Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 22 mei 2012

Bespaartip: gratis literaire boeken

Bespaartip! Er zijn de afgelopen jaren steeds meer gratis boeken online gekomen. Super! Je kunt te kust en te keur.
Ik kwam laatst op de digitale bibliotheek der Nederlandse Letteren. Die site staat boordevol met literatuur.

Wat kun je allemaal downloaden?

Heel oude werken uit de dertiende eeuw, zoals die van Hadewijch en Jacob van Maerlant, maar ook hedendaagse literatuur: Geert Mak, Ischa Meijer.

En van alles wat daar tussenin zit:
Top Naeff, School-idyllen
Louis Couperus, Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan...
Johan Huizinga, Herfsttij der Middeleeuwen
Jacob van Lennep, De roos van Dekama
Multatuli, Ideën (7 delen)
Hieronymus van Alphen, Kleine gedigten voor kinderen
Desiderius Erasmus, Lof der Zotheid (vertaling van Moriae Encomion 1511)
Constantijn Huygens, Hofwijck

 Klik hier om er meer over te lezen.

11 opmerkingen:

 1. Oh wat fijn! Ga er meteen mee aan de slag:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt ook altijd even kijken bij Google Books, daar heb je ook vaak nog redelijk recente boeken. Soms kun je alleen een preview zien, maar vaak kun je ook gewoon hele boeken lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie zegt dat het paradijs soms niet gewoon op aarde is!!! Heerlijk al die gratis boeken. Ik ga mijn dochter in ieder geval Schoolidyllen tippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die dertiende eeuw interesseert mij niet zo veel, maar er staan genoeg andere bij.Heb per 1 juni lidmaatschap bieb opgezegd om over te stappen op een ander soort, wat meer voor mij geschikt is. Kan ik dus nog even mee wachten... Super, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja dat is een leuke link en je kan er oude kranten inkijken. zo las ik in een krant uit 1854 een familijberigt dan mijn bet, bet overgrootmoeder bevallen was van een dochter. en als je geluk hebt staat die van jezelf er ook in groet gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ooooooooooo, wat een super tip............heel hartelijk bedankt. dat wordt een lekkere "lees-zomer" in eigen tuin, op eigen terras ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de links!

  Herfsttij der Middeleeuwen wilde ik altijd al eens lezen, Schoolidyllen lijkt me leuk weer eens te lezen, en de andere links lijken mij ook interessant.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, het boek 'Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan' vind ik ook heel mooi. Ik heb het al heel veel herlezen.

   Pecunia.

   Verwijderen
 8. Je wilt niet weten hoe lang ik al naar 'Ideeen' van Multatuli op zoek ben! Nergens gevonden, en nu kan ik hem gewoon gratis downloaden. Super!

  BeantwoordenVerwijderen