Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 11 maart 2012

Hoe word je rijk?

Ik ben bang dat ik geen recept voorhanden heb om stinkend rijk te worden.

Jammer maar helaas.
Je bent bij mij aan het verkeerde adres als je verwacht bij mij het ultieme recept te krijgen voor veel geld, meer geld en nog veel meer geld.

Ik heb geen talent om bij een woningbouwvereniging te werken en bij ontslag na mismanagement nog even 3 miljoen euro op te strijken.

Ik heb geen talent om gewoon mijn werk te doen en een zéééér riante bonus van meer dan een jaarsalaris te ontvangen, zoals dat bij banken gebeurt.

Ik heb ook geen hoge functie bij Ziggo.

Ik weet ook niet of ik op bovenstaande manieren geld zou willen binnen harken. Ik zou me denk ik doodschamen voor die miljoenen over de ruggen van mensen die hard werken voor bijna niets.

Ik ben iemand die hard werkt voor haar geld en bespaart op een paar euro's en goed haar best doet om van haar beneden modaal salaris toch nog wat over te houden.
Ik draai mijn dubbeltjes en euro's om, om er zoveel mogelijk uit te halen. In de VS hebben ze hiervoor de term dollarstretcher.(interessante site trouwens!)  Ik vind het wel een leuke term, vrij vertaald zou je het hier een euro-uit-rekker kunnen noemen.
Ik probeer kleine beetjes bij te verdienen door mail te lezen en te werken bij verkiezingen

Maar ...........  ik ben bij dat ik niet in Griekenland woon, waar salarissen er tientallen procenten op achteruit gaan. Ja, om het weer zou ik daar wel willen wonen, maar economisch gezien, nou nee, laat maar zitten.

Ook ben ik blij dat ik niet in Spanje woon, waar 4,74 miljoen mensen zonder werk zitten. Lees hier en hier. Meer dan 20% van de beroepsbevolking is werkloos. Triest voor al die jongeren die niet aan de slag kunnen komen en ook voor de ouderen. Als je als 50+ werker ontslagen wordt, vind je nooit weer opnieuw werk.

En als je het mij vraagt, ik ben best tevreden met mijn leven, ik heb genoeg. Ik hoef helemaal niet zo nodig stinkend rijk te worden.

13 opmerkingen:

 1. Ik voel mij zonder veel geld ook rijk: Ik heb man en kinderen waar ik gelukkig mee ben. Al mijn geliefden zijn gezond en we komen niets te kort. Ik hoef gelukkig 's nachts niet wakker te liggen van de (geld-)zorgen.

  Het is waar je naar wilt kijken: wat je wel hebt of wat je niet hebt. Ik kijk liever naar alles wat ik wél heb en voel mij daardoor echt RIJK.
  Mijn man moet ik het wel regelmatig uitleggen, want die is genijgd om te kijken naar alles wat we niet hebben: vrijstaande woning met een grote schuur vol machines, 2 keer of vaker per jaar op vakantie, allebij een nieuwe motor, enz. Ik hou hem dan altijd voor dat ik niemand ken die gelukkiger is dan dat ik ben, alhoewel ik veel mensen ken die meer financiële middelen hebben dan wij. Maar zelfs de miljonairs die ik echt ken zijn niet zo gelukkig als ik ben.

  Het is waar je genoegen mee neemt en je rijkdom in zoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. inderdaad blijf kijken naar wat je wel hebt, ik heb geen eigen huis, geel geld voor vakanties en allerlei luxe en leef van een minimum inkomen ,maar ik kan nog wel steeds mijn vaste lasten betalen, de kachel aanzetten als het koud is en gewoon boodschappen doen voor mijn natje en mijn droogje. ik denk altijd maar zo er zijn er die het beter hebben,maar nog veeel en veeeeeel meer die het slechter hebben ,dus waar klagen we over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op zo'n manier zou ik ook niet rijk willen worden. Om eerlijk te zijn zou ik liever mijn wensen zodanig bijstellen, dat ik ook met een normaal salaris rijk kan zijn/worden. Daar ben ik ook druk mee bezig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik voel me rijk in allerlei opzichten. Maar dat is iets heel anders. Misschien voelen die bonussen-mensen zich dat wel helemaal niet. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben! Misschien zijn ze lang niet zo tevreden met wat ze hebben als jij en ik!

