Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 7 maart 2012

3x tandarts

In januari ben ik naar de tandarts geweest, gewoon de jaarlijkse controle en vervolgens kort daarop nog een keer omdat ik een wortelkanaalbehandeling nodig had. Gisteren had ik een 3e afspraak om de wortelkanaalbehandeling af te ronden. Het eerste bezoek kostte €114,00, het tweede bezoek kostte €120,50 en het bezoek gisteren €360,50. Wat een geld! Het is alsof je een emmer leeggooit. Totaal €595,- binnen twee maanden en dat alleen voor mijzelf!
Van een van de codes op de laatste nota wordt door de tandarts €239,- in rekening gebracht, maar de verzekeraar geeft een maximale vergoeding van €137,98. En dan krijg ik ook nog eens een keer 75% van dat laatste bedrag. Fijn is dat! Ik heb mijn tandarts een mailtje gestuurd met de vraag of hij zich misschien vergist had. Ik denk het niet, maar ik vond dat ik dat in ieder geval moest checken en niet klakkeloos betalen.
Mijn maximale tandartsvergoeding is dit jaar €450,- Van de eerste 2 behandelingen heb ik in totaal €183,- vergoed gekregen. Ik heb uitgerekend dat ik van de nota van gisteren hooguit €186,39 vergoed krijg.  Het betekent dus dat ik €222,07 zelf moet betalen.
Eigenlijk vind ik het compleet absurd dat de zorgverzekeraar zulke lage maximumtarieven voor behandelingen kan vaststellen en dat de tandarts aan de andere kant zelf de tarieven mag berekenen. Waarom is er gewoon geen vast tarief? Volgens mij is alleen de patiënt de dupe. Die mag betalen, ondanks een tandzorgverzekering.
Tot en met 2010 hadden kinderen tot 22 jaar gratis tandzorg. Dat is het afgelopen jaar al teruggedraaid tot 18 jaar en in 2012 zijn er voor kinderen tot 18 jaar voor alle behandelingen maximumtarieven. Komt de tandarts daar over heen, dan moeten ouders die hogere bedragen zelf betalen.
Als ik rondkijk op internet, vind ik veel tandartstarieven die hoger zijn dan de maximumtarieven van mijn zorgverzekeraar.
Klik ook op deze link voor nieuws rond de tarieven voor mondzorg.Sommige zorgverzekeraars hebben de maximumtarieven losgelaten KLIK HIER!
Heb jij al ervaring met de nieuwe tandartstarieven?

28 opmerkingen:

 1. In januari totaal 400 euro uitgegeven bij de tandarts. Ik was heel benieuwd wat ik vergoed kreeg i.v.m. mat de maximale vergoeding. Het viel mee. Ik hoefde (maar) 100,00 zelf te betalen en kreeg gewoon 300 terug. Toch waren de tarieven van mijn tandarts ook hoger dat wettelijk was vastgesteld als gemiddelde. Dus ik snap het niet maar vind het wel best. ;)

  Het is gewoon absurd hoeveel je voor een tandarts moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil eigenlijk aan het eind van het jaar weer een rondje gebitsrenovatie laten doen. Daarbij ben ik dan in 1 keer iets meer geld kwijt, maar heb ik geen meerdere behandelingen nodig. Daardoor blijven de kosten toch lager dan bij losse behandelingen.
  Maar ik denk dat de overheid de verzekeringen maar eens een schop onder hun kont moeten geven. De premies worden hoger en hoger, maar de vergoedingen lager en lager.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen de verzekeringen, vooral de tandartsen moeten een schop onder hun kont krijgen. Sinds ze zelf de tarieven mogen bepalen zijn die explosief gestegen. Ik hoop dat ze dat gauw terugdraaien en er weer wettelijk vastgestelde maximumtarieven komen.
   Anna

   Verwijderen
 3. Nee, nog niet. Om eerlijk te zijn ben ik ook bang om te gaan, want ik ben sinds 2010 niet meer geweest (en toen gedwongen, i.v.m. verstandskies). Ik heb er overigens geen aanvullende verzekering voor, want ik vind de vergoedingen (voor mij) niet in verhouding staan tot de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij moeten eind Maart voor de halfjaarlijkse controle... Mijn benen shaken nu al als ik aan de prijzen denk..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens haar websites zijn de prijzen van de tandarts nauwelijks verhoogd. Maar ik blijf bij haar. Ze is goed en woont dichtbij. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb voor mijn tanden een goede aanvullende verzekering genomen. Ik heb gewoon geen zin om te bezuinigen op mijn gebit. Dit is namelijk penny wise and pound foolish. Je denkt zuiniger aan te zijn maar op de lange termijn ben je duurder uit. Ik heb trouwens ook geen zin in pijn, stank of wat dan ook. Gisteren ben ik naar de mondhygieniste geweest en daarna voor comtrole naar de tandarts. Dit doe ik ieder half jaar. Niet met plezier maar wel met een fijn gevoel als ik een uur later buiten sta.
  groetjes Jacqui

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs met een goede aanvullende verzekering moet je dit jaar waarschijnlijk flink bijbetalen. Verzekeringen stellen maximumtarieven omdat de tandartsen dit jaar hun eigen tarief mogen betalen. Er zit een flink verschil tussen het tarief van de tandarts en het maximumtarief van veel zorgverzekeringen.
   Anna

   Verwijderen
 7. Vreselijk dat iedereen zijn eigen tarieven mag handhaven. Ik heb me er nog niet in kunnen verdiepen maar zou het eigenlijk wel moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, ik ga gewoon niet. Ik ben een beetje bang voor de tandarts terwijl ik nooit iets mankeer, dus zo praat ik mijn uitstel en beetje goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik mag deze maand naar de tandarts, ben benieuwd. En je weet het vast, maar voor de zekerheid: bewaar je wel je rekening voor je belastingaangifte van volgend jaar? Dat is namelijk nog wel een aftrekpost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou je moet flinke kosten hebben om boven de drempel te komen.
   Annamarie

   Verwijderen
  2. Is afhankelijk van je inkomen!

