maandag 27 februari 2012

Gebakken brie en stamppot spitskool

Ik schreef gisteren dat ik gebakken brie en hutspot at, maar dat was fout, we gebruikten een recept van AH. Bij AH heb je receptenkaarten en ik had zo'n recept meegenomen.
Hier vind je het recept op de site en in onderstaande tekst heb ik mijn versie van het recept (voor 4 personen) opgeschreven.
  • 1.2 kg aardappelen iets kruimig 
  • 1 spitskool 
  • 1 paprika 
  • 1 stukje roombrie (punt 200 g), op kamertemperatuur +
  • 4 el paneermeel 
  • 6 el zonnebloemolie of olijfolie

    bereiding
    1 Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in 20 min. gaar in water met zout.
    2. Halveer ondertussen de spitskool in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd de kool in reepjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de kool en paprika 5 min.
    3. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de pureestamper tot puree. Meng de groenten erdoor en breng op smaak met peper en zout.  Voeg indien nodig het kookvocht toe.
    4. Verdeel de brie in 4 gelijke punten door de punt eraf te halen en de rest in 3 stukken te snijden. Strooi het paneermeel op een bord en wentel de brie erdoor. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de brie op hoog vuur in 3 min. rondom bruin. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg op elk bord een punt gebakken brie.

    Ik heb het oorspronkelijke recept iets aangepast:
    geen zout
    i.p.v. een puntpaprika een gewone paprika en
    i.p.v. boter heb ik olie genomen en geen boter in de stamppot gedaan.
    Met olie i.p.v. boter eet je minder verzadigd vet.

    Je kunt natuurlijk ook een andere stamppot nemen en daar de gebakken brie bij geven, bijvoorbeeld stamppot knolselderij of stamppot spruitjes.

12 opmerkingen:

  1. Ik ben niet echt dol op brie, maar het klinkt wel als een lekkere combinatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeiemorgen zuinigaan,

    Lijkt me heerlijk,maar of mijn kinderen dit lusten?
    Vorige week heb ik de schotel met aardappelpuree met spinazie en mais gemaakt.
    Dat was wel een succes!

    Groetjes Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spitskool is ook erg lekker als je het klein gesneden wat roerbakt en er dan een schep (goedkope) pindakaas door doet. Een lekkere vegetarische variant voor bij 't avondeten. ik serveer 't graag met rijst met eventueel voor de vleeseter een stukje worst erbij.
    groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  4. KLinkt lekker hoor! Wij doen altijd spitskool koken, dan apart spekjes en uien bakken en die na het koken er doorheen roeren en een knotje boter erop. niet echt "mager" maar wel heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stamppot roergebakken spitskool met kaas en zongedroogde tomaatjes is ook niet te versmaden. Volgens mij ook via receptenkaartje AH. Die ik overigens ook altijd aanpas ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien volgende keer toch eens puntpaprika's proberen. Zijn echt veel lekkerder dan gewone. Bij ons op de markt en bij de turkse groenteman zijn ze niet echt duur.
    Groetjes Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De aanbiedingen bij C1000 zijn ook interessant deze week veel 1+1 gratis zoals 2 zakken á 5 kilo aardappelen 2 euro 50 alleen op bepaalde dagen deze aanbieding is vanaf woensdag 22 feb. tot en met dinsdag 28 feb. Toch een beter aanbieding dan bij AH wat betreft de piepers.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey Zuiningaan,

    Dat klinkt als een lekker recept. Ga ik binnenkort eens proberen! Voor mij is spitskool een 'vergeten' groente, tijd om weer te ontdekken.

    Oja, had nog een vraagje. Las een keer dat je 3 broden voor 2 euro koopt bij de AH. Heb ik pas ook gedaan, maar ik vond de smaak erg flauw. Normaal eet ik waldkorn met volkorentarwemeel gebakken. Hoe vind jij de smaak van die goedkope broden? Is het een kwestie van even wennen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. opeendagkomtallesgoed28 februari 2012 om 07:37

    Hoe ga je eigenlijk om met producten waar E-nummers inzitten? Let je daar bewust op bij het boodschappen inslaan of niet echt?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. bedankt voor het recept/. kun je het recept ook geven met de chips en kaas?

    groetjes ypie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het recept met de tortillachips en kaas komt nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bedankt voor het lekkere recept, ik ga het zeker eens maken.

    Op dit moment heb ik nog een paar porties hutspot in de vriezer, zonder vlees o.i.d. er bij. Ik ga daar die gebakken brie bij uitproberen, maar later ga ik het oorspronkelijk recept met spitskool en paprika proberen.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.