Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 31 januari 2012

Extreme koude

In Oost Europa is de kou behoorlijk extreem. Er zijn al mensen doodgevroren en het einde is nog niet in zicht. Vreselijk! Het wordt de komende dagen alleen maar kouder, volgens dit bericht wordt aan het einde van de week in de Oekraïne min 30 tot min 35 verwacht. Wat mij verbaast, is dat mensen onderweg naar hun huis onwel worden door de kou en gewoon doodvriezen. Nemen mensen dan geen veiligheidsmaatregelen tegen onderkoeling? Het is toch niet voor het eerst dat het zo koud is? Als je door de kou naar huis gaat, zorg je voor verwarmd vervoer en ga je niet lopen door de kou. Als je verwarming het niet doet, zorg je dat je ergens anders onder dak kunt waar het wel warm is.

Als je de komende dagen op pad gaat, neem voorzorgsmaatregelen. Neem je mobiel mee, zorg voor warme kleding, zorg voor dekens en warm drinken in je auto. Wees je bewust van de gevaren van koude.

Ik stap zo op mijn fiets. De gevoelstemperatuur zou hier in het noordoosten van Nederland ongeveer -15 graden zijn vanochtend. Gelukkig heb ik overwegend wind mee!

14 opmerkingen:

 1. Ik denk dat mensen hier al snel denken dat iets hen niet overkomt, maar je zou denken dat in zulke koude landen mensen wel beter voorbereid zijn. Ik heb niet altijd mijn mobiel mee, maar dat is wel een goede tip. In de auto heb ik bv ook altijd een deken of een slaapzak liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In landen in Oost-Europa is veel armoede. Ouderen worden sneller aan hun lot overgelaten en wonen nogaleens in onverwarmde huizen omdat ze de stookkosten niet kunnen betalen. Dan wordt het risico op overlijden door koude een stuk groter.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarschijnlijk is het zo weinig echt koud hier,dat veel mensen het inzicht,wat te doen niet meer hebben. In het oostblok speelt armoede een rol,waarschijnlijk. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mensen nemen natuurlijk voorzorgsmaatregelen voor zover ze kunnen, maar als er geen openbaar vervoer is en je moet staan te liften om 20 km verder naar huis te komen dat is iets waar je moeilijk op kan in spelen . Soms stopt er iemand meteen en soms sta je er een uur te wachten, Zo kan ik nog wel een paar dingen bedenken. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de oostblok landen zijn veel woningen niet, zoals bij ons, voorzien van centrale verwarming. Waarschijnlijk heeft men een gastank buiten staan en echt pech als dat butaangas is, want butaan is bij temperaturen rond het vriespunt niet meer bruikbaar. En misschien hebben ze zelfs dat niet eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog een tip voor in Nederland. Hang een gordijn of oude deken voor je buitendeur. Langs de deur kiert het altijd en de deur zelf is steenkoud, voel maar!
  Cirkelt daar de warme lucht langs, koelt die enorm af.
  Ik heb deze tip gezien in Duitsland, daar wordt het veel gedaan.
  Bovendien vind ik het wel prettig als ik - lopend in de gang - niet gelijk de buitendeur zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zorg voor warm vervoer , word er geadviseerd, tja dan moet je dat wel hebben natuurlijk, hier is het niet zo extreem koud,maar als het dat wel word, dan heb ik geen warm vervoer naar mijn werk, want met het openbaar vervoer kun je er niet helemaal komen en een auto heb ik ook niet, meerijden met collegas is ook geen optie ,want ik moet naar verschillende panden. dus als het voor mij al moeilijk is kan ik me voorstellen dat ze er in die landen nog meer problemen mee hebben om verwarmd vervoer te regelen. het is altijd makkelijk gezegd als je zelf wel over zulke mogelijkheden beschikt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In de Oekraine is ernorme armoede. Dus vanuit ons perspectief kan je helemaal niet denken wat mensen met kou wel of niet kunnen doen..Het is al eerder hier geschreven. De voorzieningen zijn heel anders. En als je geen geld hebt, houdt al gauw alles op.Ik heb een inkomen onder de bijstandsnorm en roep regelmatig dat ik toch wel blij ben dat ik op dit stukje aardkloot woon. Daar wordt erg schamper op gereageerd. Waarschijnlijk was ik met mijn handicap in de Oekraine 1 van die mensen geweest die het enorm koud hebben nu.Hier weet ik zeker dat ik geen kou lijd en ook goed te eten heb. Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'k Denk dat er in het voormalig oostblok nog heul veul armoede voorkomt, daar is een extra deken misschien al een luxe.
  Maar evengoed is't wel heul erg dat er mensen doodvriezen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maar ja, je moet ook weer 'n keertje terug, toch? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, helaas wel, vanavond pas en dan is het -6.

   Verwijderen
  2. Brrr.Dat is koud. Sterkte. Cisca

   Verwijderen
 11. Het zal sommige mensen toch overvallen denk ik. Ik heb vanochtend hardgelopen in de vrieskou, en had het al snel stikheet. Toch weer té warm aangekleed...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De meeste doden in de Oekraïne zijn daklozen...
  In Nederland gaat de daklozenhulpverlening meer slaapplekken regelen bij vijf dagen/nachten vriezend weer.
  "Bij vorst is het niet langer verantwoord om buiten te slapen." Ehm, ik vind het sowieso niet zo verantwoord, al is het vijf graden, maar goed, het zij zo.Voor de daklozen hoop ik dat het lang blijft vriezen.


  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen