Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 28 mei 2012

Hiep hoi! Geld terug van de belastingdienst!

Weliswaar maar een klein beetje, maar véél beter dan vorig jaar en het jaar daar weer voor. Toen verdween mijn volledige vakantiegeld richting belastingdienst. Dat kwam omdat ik iedere maand te veel teruggave had ontvangen. De voorlopige aanslag was gewoon fout berekend.
Vanaf vorig jaar heb ik de voorlopige aanslag veranderd en gelukkig hoef in nu niets meer te betalen.
Ik ben helemaal blij!
Over 2010 moest ik 1171 terugbetalen, dat was meer dan mijn vakantietoeslag.
Overe 2009 moest ik 841 terugbetalen, toen hield ik nog een klein beetje vakantietoeslag over.

Ook heb ik een brief ontvangen van de belastingdienst die nieuw voor mij is en waar ik eigenlijk niet zo veel van snap. Het gaat over de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet 2011. Nog nooit eerder ontvangen, ik heb geen idee wat het is.
Weet jij dat?
Ik hoef voorlopig niets te betalen, dus dat is fijn. De belastingdienst zal mijn aangifte 2011 controleren en dan met een definitieve brief komen over de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.

5 opmerkingen:

 1. Als je werkt,vergoedt de werkgever dat inkomensafhankelijke deel van de zvw.Dat zie je op je loonspecificatie. Maar over andere inkomsten bv lijfrente moet je dat zelf betalen. Als gepensioneerde betaal ik het ook zelf.Heb je fijne dagen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn zeg!! Ik geloof dat ik dit jaar een euro bij moet betalen. Nou ja, het had erger gekund, maar wel jammer, want stiekem had ik eigenlijk wel gehoopt op een teruggave.

  Als ondernemer krijg ik die aanslag altijd, je moet een inkomensafhankelijke bijdrage zvw betalen en daar zit een maximum aan. Toen ik nog in loondienst werkte, ging een deel via mijn loondienst en een deel via mijn zakelijke verhaal. Toen moest ik maandelijks nog iets van €80 bijbetalen. Nu betaal ik niet meer via loondienst en moet ik per maand daar ongeveer €160 aan betalen. Maar ik vind het wel vreemd dat jij die krijgt, want in feite zou jij steeds genoeg moeten betalen via je salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij krijg je deze aanslag vanwege je bijverdiensten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kreeg een brief dat ik geen aanslag zou krijgen. Te weinig verdient afgelopen jaar.
  Ook voor dit jaar zal het wel op niks uitdraaien. Eigenlijk hoop ik volgend jaar wel een echte aanslag te krijgen. Dan heb ik tenminste weer fatsoenlijk bijverdiend.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Riet en Izerina: dat zal het zijn! Ik heb bijverdiensten opgegeven. Waarschijnlijk waren die bijverdiensten te laag om een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet te moeten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen