Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 10 februari 2012

Hoe breng je je vaste lasten omlaag?

Het is al weer lang geleden dat ik over vaste lasten schreef. Tijd om er weer eens aandacht aan te besteden. Vaste lasten zijn kosten die iedere maand of ieder jaar terug komen. Voor een groot deel is er weinig te doen aan je vaste lasten, ze zijn er nu een keer, of je wilt of niet. Er zijn ook vaste lasten waar wel degelijk in valt te bezuinigen.

Dit zijn mijn vaste lasten op dit moment:


belasting gemeente incl reinigingsrecht 56,47
levensverzekering hypotheek  61,59
hypotheek 238,87
tv/internet/vaste telefoon 41,00
gas + elektra + netwerkkosten 99,00
abonnement onderhoud CV ketel 9,10
woonhuisverzekering + WA 24,67
water 6,00
waterschap + zuiveringsheffing 15,83
uitvaartverzekering kinderen 6,16
zorgverzekering (1 persoon) 126,28
eigen risico zorgverzekeraar 18,33
bijdrage studie jongste dochter 100,00
Totaal 803,30

Daarnaast zijn er nog lidmaatschappen en abonnementen. Daarbij moet je denken aan de krant, lidmaatschap bibliotheek, jaarabonnement zwembaden, vakbond en dergelijke. Ik ben het zicht op deze kostenpost een beetje kwijt. Een aantal jaren geleden gaf ik daar gemiddeld ongeveer €37,50 per maand aan uit. Ik ben in de periode daarvóór flink aan het bezuinigen geweest en ik heb toen veel lidmaatschappen en abonnementen opgezegd. Omdat het om bedragen gaat die vaak maar 1 x per jaar betaald worden, het vergt wat tijd om te achterhalen om welke bedragen het precies gaat en wat dat gemiddeld per maand kost (daar over een volgende keer meer). Ik betaal jongste dochter 100 euro per maand. Ik geef ook geld uit aan de studie van oudste dochter, maar dat zit verstopt in andere kosten. Dat komt omdat ze bij mij inwoont. Reinigingsheffing, waterschapslasten, energiekosten en de waterrekening zijn hoger voor twee bewoners dan voor één. Verder zijn er natuurlijk de boodschappen. Dochter moet ook eten, drinken en wassen. Ze betaalt haar eigen zorgverzekering, studie, uitstapjes, verzorging van huid en haar en zo.

Welke kosten van de vaste lasten zijn beïnvloedbaar? Je kunt op zoek gaan naar goedkope providers voor TV/telefoon/internet etc. Weinig bellen met een basisabonnement is altijd goedkoper dan veel bellen en mobiel internet met nieuwste, meest geavanceerde telefoon. Ook energie heb je voor diverse prijzen. Bij een gemiddeld gebruik is het verschil tussen een goedkope leverancier en de duurste leverancier al gauw ruim 600 euro per jaar. Daarbij kun je besparen op energieverbruik door de thermostaat lager te zetten en te letten op stroomverbruik, waardoor je de kosten nog verder terug kunt dringen.
Verder kun je een zo goedkoop mogelijke verzekeraar zoeken voor wat jij wilt of moet verzekeren: uitvaart, WA, woonhuis, zorgverzekering. Je kunt keuzes maken, er zijn natuurlijk nog veel meer verzekeringen mogelijk: rechtsbijstand, doorlopende reis- en annuleringsverzekering, een dierenartsverzekering en ga zo maar door. Heb je dat allemaal nodig? De keus is aan jou! Als je veel risico's verzekert, betaal je veel geld aan premies. Misschien is voor jou het risico helemaal niet zo groot en is het veel voordeliger om je niet te verzekeren. Zo zijn dochters niet verzekerd voor tandartskosten. Ze hebben beiden een volkomen gaaf gebit. Gaatjes? Wat zijn dat? Dus betalen ze 20 euro voor een jaarlijkse controle en dat was het dan!
In geval van ontslag en arbeidsconflicten kan ik een beroep doen op de juridische medewerkers van de vakbond. Om daarnaast nog een rechtsbijstandsverzekering te hebben, lijkt me niet nodig. Ik bezit geen auto, dus ook daarvoor heb ik geen rechtsbijstand nodig.
Het feit dat ik geen auto heb is trouwens ook een belangrijke factor in het omlaag brengen van de vaste lasten. Geen wegenbelasting, geen autoverzekering en geen afschrijving, dat scheelt een heleboel!