   Verwijderen
 10. Het is natuurlijk een beetje wrang deze kosten zo aan het begin van het jaar. Aan de andere kant heb je vast een afweging gemaakt in de te verwachten kosten en daarop je aanvullende verzekering hebt gekozen. Ik zie het geld dat ik uitspaar aan minder premie als een potje dat ik of over houd aan het eind van het jaar of zal moeten betalen omdat ik boven de 450€ vergoeding uitkom. En ook ik had een gebroken kies in februari dus vermoed dat ik snel door mijn budget heen ben....

  In ons huishouden hebben we 3 verschillende zorgverzekeraars bij 2 ervan moest ik 3,86 bij betalen op 20,50 voor periodieke controle en 22,5 voor gebitsreiniging standaard. De 3e weet ik nog niet want deze moet ik eerst zelf declareren. Wat me wel opviel was dat de tarieven in de wachtkamer golden tm 28-02-2012.
  Gr. Annamarie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben blij dat wij als gezin bij een universiteit voor tandheelkunde zitten waar wij worden geholpen door bijna afgestudeerde studenten. De kosten zijn daar een stuk lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op het moment dat ik voor de aanvullende verzekering kon kiezen waren volgens mij de maximale vergoedingen nog niet bekend. Wij hebben een relatieve lage verzekering, maar kregen altijd 100% vergoed, totdat we aan de max zaten. Maar nu krijg ik ineens niet alles meer vergoed, terwijl de max. nog lang niet in zich is. Vind het nog steeds oneerlijk, maar als je alles doorleest valt er weinig aan te doen.

  Het schijnt voor een half jaar te gelden en daarna wordt er geevalueerd. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen, maar verwacht er zelf weinig van.... Zal wel weer een sigaar uit eigen door worden.

  Greetz,
  Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen idee wat mijn tandarts vanaf dit jaar rekend, moet in mei weer op controle.
  Wat ik wel weet is dat een aanvullende tandartsverzekering vaak weinig opleverd, als je er al geen geld bij legt. Reken eens uit wat het je op jaarbasis kost aan premie (veel!) en wat je dus maximaal vergoed krijgt (steeds minder!). Aan de hand van die berekening neem ik dus geen extra verzekering. Krijg ik iets aan mijn gebit dan heb ik pech maar als ik terug kijk naar afgelopen jaren ben ik blij dat ik dat geld gewoon in eigen zak gestoken heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik moet ook nog, maar zie het somber in. Ik heb het trouwens nooit begrepen... dat experiment met de prijzen vrijgeven ... dacht men dat tandartsen de prijzen zouden verlagen???
  Ik zie bij de reacties nu al mensen die niet meer gaan ... is dat de bedoeling van de overheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit lijkt me geen al te beste evolutie - ik woon in België en hier is het (nog) niet zo ver, maar het doet me er wel aan denken dat ik nog eens dringend (!) op controle moet gaan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Credietaflossen7 maart 2012 om 20:23

  Wat er nog bij komt is de tandartsverzekeringspremie. Je bent toch verzekerd bij Anderzorg? E 17,= per maand x 12 = E 204,=. Dat betaal je ook nog zelf. Dan heb je tot nu toe E 165,39 profijt van je verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik herken je verhaal, ik heb er ook al eerder over geschreven. Omdat ik al een tijd niet was geweest had ik een nieuwe tandarts nodig en na zijn offerte ben ik zo geschrokken dat ik verder ben gaan kijken, met als gevolg dat ik nu wel alles vergoed krijg, minder gaatjes blijk te hebben en een lagere offerte.

  Heb je voor de behandeling wel een offerte gehad? Tandartsen zijn namelijk nu verplicht om een offerte te maken als de kosten boven de 150 euro uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik had voor trekken gekozen, veel goedkoper en in 1 keer klaar.
  Bij ons geen verhoging van tarieven, moest 26 eu bijbetalen voor reparatie aan kies.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het trekken van een hoektand wel wat heel rigoreus. Die tand is zo goed zichtbaar, dat is niet een optie. Het zou uitdraaien op een plaatje voor de bovenkaak. Vreselijk lijkt me dat!

   Verwijderen
 19. VGZ zeker, Daarom ben ik overgestapt naar een andere verzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik ben bij Zilveren Kruis Achmea en ik betaal voor de tandzorg (met collectiviteitskorting) €202,44 verzekeringspremie per jaar. Dat is dus 16,87 per maand.

   Verwijderen
 20. Wat een geld he? ik had net ook de rekening binnen van een wortelkanaal behandeling van 4 of meer kanalen, de tandarts heeft het dit keer in 2 keer gedaan,omdat ik kaak problemen heb. Dit kwam mij op een totaal bedrag van €388.50 te staan. Volgens de verzekeraar krijg ik hie 80procent van vergoed. En volgens de mevrouw wat me geholpen heeft krijg ik de kosten van de kinderen nog volledig vergoed. Mag ook wel de totale kosten waren in 3 maanden €705.75.
  Wat een geld maar ja je kunt niet zonder tandats

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Inderdaad, de kosten ervoor zijn aan de hoge kant.
  Maar hun zorgen er wel voor dat het netjes gemaakt wordt zodat je als het goed is er weer normaal tegenaan kan!

  Ik ben er maar al te blij mee dat ik verzekerd ben speciaal voor mijn gebit anders had ik het ook niet kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik zou ook voor trekken kiezen. Je bent dan veel sneller klaar, dus scheelt het ook in de portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen