Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 23 februari 2012

Onbetaald werken op schrikkeldag en bij AOW bijna een maand inkomen missen.

Volgens dit bericht weten veel mensen niet dat ze op 29 februari niet betaald worden. Er zijn dit jaar 366 dagen en de lonen zijn gebaseerd op 365 dagen. Ik heb hier nog nooit over nagedacht. Ik moet in een jaar een bepaald aantal uren werken, namelijk van maandag t/m donderdag van 8.30 - 16.30 uur. Daarnaast heb ik jaarlijks een vast aantal uren verlof. Geen extra verlof gebaseerd op de extra dag dit jaar. Waarschijnlijk werk ik dus ook een dag voor niets dit jaar. Dat is dan maar zo. Mijn werkgever moet flink bezuinigen, die zit er niet op te wachten dat werknemers massaal die extra dag gaan claimen. Ik wil nog graag 6 jaar, namelijk tot mijn 65e blijven.

Overigens is het zo dat de AOW vanaf 1 april ingaat op de dag dat je 65 jaar wordt en niet eerder. Tot 1 april 2012 gaat de AOW per 1e van de maand dat je 65 wordt in, maar dat verandert dus en dat is geen grapje. Contracten met werkgevers zijn vaak tot de maand waarin je 65 jaar wordt. Dat betekent dat je, afhankelijk van de datum van je verjaardag, maximaal 30 dagen inkomen mist.
Mijn tip: zorg dat je het zo regelt met je werkgever dat je tot je verjaardag (langer kan natuurlijk ook) kunt blijven werken. Anders mis je in het slechtste geval bijna een maand AOW.

16 opmerkingen:

 1. Om heel eerlijk te zijn heb ik het altijd raar gevonden dat je vanaf de 1e dag van de maand AOW krijgt als je 65 wordt. Ik heb ook makkelijk praten ik ben de 1e dag jarig ;)
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee, da's dus een voordeeltje bij vierwekelijkse verloning, daarbij wordt de extra dag gewoon meegenomen als gewerkt!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou me er niet zo druk over kunnen maken, denk ik. Zeker in deze tijd had ik liever een baan waar ik een dag extra voor niets kon werken, dan geen baan. Dat van de AOW wist ik niet, wat ik vooral erg vind is dat mijn ouders (na 1955 geboren) ook een jaar langer moeten wachten. Die kunnen er nu niets meer aan veranderen (mijn generatie kan er nog op anticiperen), maar zitten er wel mee. Dat is waarschijnlijk voor jou ook zo, dus dat vind ik natuurlijk ook erg. Het gaat me om die groep, die dus ineens een jaar extra door moeten gaan.

  Die regel is trouwens wel balen, want ik ben aan het einde van de maand jarig. Maar ik hoop dat ik tegen die tijd geen AOW nodig heb, want ik betwijfel of het er dan nog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb ik toch nog eens een keertje voordeel van het werken via het uitzendbureau… Ik krijg gewoon per gewerkt uur betaald :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een stiekeme bezuiniging. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In veel cao s staat dat de arbeidsovereenkomst eindigt op de pensioengerechtigde leeftijd.
  Niet op 65 zoals eerder maar op pensioengerechtigde leeftijd.
  Dat betekent dat er al rekening is gehouden met de toekomstige verhoging van pensioenleeftijd en met evt gefaseerde invoering.

  Het arbeidscontract van mensen eindigt in 9 van de 10 gevallen op de datum dat men jarig is 65, 66 of wellicht 67 en bijna nooit op de eerste van de maand in de maand dat men de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
  Ik zie het probleem dus niet.
  Als het zo is dat werknemers altijd vanaf de eerste van de maand hun uitkering kregen dan hebben ze altijd voordeel gehad van dubbele inkomsten. Dat voordeel is nu weg, maar ze zitten niet zonder inkomsten

  een fnv medewerkerker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En mensen met een pre-pensioen dan?

   Verwijderen
 7. Hoezo één dag niet uitbetaald? Als je een maandloon hebt die elke maand hetzelfde is dan heb je in Februari toch echt een meevallertje. De maand is toch echt korter. Bovendien werken we niet 7 dagen in de week en dat een jaar lang. Het is maar net hoe je het berekent. In je voordeel of in je nadeel, kies maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Renate,

   Een salarisberekening wordt gebasseerd op een heel jaar gedeeld door 12.
   Of 261/12 = 21,75.
   Je krijgt eigenlijk ook minder in februari, maar omdat dit verdeelt is over 12 dezelfde porties, lijkt het alsof je in februari minder werkt.

   Je hebt alleen een voordeel of een nadeel als je maar een deel van het jaar in dienst bent.

   Verder zijn het aantal werkdagen in 2012 niet, meer dan de norm.
   In 2008 was het aantal werkdagen wel meer, namelijk 262. Toen was het nadelig voor de werknemer.

   Verwijderen
 8. ik ben van 31-12 1949 betekend dat dus dat ik 1-12-2014 al aow krijg of is dat 1 jan. ik heb er nooit over nagedacht, maar het weer stof tot nadenken! groet gezina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 april 2012, dat betekent dat je vanaf 31-12-2014 AOW krijgt.

   Verwijderen
 9. Als Kerst door de week valt klagen we toch ook niet?

  groetjes An

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezina, jij krijgt per 1 januari 2015 je AOW. Ik ben van 5 januari 1950 en krijg AOW vanaf die dag ;-) Voor mij is dat 'n extraatje want ik blijf gewwoon nog 'n paar jaartjes doorwerken (DV) Ik heb nl geen aanvullend pensioen op kunnen bouwen (ZZP-er)
  Idd An, je moet het nemen zoals het komt. Bij mij is het altijd: 'n dag niet gewerkt is een dag zonder inkomen. Kerst op zaterdag en zondag heeft mijn voorkeur!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel voor je reactie tecla. gezina

   Verwijderen
 11. Ik leef al zo'n 3 jaar van een weduwe en wezen pensioentje ( iets meer dan 800 euro). En ik ben jarig op 25 mei. Het geval is dat ik in april iets meer dan 800 euro krijg. In juni krijg ik voor het eerst WAO.
  Waar haal ik het geld vandaan om wel mijn huur en water gas electiciteit van mei te betalen.

  Bedankt voor de nieuwe wet, zeg maar!!!!
  Marloes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik word volgend jaar 65 en ik ben jarig op 29 februari maar in 2013 is het geen schrikkeljaar mijn vraag is vanaf waneer gaat dan mijn aow in want op 28 febr was ik namelijk nog niet geboren dus je zou dan zeggen het wordt dan 1 maart ,want anders mis ik wel een heel maand salaris, wie weet hier iets van.gr peter

  BeantwoordenVerwijderen