Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 24 april 2012

Pensioen lager

Al weer een tijdje terug ontving ik een persoonlijke brief van het ABP. Het ging over de noodzakelijke maatregelen in verband met de te lage dekkingsgraad. Ik had toen geen zin om er een blogje over te schrijven, want ik baalde behoorlijk van de brief.

Wat gaat er gebeuren?
Ik moet vanaf 1 januari 2% meer premie gaan betalen. De extra premie moet vanaf 1 april tm 31 december betaald worden. Wat er daarna gebeurt is nog onduidelijk.
Mijn toekomstige pensioen gaat waarschijnlijk omlaag. Dus in feite gaat het dubbelop: ik betaal meer en ontvang ik de toekomst minder. Sinds 2008 is het pensioen al niet meer aangepast aan de loonstijging. Als dat wel gebeurd was, dan was mijn opgebouwde pensioen maximaal 8,24% hoger geweest. Zo zo, dat is niet niks! Ik krijg dus bijna 10% minder dan dat dat eigenlijk zou ontvangen. Misschien kunnen ze de achterstand ooit weer een beetje inhalen, maar op dit moment is het zo als het is. Kan je je voorstellen dat ik dat op zijn minst niet zo leuk vind?
Ik ben op het moment dat de crisis toesloeg gaan bezuinigen en bloggen. Dat is zeker een heel goede beslissing geweest. Ik heb toch al te weinig pensioenjaren als ik 65 jaar ben, dan heb ik namelijk 20 pensioenjaren. Nu lijkt het er op dat ik nog minder pensioen zal ontvangen dan mij een tijdje terug voorgespiegeld werd.

En hoe gaat het in de toekomst met de AOW? Ik hoop echt dat die overeind blijft. Zoals het nu lijkt, ontvang ik vanaf mijn 65e jaar bruto € 7.399,56 pensioen per jaar. Dat is bruto € 616,63 per maand. Dat is dus inclusief alles, geen vakantiegeld meer, alleen € 616,63 per maand. Ik mag hopen dat de AOW blijft, anders moet ik vanaf mijn 65e eten halen bij de voedselbank.
Een andere optie is blijven werken, ook als ik met pensioen "mag". Als ik twee jaren extra blijf werken, dan ontvang ik vanaf mijn 67e een riante €9.577,08 bruto per jaar. Dat is bijna 800 bruto per maand. Let wel, dan stel ik het met pensioen gaan uit, het is niet zo dat ik dan tussen mijn 65e en 67e in dat geval ook maar één cent pensioen ontvang.

15 opmerkingen:

 1. Het is heel onzeker allemaal. Je kunt niet voorspellen,hoe het met de economie gaat.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is ook juist die onzekerheid, die de mensen onzeker maakt.Want ja,bezuinigen is nodig;willen we überhaupt nog iets van een sociaal stelsel overhouden voor iedereen.En dat betekend krimp,onzekerheid en niet meer de luxe waarvan we dachten dat die ons te wachten stond.We hebben ons te weinig afgevraagd hoe het toch allemaal kon; de bomen groeiden tot in de hemel en niemand heeft toen de hand op de knip gehouden(ook de politiek niet)De extra's nam een ieder graag aan en nu er geen buffers meer zijn,moeten we er dan ook voor bloeden.
  Vervelend is het wel en ik leef ook echt wel met een ieder mee.Er treed toch een gewenning op in het gevoel dat we zeker mogen zijn van een bepaalde toekomst.Maar ja,nu blijkt wel dat niets zeker is in he leven. Ook het geldelijke niet.
  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja,ongelofelijk en dit terwijl er nog niet zo lang geleden een overschot was en de deelnemers toen geen pensioen hoefden te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede Morgen u had het over het pensoen ik wil u even waarschuwen die 616.63 is nog steeds BRUTO en geen netto dus er gaat nog wel wat af de aow is 698.72 netto plus in mei je vacantie geld over twee jaar is dit weer iets hoger dit was van het jaar 12.74 om hoog in januari en met julli bij me kaar
  hoop dat u zich niet rijk teld valt alle maal tegen voor mij ook groet samantha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. AOW 698,72 netto is voor samenwonenden !! Een alleenstaande ontvangt ongeveer € 300,00 per maand meer!

   Verwijderen
  2. ik heb het over bruto PENSIOEN. Ik heb nog geen idee hoe over 5,5 jaar mijn AOW er uit gaat zien.

