Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 15 maart 2012

Verlaging spaarrentes

De afgelopen maanden was de spaarrente aan het stijgen, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen. Twee banken waar ik enig spaargeld heb ondergebracht hebben hun rentepercentage verlaagd of gaan dat binnenkort doen:
Centraal beheer was 3%, nu 2,95%
Westland Utrecht bank - vanaf 15 maart wordt de rente daar verlaagd van 3% naar 2,9%
Ik heb geen geld meer bij MoneYou, maar volgens mij gaven ze tot voor kort 3% rente. Dat is nu 2,95% geworden.
Vanaf morgen is volgens dit overzicht de AT bank de enige bank die nog 3% rente biedt.
Daar heb ik ook nog een klein beetje, ruim 100 euro. Ik vermoed dat die bank de rente ook wel weer zal verlagen. Ik heb van hen nog geen bericht.
Mijn meeste geld staat bij de ASN op een spaarrekening voor 2,7%. Ik ben benieuwd of die ook gaat verlagen. Ik kies voor ASN omdat ze geen geld steken in wapenhandel en -productie en omdat ze gericht zijn op duurzaamheid.

8 opmerkingen:

 1. Het was te verwachten want de Europese Banken kunnen nu tegen 0% of in iedergeval heel weinig lenen van de ECB (de Europese Centrale Bank) vanwege de crisis. Het idee erachter is om de banken overeind te houden zonder dat de individuele landen moeten inspringen (zoals destijds bij de ABN). Dat moet wel tot renteverlaging voor de particulieren leiden :(.
  Balen dus voor de spaarders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook bij de asn omzelfde reden.
  Ik zal dan ook niet snel gaan schuiven met spaargeld om meer rente te vangen, ik denk ook dat het nu overal gaat zakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een extra reden om, mits mogelijk, extra af te lossen op de hypotheek.Zo lang de spaarrentes zo laag zijn, heeft aflossen echt zin!
  Wel jammer voor mijn buffer(tje) wat nu minder snel oploopt.
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb vandaag eindelijk alles in werking gesteld om ovr te gaan naar de ASN. Qua rente gaat de spaarrekening van de kleine meid er zeker op vooruit, van 2,19% naar 3%.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moneyou zit al een tijdje op 2,95%, die is niet op 3% geweest het laatste (half/heel?) jaar. Maar ik merkte het ook al; ik kreeg ook een mailtje van RBS dat ze daar weer naar 2,95 oid gingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ASN Bank heeft ondertussen de rente verlaagd naar 2.60%
  De renteverlagingen gaan de komende tijd nog wel even door want de banken kunnen bij de centrale bank tegen 0% rente lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja de ASN is weer terug naar 2,6 %. dat was het ook een hele tijd voor de 2,7%, maar het is ook al 2,4 % geweest.
  het sparen daar is voor mij ook een principekwestie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de indruk dat de banken in nederland op spaarrekeningen toch nog meer rente geven of de belgische banken....'k Denk dat wij al heel blij mogen zijn als we een spaarrekening zouden vinden die 2.9 % biedt.....

  BeantwoordenVerwijderen