Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 februari 2012

Vaste lasten - lidmaatschappen en abonnementen

Een deel van de vaste lasten bestaat uit lidmaatschappen en abonnementen. Ik heb laatst iets geschreven over vaste lasten en moest toen constateren dat ik eigenlijk niet wist hoe mijn vaste lasten voor deze kostenpost er uit zagen. Daar wil ik nu verandering in brengen.
Zo ziet mijn lijstje er uit:

krant 12,50
vakbond 15,50
ver eigen huis 2,10
patiëntenvereniging 4,00
ANWB 4,16
abonnement Genoeg 1,77
zwemmen 12,21
           totaal per maand 52,24

Om nog even mijn andere vaste lasten in kaart te brengen hierbij nogmaals het lijstje van 10 februari:


belasting gemeente 56,47
levensverzekering hypotheek  61,59
hypotheek 238,87
tv/internet/vaste telefoon 41,00
gas + elektra + netwerkkosten 99,00
abonnement onderhoud CV ketel 9,10
woonhuisverzekering + WA 24,67
water 6,00
waterschap +zuiveringsheffing 15,83
uitvaartverzekering 6,16
zorgverzekering 126,28
eigen risico zorgverzekeraar 18,33
bijdrage studie jongste dochter 100,00

803,30

In totaal brengt dit mijn vaste lasten op € 855,54 euro per maand.

De lidmaatschappen en abonnementen:
Misschien moet ik toch overwegen om zo hier en daar wat te schrappen als mijn inkomen lager wordt. Ik heb nog steeds een ANWB lidmaatschap. Dit is voor als ik een auto leen en met pech kom te staan. Misschien toch maar afschaffen? Vereniging Eigen Huis? Kan misschien ook wel weg. Lidmaatschap vakbond? Wil ik wel houden, ik wil graag samen met al mijn collega's sterk staan tegenover werkgevers. Ook de patiëntenvereniging blijft in mijn lijstje staan.

23 opmerkingen:

 1. Hoi zuinigaan zou jij misschien een keer in een blog wat uitgebreider in kunnen gaan op jou water verbruik. Ik vind hem echt super laag, wij (2 pers.) zitten op 50,00 en dat terwijl ik zelf noiit thuis douche en partner maar hoog op 2 á 3 keer per week. Ik draai ongeveer 3,5 was per week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil aan waterverbruik best een blog wijden, maar mijn waterverbruik is recent nogal veranderd.

   Dochter woont vanaf half oktober weer hier. Mijn waterverbruik zal nu zeker flink hoger worden. Mijn waterverbruik was vooral elders: ik douche in het zwembad, ik werk 4 dagen per week en ik ga 1 dag per week naar mijn moeder. Thuis was ik mijzelf meestal aan de wastafel, mijn toiletgebruik thuis is ook niet hoog, alleen in het weekend.
   Dochter studeert en is vaker thuis, doucht vaker thuis er is veel meer was door o.a. sport van dochter.

   Verwijderen
  2. Weet je zeker dat die 50 euro je maandbedrag is? Ik betaal het water per kwartaal. Het bedrag op dit overzicht is dus omgerekend naar het bedrag per maand.

   Verwijderen
  3. Je hebt helemaal gelijk hoor, water wordt idd per 3 maanden betaald, maar dan nog zitten we dan op 16,66 wat dus ruim 10,00 meer is als jij. Ik zwem 7 dagen per week, partner wast bij de kraan en neemt zo'n 2 á 3 keer per week een douche. Ik weet dus eigenlijk niet waar het hem dan in moet zitten. Vr. gr Kathy

   Verwijderen
 2. Goeiemorgen Zuinigaan,

  Ikzelf heb geen enkele lidmaatschap.
  Mijn 4 kinderen zitten allemaal op een sport, daarvan betaal ik er 2, en de vader ook 2, gelukkig want ik kan het anders niet betalen.

  Groetjes Karin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het lidmaatschap op de bond opzeggen. Vind het een hoop geld en mijn ervaring is dat ik in tijd van nood weinig voor gedaan wordt. Verder stoppen met ANWB, zeker als je geen auto hebt, en Eigen Huis heeft ook geen meerwaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben alleen lid van de sportschool. Omdat mijn auto in onderhoud is bij de garage, heb ik daar een soort ANWB-serivce van (alleen dan niet van de ANWB). Vriendlief was vroeger lid van de bond, maar die vond dat ze eigenlijk niet zoveel voor hem deden, dus dat heeft hij opgezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf heb ik het gevoel dat 'je niet alleen staat' als je lid bent van een vakbond of een rechtsbijstandsverzekering (inclusief werk en inkomen) hebt.

  Dus ik zou het lidmaatschap bij de bond houden.

