Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 februari 2012

Bezuinigen uit noodzaak?

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik bezuinig. Wat is de noodzaak, of is er misschien sprake van een (uit de hand gelopen) hobby?
Eigenlijk is het een combinatie van beide.
De noodzaak: als ik 65 jaar word, heb ik op dat moment 20 1/6 pensioenjaren opgebouwd. In Nederland is de pensioenopbouw zo, dat je in 40 jaar een volledig pensioen opbouwt. Ik heb net iets meer dan de helft van deze pensioenjaren. Dat betekent dat ik er vanaf mijn pensioen financieel behoorlijk op achteruit ga. Om dat op te vangen, zorg ik dat mijn (woon)lasten laag zijn en dat doe ik door mijn hypotheekschuld omlaag te brengen. Door nu zuinig aan te doen, "oefen" ik alvast voor het lagere inkomen dat ik vanaf mijn 65e ontvang. Helemaal nu de pensioenfondsen aangeven dat ze in de problemen zitten en er waarschijnlijk minder pensioen uitgekeerd wordt dan dat ik oorspronkelijk zou ontvangen, vind ik het belangrijk om ervoor te zorgen dat ik betrekkelijk lage vaste lasten heb. Raar eigenlijk dat mijn pensioen verdampt, maar dit terzijde.
De hobby: ik ervaar het als een uitdaging zo veel mogelijk te besparen en weinig geld uit te geven. Ik zoek graag het randje tussen zuinig en iets te zuinig. Op zich is het voor mij absoluut niet moeilijk om zuinig met geld om te gaan. Ik heb jaren op een minimumniveau geleefd. Misschien is de ware uitdaging voor mij om geld over de balk te smijten. Ik zou werkelijk niet weten hoe ik dat moest doen.
Maar er is nog een extra aspect, een gevolg van zuinig leven: mijn belasting van het milieu wordt een stuk lager.
Ik gebruik weinig stroom en gas, ik heb geen auto, ik hergebruik veel dingen, koop 2e hands, ik eet meestentijds vegetarisch, ik probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien, ik ben nog nooit buiten Europa op vakantie geweest. Ik bespaar er geld mee, maar ook deze milieudoelen zijn voor mij heel belangrijk. Ik probeer op deze manier een steentje bij te dragen aan het behoud van de aarde. Heb jij al eens uitgerekend wat jouw ecologische voetafdruk is? Klik hier om het uit te rekenen. Mijn voetafdruk is 1,9 hectare. Wat is die van jou?
Is jouw bezuinigen een kwestie van hobby, of gaat het om een keus uit noodzaak?

16 opmerkingen:

 1. Eigenlijk zou ik jouw stukje praktisch helemaal kunnen kopiëren. Ik ben nu ondernemer en heb geen pensioenregeling, dus moet mijn pensioen zelf regelen. Ik twijfel of ik straks nog recht heb op AOW. Om later niet in de problemen te komen (gedwongen verkoop, wekelijks houtje op het menu), wil ik de vaste lasten omlaag brengen door de hypotheek versneld af te lossen. Om aan geld te komen om dat te doen, bekijk ik waar ik in andere zaken kan snijden. Denk aan goedkoper boodschappen doen, onnodige abonnementen opzeggen, enzovoorts.

  Dat is voor mij inmiddels een leuke hobby geworden. Ik ben altijd al spaarzaam geweest en vind het dan leuk als ik toch weer achter nieuwe manieren kom om geld te besparen. Gaandeweg ben ik ook steeds meer gaan kijken naar de milieuaspecten. Inmiddels gooien we b.v. veel minder eten weg (bijna niets meer), hergebruiken we veel (elke snipper hout wordt bewaard voor de haard), kopen we minder en minder met verpakkingsmateriaal en brengen we spullen die we niet meer gebruiken naar de kringloopwinkel.

  Zelfs als het geen noodzaak zou zijn, dan zou ik sparen voor later/onverwachte dingen/financiële onafhankelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het recht op AOW verwerf je door in Nederland te blijven wonen. Per jaar wonen in Nederland levert 2% aan AOW op. Kijk op de site van de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie (www.svb.nl).

