Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 maart 2012

Honderden euro's aan zorgtoeslag blijven onbenut

Dat is nou ook wat! We laten met ons allen voor honderden euro's aan geld liggen! Geld waar je gewoon recht op hebt! Raar hoor, als het geld op straat ligt raap je het toch ook op?
Wat wil het geval?
Veel mensen denken dat ze niet in aanmerking komen voor zorgtoeslag, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn, ze hebben er wel degelijk recht op. Klik hier voor het artikel op nu.nl
De FNV belastingservice heeft het uitgezocht: er zijn veel mensen die geen gebruik maken van hun recht op zorgtoeslag.
Waarom vragen mensen geen toeslag aan? Onwetendheid en soms ook argwaan ten opzichte van de belastingdienst. Een collega van mij verwoordde het zo: ik hoef nu geen aangifte te doen. Als ik zorgtoeslag aanvraag, dan moet ik elk jaar aangifte doen en misschien wel heel veel meer belasting gaan betalen dan ik nu doe. De collega was bang dat hij er per saldo op achteruit zou gaan.
Is dat terecht?
Is het inderdaad zo dat je aangifte moet doen als je toeslag aanvraagt?
Ik vraag me af of dit klopt, de afdeling die de zorgtoeslagen regelt is een andere afdeling van de belastingdienst. Voordat ik een huis kocht, hoefde ik geen belastingaangiftebiljet in te vullen, maar ik vroeg wel zorgtoeslag en huurtoeslag aan.
Ik denk dat het wel meevalt, en ook al zou je aangifte moeten doen, misschien pakt ook dat voordelig uit en krijg je naar aanleiding van je aangifte geld terug.

Ik ontvang nu 39 euro per maand zorgtoeslag.

Als alleenstaande heb je recht op zorgtoeslag als je minder verdient dan €36.022,- per jaar. Als je samenwoont heb je recht op toeslag als je minder verdient dan €54.264,-
Hier kun je een proefberekening maken.

13 opmerkingen:

 1. Zelf ontvang ik wel zorgtoeslag, maar ik wist niet dat de inkomensgrens zo hoog ligt.

  De inkomensgrens voor de huurtoeslag ligt een stuk lager. Ik heb voor 2012 expres een hoger ingeschat inkomen opgegeven. Over het hele jaar krijg ik maar een paar tientjes aan huurtoeslag, maar toch meegenomen. En het is beter om eventueel volgend jaar alsnog wat huurtoeslag terug te krijgen, dan bij moeten betalen. Vorig jaar moest ik helaas een deel van mijn huurtoeslag terugbetalen.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. beetje aan het twijfelen ik heb de proefberekening gemaakt krijg 3 euro per maand toch weer 36 per jaar maar ja ga ik daar alle elende met de belastingdenst voor overhoop halen?? Maar eens over denken vandaag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb geen recht op zorgtoeslag omdat ons gezamelijk inkomen te hoog is (eh man verdient al teveel).
  Maar als ik recht had zou ik het zeker aanvragen. Aangifte doen is tegenwoordig een eitje. Alleen als je heel complexe zaken hebt of zelfstandige bent is het natuurlijk anders.
  En mocht je toch teveel toeslag ontvangen dan mag je dat in termijnen terugbetalen. Ik heb dat wel eens met de kinderopvangtoeslag meegemaakt.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij krijgen het ook niet meer en sowieso zou ik het alleen nog maar achteraf gaan aanvragen. Ik heb al 2 jaar terug moeten betalen en vriendlief is ook net klaar met zijn 2e jaar. (En ja, dan heb je het ook gehad, maar als je denkt dat je het hoort te krijgen en het zelf stopzet op het moment dat je denkt dat het overgaat, dan is het toch best pittig als je in één keer €400 onverwachts terug moet betalen)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat van het samenwonen (het bedrag) dat wist ik niet. Ik zal vriendlief er eens op attent maken. Voorheen had er geen recht op en nu zou het dus wel zo zijn.
  Ik heb als student zijnde al jaren zorgtoeslag, maar ook jaren gehad dat ik geen aangifte deed, omdat ik gewoon niks bijverdiende.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik zag dat de grens zo hoog lag, toch maar eens ingevuld en ja hoor, tot mijn stomme verbazing krijgen we 18 euro per maand! Tot 1 april kun je nog aanvragen over 2011, dus dat maar vlug gedaan. Dank je wel zuinigaan! Heb ik zomaar 216 euries verdiend vandaag :))
  Eigenlijk vind ik het heel gek, want ik dacht toch echt dat we een heel behoorlijk inkomen hebben en nodig hebben we het niet maar ja om het daarom maar niet aan te vragen gaat me toch ook weer te ver. Hum, ik ben blij met dit extraatje maar ik zit er toch een beetje dubbel in merk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik dit bericht hoorde voor het journaal zei ik tegen m'n man: dat is mooi dom dat al die mensen dat geld laten liggen!!!!! Zo pas las ik je bericht en zag dat de grens zo hoog was, een heel stuk hoger dan ons inkomen. Ik ging de proefberekening doen. Wat blijkt?? We hebben recht op 30 euro per maand. Direct maar aangevraagd. Zomaar 360 euro over 2011!! Het voelt heel gek want we hebben het niet nodig maar ja, laten zitten is ook wel erg dom. Bedankt voor je logje hierover, we waren nog net op tijd voor 1 april. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is wel informatief zeg. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stil gestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij krijgen 138 per maand, teveel om te laten liggen ;)
  Mooi dat je dit bericht aanhaalt voor mensen die niet op de hoogte zijn.

  Groet Isa

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mij was verteld dat ik, gescheiden met partime baan met een inkomen onder de grens, er toch geen recht op had omdat ik nog in ons koophuis woon (eigen geld) maar gelukkig heb ik zo`n mannetje (net als de reclame) die dit voor me uitgezocht heeft en nu stond in èèn keer alle zorgtoeslag van het vorige jaar op mijn rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het maximale gezamenlijk inkomen voor de huurtoeslag is maar 29.350,-.Dat is een heel ander verhaal, dan ruim 54.000,- zoals hierboven staat.
  Verder lees ik je blogjes graag, zijn erg informatief
  groetjes, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het ook niet over huurtoeslag, maar over zorgtoeslag. Voor huurtoeslag gelden andere inkomensgrenzen.

   Verwijderen
 12. dank je wel voor deze tip........we dachten altijd er geen recht op te hebben en hebben het helaas een paar jaar laten liggen. net toch eens even gekeken.........en jawel 68 euro per maand! da's toch een heel bedrag per jaar!

  BeantwoordenVerwijderen