   Verwijderen
  3. Beste Zuinigaan, proef ik een irritatie?
   Hierboven worden dingen door elkaar gehaald. Anoniem hierboven spreeekt over 'pensioen'en 'AOW,.
   alsof dat iets anders is. Veel mensen weten niet hoe - wat de volksmond - PENSIOEN noemt wordt opgebouwd. De Overheid vindt dat pensioen bestaat uit DRIE PIJLERS: AOW, aanvullend pensioen opgebouwd via werkgever(s) én eigen besparingen. Het AOW-pensioen is een basispensioen van de overheid. Daarnaast bouw je dus een AANVULLEND pensioen op via werkgever(s).
   En dan kan je dus ook nog zelf sparen. Een eigen huis wordt gezien als een besparing.
   AOW (Algemene Ouderdoms Wet) is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd en krijgt een volledig AOW-pensioen als hij/zij van 15e tot 65e in Nederland heeft gewoond. Uitgebreide informatie hierover is te vinden op www.svb.nl. Vanaf 1-1-2012 is de uitkering voor een alleenstaande bruto 1079,93. Hier gaat alleen bijdrage Zvw vanaf. Dat bedoelde ik in mijn eerste bijdrage.
   Nu, wat zou Zuinigaan dus met 65 als pensioen ontvangen?
   Ten eerste de AOW voor alleenstaanden ( 1079,93) plus het opgebouwde pensioen via ABP ( 616,63). En misschien nog bedragen eerder opgebouwd bij andere werkgevers.
   Deze bedragen zijn zoals thans bekend.
   In de toekomst kan niemand kijken. !!
   Daarom is het heel goed op eventualiteiten/ zware tijden voorbereid te zijn en proberen je hypotheek zo laag mogelijk te krijgen en spaargeld achter de hand te hebben.
   Sterkte
   Vriendelijke groet,
   A. de G

   Verwijderen
 5. Het verbaast me dat ik zo weinig mensen hoor over alle bezuiniginsmaatregelingen die gaan plaatsvinden. Ook in blogland. Ik maak me er ernstig zorgen over. Ik bespaar en bezuinig zoveel mogelijk. Hou mijn buffer op peil. Toch word ik er soms moedeloos van...Wij hebben straks 3 studerende kinderen. Ik had ze graag zonder studieschuld aan hun studerende leven willen laten beginnen. Nu er een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd zal dat waarschijnlijk niet lukken. Wordt er aan de hypotheekrenteaftrek getornd dan gaan we direkt aflossen etc. Ik kan goed begrijpen dat je je zorgen maakt over je pensioen! Ga je dagelijks met plezier naar je werk, dan zou ik nog twee jaar door blijven werken als het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En zie je dat zitten, om te blijven werken? Is het een reële optie voor je, of een noodsprong?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het is zo zuur allemaal.
  je werkt het eerst met z'n allen bij elkaar en dan wordt je nu verweten dat je op den duur bij de grijze golf hoort, alsof we een soort asieldieren zijn!
  Ik kan er ook slecht tegen, hoewel ik veel over heb voor een gezonde economie.
  Een eigen ouderwetse sok onder je bed bij elkaar sparen lijkt wel voorzichtig aan een optie te worden, want met aow kan het straks nog wel eens zo zijn dat ze gaan kijken naar de hoeveelheid eigen bezit/spaargeld voordat ze gaan uitkeren...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moeilijk want ik KAN niet meer werken, ben net vorig jaar arbeidsongeschikte verklaard en dat scheelt me ongeveer 3500,-- per jaar aan pensioen. En ik kan er helemaal niets aan veranderen.
  Ik heb me goede consument getoond, ik heb een nieuwe auto gekocht, dat zat al in de planning en ik heb er voor gespaard en kan dan weer tussen de 10-15 jaar vooruit

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij ga je uit van onjuiste bedragen. Op de svb-site zijn de bedragen voor alleenstaande bruto al boven de 1000 euro per maand! Daar komt nog een toeslag bovenop van 33 euro. Dus per jaar bruto al ruim 12.000 euro.
  Hoe kom je aan jou bedragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sorry, ik begrijp nu dat je het alleen over je abp-pensioen hebt. Maar je kunt daar natuurlijk gewoon de AOW bij optellen. Die wordt niet verlaagd, hooguit dat je het een jaar later pas krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het valt mee, die extra pensioenpremie voor het ABP. Mijn salaris is nu €6,06 lager dan de afgelopen maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond laatst nog een brief van mijn pensioenfonds uit 2007 of zo, waarin sprake was van goede rsultaten en winstdeling en pensioenverhoging. Ach ja, die goede ouwe tijd. Maar... Wie weet komt zo'n tijd ook nog wel eens terug? We zitten nu ook wel met z'n allen te miepen alsof deze crisis eeuwig zal duren, maar tot nu toe zijn economische slechte tijden ook altijd weer voorbij gegaan.

  Veel succes allemaal, hopelijk trekt het voor iedereen weer een beetje aan.

  BeantwoordenVerwijderen