- afwas niet onder de stromende kraan voorspoelen. Spoel de afwas voor in een teiltje. Ik gebruik altijd het waswater van de groenten om de afwas in voor te spoelen.
- het schijnt voor het watergebruik niet zoveel uit te maken of je een afwasmachine gebruikt of met de hand afwast.
- indien je een afwasmachine gebruikt: alleen gebruiken als de machine vol is.

- toilet: neem een waterbesparende stortbak met plasjesknop. Heb je een ouderwetse stortbak? Zet er een fles met water in. Zorg er in ieder geval voor dat er per keer minder water doorgespoeld wordt.
- doe je ochtendplasje onder de douche, ook met de douche verdwijnt je plasje in het riool, dat scheelt weer water. Hier schreef ik er al een keer over.

- wees terughoudend met het besproeien van je tuin. Kies voor planten die enige droogte met gemak overleven. Was je auto met emmers water.

Dan het waterverbruik door producten die je koopt, het indirecte waterverbruik. Dat merk je niet als je je waterverbruik afrekent bij het waterleidingbedrijf, maar het is wel belangrijk voor het milieu.
De site van de watervoetafdruk geeft niet een duidelijk overzicht wat de alternatieven zijn als je water wilt besparen op je indirecte verbruik. Als je Engels kunt lezen, dan kun je beter hier naar toe gaan, deze site is uitgebreider.
Wat wel duidelijk is, is dat je beter vegetarisch of veganistisch kunt eten. Om vlees te "produceren" is veel water nodig. Verder is het raadzaam om heel spaarzaam om te gaan met producten, kies duurzame varianten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je voor 1 kg leer 16.600 liter water nodig is. Mijn schoenen bevatten niet zo veel leer, maar toch.
De productie van katoen kost 11.000 liter water per kg. Het is dus zaak om zeer zorgvuldig om te gaan met katoenen stoffen. In dit verband is het goed te wijzen op de slijtage van katoen die optreedt in wasdrogers. Elke keer als je de wasdroger gebruikt, komt er flink wat pluis los. Wat is dat? Slijtage van je stoffen.

16 opmerkingen:

 1. Wat jammer,dat de totale milieubelasting niet op een artikel vermeld hoef te worden. Dan weet je als consument,wat je echt verbruikt,als je iets koopt.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook weinig watergebruik, afgelopen jaar maar 99 m3 voor ons hele gezin, maar inderdaad veel katoen. Toch minder zuinig dan ik dacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe al redelijk wat op minder water te gebruiken. Ookal voelt het niet zo, want het meeste is na jaren al een gewoonte geworden. Nu mijn nieuwe huisje niet voorzien is van een hele zuinige wc (die er hopelijk wel gaat komen) is de truuk met fles een hele goede (die ik straks even in gebruik ga nemen) Ook de douchekop is hier aan vervanging toe, omdat ik niet weet of hij waterbesparend is of niet. Waarschijnlijk toch niet in de mate dat ik graag wil.
  Mijn nieuwe wasmachine zocht ik uit op heel weinig stroom en water verbruik, waarbij ik wel een goede hoeveelheid was (in dit geval zelfs 7kg) in 1 keer kon wassen.

  Maar over het benodigde water voor de productie van dingen had ik niet nagedacht. Over extra slijtage van stoffen door een wasdroger hoef ik me niet druk te maken, want die wil ik niet in huis hebben. Ook repareer ik dingen regelmatig, in plaats van gelijk nieuw te kopen (of tweedehands). Ik ga er zeker eens over denken en eens goed bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb sinds een halfjaar een wasmachine waar 7 kilo in kan. Toch heb ik niet de indruk dat er zoveel meer wasgoed in gaat. Hij is wel stabieler en gaat daardoor hopelijk langer mee.
  Mijn vorige wasmachine had een laadvermogen van 4,5 kilo en stond bekend om zijn lage waterverbruik. Daarvoor hadden we hem gekozen. Helaas was hij ook heel gevoelig voor wasluis. Heb ik in vorige machines nooit last van gehad.
  Wij verbruiken sinds een halfjaar veel minder water. Kinderen het huis uit scheelt een heleboel.
  We hebben een waterbesparende douchekop, maar het waterbesparende onderdeel hebben we er uit gelaten. Dan kwam er maar zo'n dun straaltje uit de douchekop. Dus douchen we gewoon niet te lang.
  Verder heb ik emmers staan in de douche en met het eerste opgevangen koude water spoel ik de wc door.
  Als ik vrij kort voor het koken heb afgewassen dan laat ik het water staan om na het eten de vaat in het afwaswater te kunnen afspoelen.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Water opvangen kan ook heel veel schelen, b.v. voor de auto, de tuin en dieren. Kennissen van mij hebben een bad in hun tuin met een mooie houten ombouw (incl. deksel). Je ziet er niets van, maar daarin vangen ze wel meer dan 100 liter water op, dat door de regen natuurlijk ook steeds weer wordt aangevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Water opvangen doe ik ook. Als er warm water nodig is in de keuken of badkamer, wordt het eerste koude water opgevangen voor dieren, planten of wc. Als het water van de dieren verschoont wordt, gaat het oude water naar de planten. Kleine besparingen, maar elke druppel telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wasluis is een vettige aanslag in de wasmachine. Je krijgt dan grijze strepen op de was en de wasmachine ruikt ook niet zo fris.
  Af en toe de wasmachine op 90 graden wassen met soda of azijn helpt normaal gesproken hiertegen.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi, Ik lees al langere tijd mee met uw blog. Sinds deze week heb ik er zelf ook eentje www.mindercentjes.blogspot.com. Hierop heb ik uw link staan met dat ik hier meelees. Heeft u hier bezwaar tegen? Zo ja dan haal ik hem er uiteraard af. Zo niet neem gerust een kijkje op mijn blogje (is nog maar kort) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je zeker dat je url correct is ? Bij mij verschijnt er nl, 'blog niet gevonden'

   Verwijderen
  2. Ik heb je link geplaatst. Veel succes!

   Verwijderen
 9. Ook hier een 7 kg wasmachine, daar kunnen 3 dekbedden met slopen en lakens tegelijk in (= tegelijk de max van de waslijn buiten). Kleine wasjes worden door de machine gewogen maar komen zelden voor: in de praktijk kopen we linnengoed in reeds aanwezige kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt, VeggieMo. Ik heb wel eens, alleen bij het beddengoed, van die kleine vettige bolletjes op het sloop na een wasbeurt. Hierdoor was ik dat beddengoed vaak op 90 graden, maar dat vind ik eigenlijk zonde.
  M

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fantastisch, dat je al die wetenswaardigheden over watergebruik hebt vermeld op je weblog! Daar leren we met z'n allen toch weer wat van. Ik probeer ook wel zuinig met water om te gaan. Maar het verbruik van water bij het produceren van stoffen, het telen van gewassen, de vleesindustrie, enz. daar sta je als consument eigenlijk te weing bij stil.
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor dit waterblogje, voor mij allemaal niet onbekend, ik zou dus verder moeten speuren waarom ik nou zoveel meer voor water betaal dan jij.
  Vr. Gr Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het leerzaam om te weten over hoeveel water er nodig is om x-product te maken de consument kan dan zelf afwegen of hij/zij deze producten wil aanschaffen maar wie gaat het bij de bron aan pakken. Al die bedrijven die deze waterduurzaamheid niet hoog in het vaandel hebben. Wellicht een taak voor de overheid. Watermanagement enz.

  BeantwoordenVerwijderen