Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 februari 2012

Uitgaven januari

De afgelopen maand was een dure maand. Ik heb veel meer uitgegeven dan er in kwam. Door extra inkomen in december en natuurlijk ook doordat ik een buffer heb, is dat gelukkig geen probleem. Ik hoef me er niet voor in de schulden te steken.
Ik ben verzekerd voor tandartskosten en de pedicure krijg ik ook deels vergoed omdat ik diabetespatiënt ben. Ik moet van de tandarts- en pedicure-nota ongeveer 45 euro zelf betalen omdat de verzekeraar niet alles vergoedt. Natuurlijk kost het me naast de basisverzekering nogal wat extra premie, maar omdat ik ook regelmatig fysiotherapie heb, kan de aanvullende verzekering wel uit. Daarnaast vindt de zorgverzekeraar het een goed idee om, in verband met het eigen risico, de declaraties te verrekenen met gemaakte kosten uit de basisverzekering. Dus dat geld van de tandarts en pedicure zie ik niet weer terug. Maar ja, anders had ik toch ook een rekening gekregen voor specialist en medicijnen.

Deze keer hebben we nogal veel uitgegeven aan boodschappen door de hamsterweken. Veel daarvan hebben we nog op voorraad: kruidenthee, knäckebröd, wraps, saus voor wraps, vlees en lasagnebladen. Deels is het ook al lang weer op, en hebben we genoten van de iets luxere levensmiddelen, zoals kant en klare pappen.
Verder heb ik weer een lang weekend een caravan gehuurd. Hiervoor moet vrij snel na boeking een aanbetaling overgemaakt worden, in april/mei moet dan de 2e helft betaald worden. Vorig jaar en het jaar daarvoor zaten dochters en ik met Pasen op Ameland, deze keer willen we met Pinksteren. Eigenlijk wilde ik een midweek in de meivakantie, maar de meivakanties van dochters waren niet in dezelfde week. Het is veel gezelliger als beide dochters meegaan, dus ik heb omgeboekt naar Pinksteren.

Voorlopig vallen de uitgaven in februari nog een beetje mee, maar maart gaat ook weer een dure maand worden:
- nog weer een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts
- een nieuwe ID kaart. Ik kreeg gisteren bericht van de gemeente dat mijn ID in maart verloopt.
- klus: er moet een nieuwe schuurdeur komen. De oude is echt te slecht geworden. De deur is in bestelling. Misschien kan hij in februari al geleverd en geplaatst worden, maar waarschijnlijk wordt het maart.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er toch wel netjes uit hoor, sommige dingen kun je gewoon niet onderuit. Ik weet niet of het in prijs veel scheelt en het is nu natuurlijk sowieso ook wat laat, maar schuurdeuren kun je vaak ook vrij makkelijk zelf maken. Hier zijn de deuren voor de woonkamer in bestelling, daar kijken we behoorlijk naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je had ook wel veel pech de laatste tijd. En jammer dat je nu toch weer moet betalen voor de ID-kaart...

    BeantwoordenVerwijderen