Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 6 maart 2012

Belastingaangifte de deur uit

Mijn belastingaangifte is de deur uit! Digitaal dan natuurlijk. Ik ben blij dat de klus geklaard is. Volgens de berekening van het programma krijg ik 48 euro terug!
Vorig jaar moest ik in de zomer 1171 euro belasting betalen over 2010. Au, dat deed heel erg veel pijn. Mijn vakantiegeld was in 1 keer meer dan op! Gewoon niets meer van over. Ook moest ik vorig jaar een deel van de zorgtoeslag terugbetalen. Dat bedrag viel wel wat mee, dat was 29 euro, maar toch is het nooit leuk om terug te moeten betalen.
Ik heb vorig jaar naar aanleiding van de belastingaangifte mijn voorlopige aanslag 2011 aangepast, zodat ik maandelijks veel minder terugkreeg. In januari, februari en maart ontving ik 191 euro. Vanaf april 2011 werd dat bedrag 29 euro. Ik heb vorig jaar het bedrag van de zorgtoeslag ook naar beneden bijgesteld.
Nu is het maandelijkse bedrag voorlopige aanslag dat ik van de belastingdienst ontvang 70 euro. Ook de zorgtoeslag is nu lager: toen 50 euro en nu 39 euro. Volgens mij komt dat wel ongeveer goed.
Eigenlijk vind ik het knap lastig om te beoordelen of het bedrag van de voorlopige aanslag en de zorgtoeslag goed berekend zijn. Je krijgt ze ruim voordat je de aangifte moet doen voor het afgelopen jaar. Ik denk altijd dat de schatting van de belastingdienst voor mijn verdiensten van het komende jaar wel ongeveer juist zullen zijn, maar soms  blijken ze behoorlijk naast te zitten.
Mijn advies: reken het nog een keertje na bij de belastingaangifte en kijk of het klopt.

6 opmerkingen:

 1. Gelukkig doet de accountant dit voor mij (ivm eigen bedrijf), maar je moet inderdaad goed opletten. Fijn dat het bij jou weer de deur uit is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man doet het ook zelf en hij zit er gelukkig nooit naast. Wel balen als je zoveel moet terug betalen. Gelukkig heb je er van geleerd en gebeurd dat nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Narekenen is altijd belangrijk. Bij mij had de belastingdienst ooit een gewone optelfout gemaakt. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is ie ook de deur uit. Lekker weer.

  Over 2012 gaan we de voorlopige aanslag niet aanpassen al weten we nu al dat ze ernaast zitten (nieuwe baan met meer salaris). Dan maar terugbetalen in 2013. We weten het nu al, dus we kunnen we nu al rekening mee houden.

  Of is dat heel onverstandig?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd weer fijn als de boel de 'deur' uit is.

  BeantwoordenVerwijderen