   Verwijderen
 2. Het begon als hobby, want ik heb niet gewerkt toen de kinderen klein waren, waardoor ik (echtgenoot wel) nagenoeg geen pensioen heb.

  Nu wij, zoals ieder, in de crisis terecht gekomen zijn, was het geen probleem om alles nog eens onder de loep te nemen en nog een stapje terug te doen. Maar het begint nu toch echt wel een beetje noodzaak te worden, daar alles duurder wordt en de inkomens niet stijgen en we wel willen blijven sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op het moment is het voor mij zeker een noodzaak om zuinig te zijn. Het zit er niet in dat ik dit jaar een betaalde baan ga vinden en moet ik het dus doen van alles wat er wel binnenkomt. Doordat alles maar net past, moet ik echt goed passen en meten om zoveel mogelijk over te houden, zodat ik dingen wel kan opvangen.
  Ook ik verwacht niet dat de overheid eindeloos zo 'goed' blijft betalen voor gepensioneerden en als het straks wel kan, probeer ik echt daar een potje voor te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is het noodzaak. Mijn partner heeft een andere functie aanvaard en we zijn er in inkomen op achteruit gegaan. Eerst hoefde ik nooit op mijn uitgaves te letten en nu wel. Ben al een jaar aan het consuminderen, met vallen en opstaan. Deze bewustwording van inkomsten en uitgaven heeft mij aangezet tot fanatiek sparen! Mijn doel is 10.000,00 per jaar te sparen, al zal er af en toe wat van af gehaald moeten worden, onze mechanische ventilatie is stuk. Ook door de berichten uit de media: pensioenen gaan omlaag, studiefinanciering wordt aangepakt (master zelf betalen), hypotheekrenteaftrek zal iets mee gaan gebeuren etc. wordt ik af en toe doemdenkerig en dit zet mij aan tot consuminderen en energie besparen (vooral de kids: in ruimtes waar je niet bent: licht uit!). Ik wordt enorm gestimuleerd en geinspireerd door de blogs die ik lees, ik ga nu ook meer puur koken en geen zakjes en potjes meer gebruiken! Dus consuminderen uit noodzaak verandert in een meer (milieu)bewustere levensstijl!
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat volledig pensioen met 40 jaar kan ik ook wel schudden, als ik 60 ben, dan heb ik, zoals nu voorgespiegeld, een pensioen van 56 procent van mijn huidige inkomen. Na 40 jaar heb ik het wel gehad. Ik heb nu beter werk, ik heb het wel naar mijn zin, maar de vrijheid begint steeds harder te trekken, ook al omdat om me heen er al mer mensen met veel vrije tijd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een inkomen uit de WIA net onder bijstandsnivo. Dus ik heb geen keus .Van huis uit heb ik gelukkig mee gekregen dat we zuinig leven en van niets iets maken. En daardoor heb ik het altijd goed kunnen rooien en een oud autootje kunnen hebben. Geen OV hier in het dorp dus dat ding is ook mijn benen. Het wordt wel zowat onmogelijk omdat vaste lasten/bijbetaling in medische kosten elk jaar stijgen.Wordt het ook beter? Ik heb 5 jaar in het buitenland gewoond en weinig pensioen opgebouwd . Doordat ik afgekeurd ben bouw ik verder niets meer op.De toekomst ziet er niet echt rooskleurig uit wat dat betrefd.Ik leef dus heel zuinig maar vind dit ook wel prima zo.Bokkesprongen maken of zomaar een dagje weg zit er niet in.Maar toch heb ik alles waar ik behoefte aan heb in mijn leven. Soms moet ik wel erg lang sparen voor iets maar dat vind ik geen probleem. Maar de grens is nu wel bereikt .Hogere kosten voor mijn dagdagelijkse leven zijn niet meer op te brengen. Veel mensen in mijn omgeving redden het al niet meer. Die doen niks byzonders maar de vaste lasten groeien die mensen boven het hoofd helaas Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben begonnen uit noodzaak, 14 jaar geleden. Toen werd het gewoonte/hobby en ook: bewust leven. Nu weer noodzaak en misschien straks bittere noodzaak. Baan van mijn man staat op de tocht en dat is ons enige inkomen. Het feit dat ik niet werk is natuurlijk een (heel bewuste) keuze. Dit past voor mij goed in onze levensstijl. De glazen bol bestaat niet; we hebben geprobeerd onze maandlasten altijd zo laag mogelijk te houden en ze nu nog iets extra naar beneden te brengen.
  Hobby is makkelijker volhouden dan noodzaak. Maar we redden het best. Ik vind al snel iets luxe en geniet van de vrijheid om heerlijk met de hond te wandelen en de tijd die ik heb om lopend boodschappen te kunnen doen bij verschillende winkels.
  Ik wens alle mensen die op of net onder het het randje leven heel veel sterkte (heb er zelf ook gezeten) en hoop dat het bij ons mee zal gaan vallen.
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Raar toch dat de meeste mensen vanaf begin 2012 weer meer aan pensioen moeten gaan afdragen terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat de pensioenen aan het verdampen zijn, ik heb zelf niks aan pensioen opgebouwd( thuisgebleven met mijn zoon bewuste keuze)
  maar lief wel,Wij gaan nu door middel van versneld aflossen en consuminderen ons pensioen potje opkrikken.
  Kom je ook een keertje bij mij lezen