12 opmerkingen:

 1. Een rechtsbijstandverzekering is vooral nuttig als je geen rechtsbijstand krijgt van de overheid. Op
  http://www.rvr.org/ kun je daar alles over lezen en laten uitrekenen of je dat jaar wel of geen rechtsbijstand kunt krijgen. Men rekent het verzamelinkomen van 2 jaar terug en mocht er veel verschil in inkomen zijn als het inkomen gedaald is kijkt men daar ook naar. Wij hadden vorig jaar een advocaat nodig helaas, gelukkig vielen we onder rechtsbijstand, wel moesten we een eigen bijdrage betalen, die gaat ook naar inkomen. Zit je erboven dan is een rechtsbijstand verzekering misschien wel aan te raden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stel je maar niet teveel voor van de juridische bijstand van de vakbond. Uit drie gevallen in mijn omgeving (waaronder mijn vader) werd er ondanks toezeggingen weinig tot niks gedaan en bij mijn vader maakten ze meer stuk dan heel.
  Wij hebben de rechtsbijstandsverzekering hard nodig gehad bij een conflict met de werkgever van man. Toch kan het in dit soort gevallen soms beter werken als je naar een goede arbeidsrecht advocaat gaat. Daar zijn werkgevers meer van onder de indruk.
  Groetjes Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou toch graag een rechtsbijstandverzekering nemen. Bijvoorbeeld als je een ander conflict hebt met de aankoop van iets, of op vakantie gaat of whatever. De kosten vallen mee en het gemak dat je er van kunt hebben is echt groot. De juridische hulp van de vakbond is echt anders dan die van een rechtsbijstandverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik ben een grote voorstander van de rechtsbijstandverzekering. We hebben deze in de afgelopen twintig jaar twee keer heel hard nodig gehad. Beide zaken gewonnen! Wij willen op alle fronten bezuinigen maar de rechtsbijstand gaat er nooit meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom heb je een levensverzekering op je huis? Is dat voor betere erfenis voor je dochters? Mensen die getrouwd zijn hebben nog enig nut van levensverzekering.

  Uitvaartverzekering, 's dat een naturaverzekering, of een bedrag in geld? Als het een bedrag in geld is, Hanks aren en de polis premievrij maken.

  Het komt wel goed met je, op jouw vaste lasten kan ik verder alleen maar jaloers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje wat knap om anno 2012 zonder auto te kunnen leven. Voor mijn generatie (80's + 90's) is dat bijna onmogelijk. Toch knap hoor! Wij hadden eerst zelfs 2 auto's (belachelijk he)! Nu maar 1 auto, een fiets en een scooter. Ik ga voortaan met de fiets naar het werk en mijn vriend met de auto omdat hij nu eenmaal te ver weg woont. Hoe doe jij dat dan met boodschappen, familie of dagje naar zee? Alles op loop of fietsafstand en OV?

  Knap van je, ga zo zoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is goed om ook iedere maand geld opzij te zetten voor het Eigen Risico. Dat doe ik ook. Verder wil ik nog altijd alle vaste lasten per jaar bij elkaar optellen en dat bedrag gemiddeld per maand gaan sparen. Wel wordt het dan iedere maand veel geschuif van geld van en naar de spaarrekening.

  Verder heb ik ruim twee jaar geleden mijn sportschoolabonnement opgezegd, en ik koop nu regelmatig een meerbadenkaart bij het zwembad. Dat scheelt aanzienlijk in de vaste lasten.

  Helaas heb ik ook nog een studieschuld, gelukkig geen tienduizende euro's maar het is wel een extra kostenpost.

  Over een rechtsbijstandsverzekering twijfel ik nog. Eigenlijk zou ik die nu moeten afsluiten, want er is altijd een wachttijd voordat je daadwerkelijk rechtshulp krijgt.

  Ik bezuinig niet op mijn aanvullende ziektekostenverzekeringen. Nu heb ik al een paar jaar niets bijzonders gehad bij de tandarts, maar een paar jaar geleden was er om de haverklap wel wat, zoals vullingen en sealen van het oppervlak van een kies, dus daar bezuinig ik niet op. Verder ben ik ook bang voor tanderosie. Het zou inderdaad anders zijn als ik nog nooit een vulling gehad zou hebben.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vroeg me dus ook af waarom je een overleidingsriscioverzekering had. Die heb je totaal niet nodig. Je bent alleen en ik verwacht dat bij een eventueel overleiden van jou, de hypotheekschuld altijd minder is dan de huiswaarde. De banken hoeven dus niet bang te zijn om geld mis te lopen. Daarnaast heb je de afgelopen tijd weet ik voor hoeveel geldt afgelos.

