zaterdag 11 februari 2012

Stookkosten

27% van de Nederlandse huishoudens doet de verwarming 's nachts niet uit. Lees hier meer. Dat vind ik veel! Ze laten dus dag en nacht de verwarming branden en misschien ook wel als ze helemaal niet thuis zijn en de thermostaat zal bij hen ook wel niet op 18 graden staan. Vast wel wat hoger dan dat.Wat een gasverspilling! Voor die mensen zijn natuurlijk die damesnachthemden met spaghetti bandjes in de handel. Zie het plaatje links. Begrijp me goed, ik denk niet dat de mannen die dragen, ik heb het nu over de dames.
Huishoudens met een dergelijk stookgedrag hebben ook voordelen, zeker als het je buren zijn. Als je in een flat woont kun je profiteren van de warmte van de buren. Warme vloeren, plafonds en muren. Je hoeft zelf al bijna niet meer te stoken! Serieus, ik denk dat het veel scheelt in vergelijking met een buitenmuur op het noorden of het oosten.
Ik zou zeggen tegen al die mensen die kennelijk helemaal niet letten op hun gasverbruik: het is veel beter voor het milieu om minder gas te verstoken. Nederland kan langer met de gasvoorraad, het is goed om de CO2 uitstoot te verminderen EN je kunt er ook nog veel geld mee besparen. Gewoon een uur voor het slapengaan de thermostaat op 15 graden. Er zijn ook veel thermostaten met een timer, nog veel gemakkelijker! En die 15 graden, dat is zat warm, daar overleven je huisdieren en planten het gemakkelijk op.
Heb jij periodes in je leven gekend waarin je helemaal niet lette op je gasverbruik?

7 opmerkingen:

  1. Hier letten we altijd op de stookkosten, maar we gaan ook niet in de kou zitten.
    Maar opletten betekend dat de cv hier 's morgens als we opstaan op 18 graden staat (we hebben een geprogrammeerde cv-klok) nu is dat voor het mooie iets te koud met kleine kinderen, dus gaat de cv een klein uurtje op 19 graden om de eerste kou eruit te halen. zodra het hier de kou eruit is gaat hij weer op 18gr. de klok staat zo ingesteld dat het hier om 22.00 uur weer 15 graden is.

    Verder hebben we onze voorramen (grote ramen) op het zuiden staan dus zodra de zon schijnt hoeft hier de cv helemaal niet aan.

    Verder ben ik de hele dag thuis maar weet ik dat ik een dag of dagdeel weg ben, dan gaat de cv terug naar 15 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo liet ik deze week 's avonds de hond uit. Eén raam in de straat had de gordijnen niet dicht. Een mevrouw zat in een mouwloos shirt achter de pc. Ik vroeg me af,hoe hoog daar de cv stond. Voor mezelf heb ik een goede mix tussen behaaglijk en zuinig stoken gevonden.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier laten we de verwarming ook dag en nacht aan, we hebben geen centrale verwarming maar enkel een gaskachel. Die gaat normaal vanaf 21u naar stand 1 maar met deze koude blijft ze op stand 3 staan, anders is het 's ochtends maar 13 graden en duurt het een hele dag voor we aan een 20 graden zitten, wat voor ons toch echt wel het minimum is, meestal is het bij ons 21 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger, toen ik nog helemaal nergens mee bezig was, heb ik ook nooit standen bijgehouden en me niet druk gemaakt over hoe hoog de verwarming stond. Nu let ik overal op. Gasstanden, electriciteit, zuinige boodschappen, spaarzaam zijn.
    De verwarming staat hier op 19 graden en 's nachts op 17.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Elke zaterdagochtend neem ik de meterstand van gas op. Ik kan intussen al 6 jaar terug kijken. Omdat wij beiden in wisseldiensten werken en 's avonds vaak om 23.00 binnen rollen, hebben wij de thermostaat op 14 graden staan. Om dan voor dat ene uurtje de hele toko weer warm te gaan stoken vinden wij onzin. Wij hebben een los kacheltje wat je met vloeistof vult en binnen no time is onze huiskamer behagelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier zijn we 'gezegend' met blokverwarming. We wonen in een tussenwoning. Boven, onder en zijkant buren. Dat levert ons jaarlijks vaak een terugbetaling van ruim 500 euro aan stookkosten op. Hier dragen we warme kleding binnenshuis. Geen spaghetti pyjama hesjes voor mij :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Al eens eerder verteld.. als ik het hier laag zet is dat ding tot twee uur in de middag continu aan het blazen om de boel weer naar een 19c te brengen. Kost veeeeel meer dan aan laten staan, dus hij staat hier gewoon altijd op dezelfde temperatuur ja. En ik draag er een trui bij hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.