  Liefs Bloggie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mij was de zorg voor het milieu er eerst en kwam het eenvoudiger en zuiniger leven vanzelf er achteraan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons was het in eerste instantie noodzaak toen mijn man jaren geleden zijn baan verloor. Toen hij weer een baan vond kregen wij het weer ruimer maar bleven wij met ons boodschappenbudget doorgaan. Alleen konden wij ons toen weer een avondje schouwburg permiteren etc.

  Nu ben ik sinds 2 1/2 jaar thuis en heb ik geen inkomen/uitkering en leven wij als gezin van het salaris van mijn man dat ver onder modaal zitten. Maar de stap terug was voor ons niet moeilijk aangezien wij voorgaande jaren al veel geleerd hebben op bezuinigingsgebied. Van de week zei ik nog tegen mijn man "wij hebben nog nooit zo weinig inkomen gehad maar hebben ook nog nooit zo goed rond kunnen komen".

  Groet Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons is het altijd 'n bewuste keuze geweest. Zowel in mindere als in goede tijden. Wij werken allebei, kinderen allebei afgestudeerd, lage hypotheek maar geen pensioen opgebouwd (kleine zelfstandigen). Wel 100 % AOW als we 65 zijn, dat is over 3 jaar . Gespaard als het kon dus we redden het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Meer door minder1 februari 2012 om 22:11

  Het is altijd al een bewuste keus geweest.
  Door het met minder af te kunnen,konden we altijd meer.Hierdoor was het mogelijk om met ons allen goed te kunnen leven van 1 inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sinds wij het een periode met een stuk minder moesten doen, zijn we hier nu aan gewend. Ik vind het dan ook erg moeilijk om eens wat meer geld uit te geven, dus nu sparen we goed.

  Daarnaast is onze hypotheek een gedeelte aflossingsvrij en willen wij dit toch aflossen, om onze vaste lasten wat naar beneden te brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nu ben ik 53 en het werken heb ik wel gezien. Ik weet niet hoe oud ik ga worden. Zonde om steeds naar datzelfde kantoor te gaan. Jaren geleden zijn we gaan bezuinigen. Niet gevoelig zijn voor status scheelt een hele hoop. Over 5 maanden hebben wij onze hypotheek afgelost en we hebben ongeveer 5,5 ton spaargeld. Als leefgeld denk ik ongeveer 2500 netto per maand nodig te hebben. Dat is 30.000 per jaar. Wij hebben bij elkaar opgeteld ongeveer 35 jaar pensioen opgebouwd. We zouden het volgens mij makkelijk moeten redden. Een handige site is http://www.derentenier.com/

  BeantwoordenVerwijderen