  Misschien kan je er nog onder uit? Bijna EUR 62,- per maand is veel geld, wij betalen iets van EUR 25,- per maand. Maar goed, wij zijn dan ook een stuk jonger.

  Daarnaast kan ik een uitvaartverzekering snappen, maar dat hebben wij ook niet.

  Het abonnement voor je CV-ketel lijkt me ook overbodig. Als je die persoon eens in de twee jaar laat komen om te controleren, lijkt me veel voordeliger. Als er dan wat mis is, betaal je dat gewoon. EUR 9,10 in de maand is toch bijna EUR 110,- per jaar. Uitgaande van de levensduur van een CV, is dat gewoon een nieuwe CV.

  Voor de verder rest, keurig. Ik vind het ook knap dat je altijd alles op de fiets doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me niet voorstellen dat bij gemiddeld gebruik het verschil tussen twee energiemaatschappijen €600 euro is. Zoveel ontlopen die tarieven elkaar nou ook weer niet. Met een bonus zou ik het me voor kunnen stellen anders geloof ik er niet echt in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij gaan nog extra besparen op de hypotheek, door af te lossen tot het basis-hypotheek niveau.Toch weer een 0,4% minder (voor ons ongeveer 70 p.m)
  Verder hebben wij geen bijstandverzekering, geen uitvaartverzekering, alleen basis ziektekosten.
  Voor ieder een keus om iets wel of niet te verzekeren. of wel of niet over te stappen. Wij stappen bijv niet graag over naar andere energieleverancier of ziektekostenverzekeraar.
  Geld uitgeven of juist besparen, is vaak een kwestie van je ergens wel of niet goed bij voelen, naast nuchter nadenken en rekenen.
  Jouw lijstje lijkt me prima.
  Geen auto hebben gaat goed hoor. Wij deden het ook 14 jaar. Nu wel 1, maar in z'n totaal betaald door bedrijf, inclusief de bijtelling.
  Heerlijk luxe, maar we kunnen ook wel weer zonder.
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb wel hee veel verzekringen, maar ben dan ook een zekerheidszoeker.Ben erg blij met mijn rechtsbijstand. Zij staan me bij als ik een geschil heb en vaak overleg ik met hen als ik het gevoel heb dat ik gepeopled wordt door een bedrijf, als ik de mail doorstuur naar het bedrijf weten ze vaak gelijk van aanpakken.
  Wij hebben juist de bond eruit gegooid, omdat mijn man een werkgever heeft waarbij de bond echt weinig kan betekenen. Zeer klein bedrijf en de cao sluit niet aan bij de werkzaamheden die er plaatsvinden. Is er iets kan ik altijd gebruik maken van de rechtsbijstand. HIervoor betaal ik nog geen 12.50 euro per jaar.
  We hebben een flinke overwaarde op de woning, maar toch zullen we de overlijdensrisicoverzekeringen er nooit uitgooien. We hebben verzekerd tegen de waarde van de woning. Stel dat één van twee overlijdt dan hebben we genoeg geld om de verzorging van onze dochter goed te regelen. Ik gebruik hem dus min of meer als een spaarrekening voor onze dochter of voor één van ons beiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb altijd geleerd van mijn vader dat je moet verzekeren dat wat je niet kan dragen. Glas verzekering is onzin, je huis verzekeren voor brandschade is een stuk minder onzin. In principe zijn er maar weinig vrij blijvende verzekeringen die echt noodzakelijk zijn. Tijdje terug was er op tv (de reken kamer dacht ik) iets over een tandarts verzekering, daarbij werd er berekend dat je bijv 800 euro per jaar aan premie betaald en maar max 500 euro vergoed krijgt. Echt geld klopperij dus.
  Levensverzekering heb ik ook, dit was een verplichting bij mijn hypotheek, mogelijk was dit bij jou ook zo?
  verder was het een voorwaarde bij mijn hypotheek dat ik 3 verzekeringen afnam bij interpolis, daardoor heb ik ook een rechtsbijstand verzekering. Door deze verzekeringen heb ik nu korting op het rente percentage, de kortingis groter dan de maandelijkse premie die ik nu betaal voor deze verzekeringen.

  BeantwoordenVerwijderen