   Verwijderen
 5. Ik ben rijk, omdat ik niet dag in dag uit denk aan hoe ik rijk kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Zuinigaan,

  Ik ben voor het eerst aan het snuffelen op jouw weblog en ik vind dat je heel erg leuk schrijft! Ik ben door een scheiding en ziekte nu ook genoodzaakt om te besparen en ik heb al heel veel nuttige tips gezien! Ik heb diep respect voor je. Vind het heel goed hoe je over consumeren/minderen nadenkt en ook nog eens maatschappijkritisch bent en opkomt voor het milieu.
  Ik zou net als jij mijn auto graag naar de sloop brengen, maar door mijn broze gezondheid ben ik helaas aangewezen op de auto. Maar bij elk ritje voel ik me bijna schuldig, terwijl ik aan de andere kant schietgebedjes doe in de hoop dat mijn oude wagen het nog lang blijft doen. Anders kom ik nergens meer, ook niet op mijn werk dat ik met veel moeite probeer vol te houden. (Door gezondheid is OV helaas geen optie.)

  Zo, dat wilde ik toch even gezegd hebben. Ik ga nog even verder met het lezen van oudere berichten en verheug me op alle schrijfsels die er nog van jouw hand komen gaan.

  Alle goeds,

  Joke Tijdeman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! En succes met besparen. Als je gewoon een auto nodig hebt, om gezondheidsredenen of wat dan ook, nou dan is dat gewoon zo, toch?

   Verwijderen
 7. ik ken genoeg echt welvarende mensen in mijn directe omgeving en geloof me daar wordt je echt geen leuker/sympathieker mens van.

  Volgens mij kun je voor geluk het beste gemiddeld geld hebben. Niet te veel en ook niet te wenig ( echte geldzorgen)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach, wat is welvarend?Een dak boven je hoofd, een kachel die het doet,de lamp die aan gaat als je 'm aan knipt.Hier hebben we allemaal een computer en internet en waarschijnlijk geen honger(ook zonder bijv.zalm of biefstuk kan je lekker eten)We wonen in een welvarend land en hebben veel.Zelfs als we het wat minder ruim hebben.Ik ga gewoon niet op vakantie; helemaal niet.Maar geniet van het park en mijn balkon,waar vandaag de zon heerlijk scheen.Met een boek uit de biep,in een hempdje is het net een vakantieplek!De aanmaaklimonade smaakte me goed.Ik ben een dankbaar mens en heel af en toe maak ik me druk om het feit dat ik niet geldelijk rijk ben.Maar vaker geniet ik van wat ik wel heb.
  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed, momenteel heb ik het niet breed. Maar ik kan wel gewoon boodschappen doen, mijn huur en andere vaste lasten betalen, en ik kon gewoon de rekening van mijn tandarts (helaas afgebroken vulling, en dan nog gewoon controle, gebitsreiniging en tweejaarlijkse foto van tussen de kiezen er nog bij, errug gezellig dus, maar niet heus) betalen.

  Afgelopen jaar zat ik echt even krap, bijvoorbeeld zorgen of ik de trein naar mijn werk nog wel kon betalen.

  En vorig jaar ging mijn hele vakantiegeld naar de Belastingdienst. Goed, ik heb een dak boven mijn hoofd, mar wat verheug ik me op mijn vakantiegeld. Ik wil gewoon wat dingetjes in huis vervangen, ik zit met een kledingkast zonder deuren, ik woon in een studio, dus bezoek ziet meteen alles, en dan is er toch een soort van schaamte.

  En wat ik heel erg graag zou willen, is gewoon lekker kunnen sparen voor een verhuizing. Als ik echt moeite zou doen, kom ik vanwege inschrijftijd echt in aanmerking voor iets anders. Nu woon ik vanwege financiële redenen nog steeds in een jongerenflat waarvoor ik qua leeftijd inmiddels buiten de doelgroep val.

  Aan de andere kant, ik heb in ieder geval een dak boven mijn hoofd...

  Nog een fijne zondagavond.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meer Door minder11 maart 2012 om 22:42

  Wacht niet
  op zorgeloze dagen
  om gelukkig te zijn,
  want altijd zal een probleem
  je bekommernis geven

  Wacht niet
  op waardering van iedereen
  om gelukkig te zijn,
  want altijd zal er iemand
  kritiek op je hebben.

  Wacht niet
  op een dag zonder fouten
  om gelukkig te zijn,
  want altijd maak je ergens
  een grote of een kleine blunder.

  Wacht niet
  tot iedereen vriendelijk voor je is
  om gelukkig te zijn,
  want altijd zal er iemand jaloers
  op je zijn.

  Wacht niet
  tot ze je 'genoeg' betalen
  om gelukkig te zijn,
  want altijd zal je minder verdienen
  dan je meent waard te zijn.

  Wacht niet
  tot je bij iedereen gelijk haalt
  om gelukkig te zijn,
  want altijd zal er iemand denken
  intelligenter te zijn.

  Wees jezelf
  en waardeer wat je bezit
  want vanaf dat moment
  zul je ervaren hoe het is
  om gelukkig te zijn:))

  BeantwoordenVerwijderen