In de supermarkt ligt in de koeling en in de diepvries en ook in het schap een enorm assortiment aan aardappels.
Wat is het goedkoopst?
In de regel is het zo: hoe meer bewerkt, hoe duurder.
Zelf aardappels kopen (of verbouwen) en zelf klaarmaken.
Je kunt met aardappels veel kanten op:
in stamppot - met zuurkool, hutspot, boerenkool etc etc
gekookt - met jus of een klontje boter
gepoft
gebakken in de koekenpan
rauw geraspt en dan gebakken (als rosti)
uit de oven en dan met kruiden
gepureerd
gratin met kaas en room (klik hier)
friet
aardappelsalade (klik hier voor een recept, en hier ook nog)
aardappelkoekjes (klik hier voor een recept, dit is met aardappelpuree uit een pak, maar puree kun je gemakkelijk zelf maken)
aardappelchips
aardappelsoep (klik hier voor een recept)
aardappelknoedels (klik hier)
Nog meer? Er is vast nog meer, maar ik kan het even niet verzinnen.
Zijn aardappelen gezond? Jazeker!
Wat zit er in?
81% water, 16% zetmeel, 1% mineralen en spoorelementen, 0,7% vitaminen, 0,6% voedingsvezel, 0,35% eiwit, 0,27% suikers en 0,08% vet
Door de grote hoeveelheid water zijn ze geen dikmakers. Veel mensen denken dit, maar dat is niet zo!
In bovenstaande recepten zitten trouwens wel dikmakers: vetten, kaas, room etc. Het slankst zijn gekookte aardappels zonder verdere toevoegingen, bijvoorbeeld met een beetje mosterd.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 22 april 2012
Aardappels
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Mmm...straks de nieuwe aardappeltjes.
BeantwoordenVerwijderenAardappelen schoonmaken, in partjes snijden, beetje kruiden erop, en in de oven (zonder vet of olie). Na ca. 3 kwartier heb je dan de lekkerste country potatoes!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor alle aardappeltips.
BeantwoordenVerwijderenZelf koop ik ook meestal onbewerkte aardappels in zakken van
2 1/2 kg (hoewel ik een hekel aan aardappels schillen heb).
Ook koop ik regelmatig een aanbieding van 5 of 10 kg. Het probleem is echter het bewaren, aardappels blijven nooit lang goed.
Een fijne zondag.
Pecunia.
Wij hebben in de schuur een bananendoos staan met een oud dekbedovertrek erover. hierin bewaren wij aarappelen, groente en/ of fruit. Blijft een hele poos goed. Wel uit de plastic verpakking halen (als die erom zit).
VerwijderenWG
Als je aardappels donker en vorstvrij bewaart, kun je er heel lang van eten.
BeantwoordenVerwijderenIk heb even gekeken bij het recept van aardappelsoep. Die is wel erg luxe, hoor.
BeantwoordenVerwijderenVroeger hadden we vrijdagsavonds geen geld meer ( zaterdags werd het loonzakje uitbetaald) en kookten dan ook aardappelsoep. Aardappels koken, spek en ui uitbakken en erdoor, nog wat soepgroenten op de pof bij de groenteboer gehaald, alles doorelkaar gestampt en... smullen maar.
Doet mij denken aan de film'Forest Gump' waar een vriend van Forest uit het leger alle bereidingsmethoden opnoemt van garnalen,
BeantwoordenVerwijderenkomische scene! Mijn favo aardappel is gepoft met vulling zelf te kiezen, heerlijk.
De Ierse en Schotse keuken is ook heel creatief met aardappel in een bepaalde tijd was dit het enige wat ze in huis hadden.
BeantwoordenVerwijderenvan een restje gekookte aardappels of nog beter een restje gekookte aardappels in de schil maak ik iets lekkers de pel eraf in partjes in een kom doen met 1eetlepel goede olie en dan alle kruiden erbij die je lekker vind ik neem meestal de rode cayenne paprika etc dan uitspreiden op een bakplaat en krokant bakken in de oven en dan serveren met een dipsausje mayonise en yoghourt en look en verse groene kruiden en citroensap mmm je wou dat je altijd patatjes over had je kunt ze ook met een salade en vlees of vis opdienen !
BeantwoordenVerwijderenlieve groet jezebelle
Wij eten vaak aardappels, in combinatie met groente en vlees. Ik haal ze nooit voorgeschild of voorgesneden, omdat me dat niet zo fris lijkt. Ik schil ze altijd zelf.
BeantwoordenVerwijderen