  Als je niet verzekerd bent of niet lid van een bond, kun je bij een arbeidsconflict of ontstlag wel terecht bij het juridisch loket voor advies, maar toegevoegde rechtsbijstand krijg je maar tot een bepaald inkomen. Zit je net boven dat minimuminkomen, kun je zelf een advocaat betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen wij moesten bezuinigen,ging als eerste de krant er uit. Dan wende al snel. Nu haal ik wel eens een Metro. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou de krant opzeggen. Je kunt alle kranten en het nieuws via internet lezen! Het plaatselijke nieuws krijg je meestal via een gratis huis-aan-huisblad. En ook zou ik de ANWB opzeggen als je geen auto hebt! Ook het lidmaatschap van de Bond zou ik stopzetten, is best duur, vind ik!Zo kun je dan 32 euro per maand besparen, is toch al gauw ruim 384 euro per jaar....
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees de zaterdagkranten gratis op maandag,bij mijn Bruna staat dan een grote schone vuilnisbak vol met de kranten van de zaterdag ervoor en alles ligt er schoon in NRC, de Volkskrant, het Parool, Financieel Dagblad, Trouw,en het AD en De Telegraaf deze laatste twee laat ik altijd 'rechts' liggen dan heb ik wel weer genoeg gelezen voor de hele week. Ik wel eigenlijk geen abonnement omdat ik niet iedere op de hoogte wil zijn van al het nieuws, je kunt het ook via internet of tv volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ikzelf geef geen geld uit aan kranten terwijl ik het toch vaak zag als een van mijn hobbies, wat ik doe is dit. Op maandagmorgen ga ik naar de plaatselijke Bruna daar liggen dan alle zaterdagkranten in een grote en schone vuilnisbak buiten, daar haal ik uit NRC, de Volkskrant, het Parool, het
  FD en ook Trouw, de rest van de dagbladen laat ik rechts liggen. Het maakt mij niet uit of ik bekenden tegenkom ik schaam me hier niet voor, waarschijnlijk is dit niet voor iedereen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf kom ik gratis aan weekend kranten gewoon op maandagmorgen bij de Bruna liggen ze voor het oprapen en ander mogelijkheid is om een abonnement te delen met de buren

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik betaal via bedrijfsfitness € 26,00 per maand voor sporten. Voordeel van mijn sportschool is dat er ook een zwembad, sauna en gratis DVD leen is. Ik ga dus ook hier altijd gratis zwemmen. Ik sport en douche er 5 keer per week. De andere dagen douche ik thuis. Wassen 3/4 machines per week. Ik betaal € 8,00 per maand aan water. Hier betalen we het overigens wel per maand. Ik heb nog een abonnement op een tijdschrift. Kosten € 5,00 per maand. Verder geen abonementen hier. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ander half jaar geleden hebben hebben wij na ruim 30 jaar de krant opgezegd. Dat was wel erg wennen.
  Vereniging Eigen Huis hebben wij jaren geleden al stop gezet.

  Wat heb je trouwens een mooie lage hypotheek, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je abonnementen zijn ook een weerspiegeling van wat jij als persoon belangrijk vindt. Zelf heb ik de krant weggedaan in een periode dat bezuinigen moest, en nu overweeg ik om weer een internet-abonnement te nemen omdat het scannen van koppen op internet en gratis kranten lezen onbevredigend is. Maar zoiets is heel persoonlijk.
  Een overweging van andere aard is waar je je tegen moet verzekeren. Hoe vaak per jaar maak je gebruik van een leenauto? En is die auto misschien niet op een andere manier van pechhulp verzekerd? Rijdt er iemand mee met een pechhulpabonnement? Aan de andere kant, als je met pech komt te staan, dan is het dure grap.
  Dat je lid bent van de vakbond mede uit oogpunt van solidariteit vind ik te prijzen.
  groeten anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je kunt de patientenvereniging wellicht vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Bijv. Menzis vergoed tot 25 euro per jaar voor lidmaatschappen van patientenverenigingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een paar tips: wanneer je een spaarpot hebt (anders is het wat lullig voor je nabestaanden), is een uitvaartverzekering niet nodig; zonder (financieel afhankelijke) partner is een levensverzekering (meestal) niet nodig; Genoeg kan (na een paar nummers te hebben opgespaard) weer op Marktplaats, altijd liefhebbers voor!; sporten (yoga en pilates) doe ik al jaren thuis op elk gewenst moment voor de buis met een paar goede dvd's (voor Dummies; het hoogste eigen risico bij de ZKV bespaarde mij reeds honderden euro's; CV ketelonderhoud doe ik zelf (alleen als er wat met de ketel is), al vele honderden euro's mee bespaard; het vakbondslidmaatschap heb ik al jaren geleden opgezegd (sinds ze vele miljoenen op de ("die vermaledijde kapitalistische") beurs waren kwijtgeraakt (over boter op het hoofd gesproken))... ga zo maar door (met je blog, leuk om te lezen hoe anderen geld als hobby hebben).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik bezuinig niet op de dingen die er voor mij toe doen (bijv. lid v/d vakbond),Alleen op zaken die ik niet en/of minder belangrijk vind.
  Alleen jij kan beslissen wat jou punten van belang zijn en welke in deze fase van je leven nu minder belangrijk voor je zijn geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik weet niet waar je je zorgverzekering hebt, maar ik vind de premie vrij hoog. Mogelijk komt het doordat je in het verleden klachten hebt gehad en nu nog hebt, maar je zou eens kunnen kijken bij Promovendus. Een verzekering voor hoger opgeleiden. Ik betaal ongeveer 95,00 per maand.

  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zorgverzekeringspremie is inclusief aanvullende verzekering (3e categorie) en tandzorg (2e categorie). Als ik op de site van Promovendum kijk, dan kost datzelfde pakket mij bij hen €152,75. Dat noem ik niet goedkoper.

   Verwijderen
 18. Wat vind je zelf leuk en belangrijk. Bedenk wel, hier kost een jaarkaart zwemmen omgerekend 22,67 en de waterzuivering € 22 p/m. Dus die spaar jij al weer uit
  :-).
  Jouw spaargeld is hoog genoeg dus kan de uitvaartverzekering er wel uit, je zadelt er je dochters niet mee op. VEH zit ik ook aan te twijfelen, relatief laag bedrag maar na 20 jaar ben ik misschien wel solidair genoeg geweest. Bij een ontslagronde zat ik dicht bij het vuur wat ik daarvan onthouden heb is dat je beter naar een advocaat kunt gaan dan naar de bond.

  groetjes Annamarie

  BeantwoordenVerwijderen