Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 21 februari 2012

Dekbedhoes

Mijn dekbed is 2 x 2 meter. Ik ben 180 cm lang, mijn bed is 120x190 meter, een echte twijfelaar. De dekbedhoes die ik nu op mijn bed heb liggen was ooit 2x2 meter, maar nu? Ik schat dat hij nu gekrompen is naar 1.70 x 1.70 meter, echt niet meer. Hoe kan dat toch? Het is niet de dekbedhoes die ik in de herfst gerepareerd heb en die nu al weer maanden extra meegaat.
Volgens mij is deze kleine dekbedhoes vanaf de aanschaf gewoon bij iedere wasbeurt blijven krimpen.
Toegegeven, het was een goedkope hoes, maar ik verwachtte niet dat hij zo zou krimpen! Ik krijg koude voeten met deze hoes om mijn dekbed! Natuurlijk laat ik dat niet gebeuren en leg ik een dubbelgevouwen fleece plaid aan het voeteneinde van mijn bed.
 Misschien moet ik een strook katoen aan de onderkant zetten? Dat deed mijn moeder ook altijd met de lakens. Mijn vader was 197 cm en had altijd last van te kort beddengoed.
Wat doe jij in zo'n geval?

17 opmerkingen:

 1. Je zou de naden van onderen los kunnen halen, instopstrook er af knippen en met een bijpassend kleurtje( goedkoop stofje van de markt.) een stukje er aan kunnen zetten, zou nog wel een leuk kunnen zijn ook.Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeiemorgen Zuinigaan,

  Ik heb voor de kinderen ook goedkope dekbedovertrekken(Ikea €10.00).Die blijven prima.Ikzelf heb dure en goedkope overtrekken,zijn na al die jaren nog prima!
  Ik denk dat je gewoon pech heb gehad.
  Ik zou er een strook bij aan zetten.

  Groeten Karin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als het dekbedhoes nog niet te dun is zou ik er ook een stuk aanzetten. Misschien heb je nog een oude liggen om die daarvoor te gebruiken. Vaak is het middelste deel van een dekbedhoes nog goed.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral die van het zweedse warenhuis hebben de neiging om te krimpen. Ik heb er met een bijpassende stof aan de bovenkant een flink stuk aan gezet en wij hebben nu geen koude voeten meer en nu is het een prettig dekbed. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Normaal gesproken had ik hem weggemieterd....maar zo gaan we nu niet meer te werk gelukkig. Als je al eens een dekbed vermaakt hebt zou ik het nog een keer doen. Heb je er toch weer een tijdje plezier van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een aantal keren de bijbehorende kussenslopen losgetornd en gebruikt om er een extra stuk/instopstrook aan een dekbedhoes te zetten. Evt kun je nog een strookje van de stof op een ander kussensloop naaien zodat die ook weer bijpassend wordt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon die strook er aan zetten. Wij gingen ooit over van een oud kort dekbed naar eentje van 2.00. Ik heb alle dekbedhoezen van een fleurige strook aan de bovenkant voorzien. Dan was gemakkelijker dan die onderkant met instopstrook.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik let er bij de laatste aankopen altijd op waar de zelfkant van de ztof zit. Veel dekbedovertrekken worden gemaakt van katoen dat 2.5 mtr breed is. Dan snijden ze de breedte met naad en dan worden de overtrekken gemaakt. Maar katoen krimpt 10%. Veel overtrekken heb ik om deze manier van maken al breder moeten maken. Een laken -nog overblijvers van ouders- in de lengte in stroken en dat er aan naaien. En wie komt er op je slaapkamer? Daar heb ik even lak aan. Maar ik ben wel weer zo ouderwets dat ik minstens drie sets op nieuw wil hebben liggen. Mocht er iemand van ons ziek,zwak of misselijk worden. En het krimpen van alles? Vlgs. de leveranciers mag je ook beddengoed maar op 30 graden wassen. Maar met die temperatuur gaan echt schimmels ed. niet dood. Sommige dingen was ik zelfs nog op 90 graden. Bv. bij ziekzijn.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen, Mischien een oplossing als je dekbed het nog waard is. Knip het dekbed middenachter door. Knip de bovenkant door. Zet aan de achterkant er een stuk laken tussen zodat je de gewenste breedte krijgt Je hebt dan een hoes van 2x de breedte van je dekbed. Stik een bijpassend stuk stof aan de bovenkant. In jouw geval dus plm. 60 cm x 200 cm. Op 30 cm vouwen. De ene kant aan de voorkant aan stikken en de andere kant aan de achterkant. De zijnaadjes stikken. Je hebt de slijtvouwen verlegd en een passend dekbed. Nieuwe stof wel eerst wassen.
  Groet, Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Irritant is dat hè?! Krimpende dekbedhoezen. Die van ons is ook gekrompen. Wat ik soms ook doe, is het dekbed er uit laten bungelen aan de onderkant… Maar ideaal is dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vraag me af op hoeveel graden jullie die hoezen wassen?
  Hier worden ze op 40 graden gewassen en ik heb geen last van krimpende hoezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He, blog je nu hier. Wat makkelijk. Kan ik je volgen :)
  Succes met je dekbedhoes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb gewoon katoenen van de Hema, stop ze in de droger, nooit problemen.

  Wat me vooral opvalt: jij bent 1,80 en je hebt n bed van 1,90... what were you thinking?
  OK, ik doe t overdreven met 1,71m en een bed van 180x2,20, maar met jouw lengte is 2,00 tot wel minimaal...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom moet ik een bed van 2 meter lang? Ik heb daar nooit wat bij gedacht. Ik slaap al 40 jaar in het bed dat mijn grootouders in 1922 gekocht hebben. Niets mis mee.

   Verwijderen
  2. Ik ben maar een meter 67cm, maar ik ben blij met mijn bed van 200cm. Wanneer ik op mijn buik lig komen mijn tenen dicht bij de onderkant. Bij een korter bed zou ik koude tenen hebben!

   Verwijderen
 14. Das inderdaad veel gekrompen zeg... Te heet gewassen?
  Ik zou zowiezo een groter bed aanschaffen met jouw lengte...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Allemaal bedankt voor de handige tips! Ga het zelf ook uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen