Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 juni 2012

Boodschappen week 24

In de afgelopen week ben ik toch weer wat over mijn budget gegaan. Absoluut niet dramatisch, het komt vooral omdat ik in de reclame wat voorraad ingekocht heb: taartenmixen. Jongste dochter is deze maand jarig en oudste in augustus. Dan hebben we toch wat nodig om feestelijke taarten te maken. Verder kocht is vrij veel gehakt, deels voor de vriezer. Ik heb genoten van de oude kaas, van de mango en van de meloen. Heerlijk! De dure mozarella was een experiment. Vriend van oudste dochter houdt veel van deze kaassoort. Oudste en ik niet echt. Wij dachten: als we nu eens geen euroshopper nemen, maar duurdere, misschien is het dan wel lekker! Nou nee dus, voor ons niet.
Week 24  11-18 juni 2012
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
mango* AH 1,00
meloen* AH 1,59
sinaasappelen, 8 stuks Aldi 2,49
bananen, 2 stuks AH 0,44
halve perziken, blik AH 0,72
dieethalvarine AH 0,64
oude kaas* AH 3,85
2 kleuren chocopasta AH 1,26
melk, 6 liter AH 2,64
karnemelk, 1liter AH 0,70
bio knoflook AH 0,99
tomaten, 6 stuks Aldi 0,69
gezeefde tomaten, pak AH 0,28
rundergehakt, 1,3 kg AH 5,98
sardines, 1 blikje AH 0,38
cashewnoten (vleesvervanger)* AH 1,64
mozzarella, 200 gr AH 1,79
maïskorrels, 2 blikken AH 1,10
maaltijdpitabroodjes , 400 gram Action 0,79
augurken Aldi 0,57
tortillachips voor Mexicaans gerecht AH 0,75
kauwgom Aldi 0,89
taartmix voor kwarktaart, 2x * AH 4,12
taartmix voor monchoutaart, x2* AH 4,12
snoep AH 1,12
TOTAAL week 24 40,54

Vanaf vandaag bij AH: kersen voor €1,99 per 500 gram. De vriend van oudste dochter komt uit een familie die zich niet houdt aan de richtlijnen voor gezonde voeding om 200 gram groenten en 2 porties fruit per dag te eten. Volgens mij heel ongezond! Ik vroeg hem of hij wel eens kersen gehad had. Nog nooit, of misschien ooit in een grijs verleden! Dus ........ hij krijgt van mij kersen deze week. Ik hoop dat hij ze lekker vindt.

Eigenlijk hoort bij de kersen nog een grappig verhaal van toen mijn kinderen klein waren. We waren op vakantie in Zuid-Duitsland, ten noorden van München, we logeerden bij een vriendin van mij. Dochters waren 2 en 4 (bijna 5) en mochten mee kersen plukken. Ik ging met de vader van mijn kinderen fietsen in de heuvels. Ik vroeg nog voordat we weg gingen: gaat dat wel goed om kinderen onbeperkt kersen te laten eten? Volgens vriendin ging dat prima, er waren heel veel kinderen en kon je er niet te veel van eten. De kinderen hebben genoten van de kersen, en beide kinderen hadden keurig alle pitjes uitgespuugd. Bij oudste en bij de zoon van mijn vriendin, 3 jaar, ging het goed, maar bij jongste liep de kersendiarree uit de luier toen we 's avonds in een restaurant aten, gewoon langs haar beentjes. We moesten halsoverkop weer naar huis om jongste onder de douche te zetten. Verschonen in het restaurant hielp niet.
Dus .....  geef kleine kinderen vooral niet te veel kersen. En achteraf gezien vind ik eerlijk deze  gezegd vruchten met pitten ook niet zo'n goed idee voor een kind van amper 2. Maar ja, de Duitse dames beschouwden de kersen als volkomen "harmlos'. Het ging ook verder goed, behalve die diarree dan ;-)

4 opmerkingen:

 1. Nou, dat ziet er toch nog behoorlijk netjes uit, zeker als je bedenkt dat er toch wat duurdere dingen in zitten. En die voorraad scheelt je hopelijk zo rond die verjaardagen weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ga zeker even naar de kersen kijken. Ben gek op kersen. Maar ik kijk altijd wel eerst of ze mooi donker van kleur zijn. Daarin ben ik dan weer echt verwend. Ze komen hier bijna naast de deur uit de boomgaarden en in de zomer zijn ze heel erg donker en heerlijk zoet. Dan zoek ik ook altijd een plekje waar je ze langs de kant van de weg kan kopen (niet altijd goedkoper, wel lekkerder)
  Misschien dat ik dit jaar een poging waag om kersenjam te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die richtlijn houd ik me ook niet aan hoor. En ik ben praktisch nooit ziek, dus dat ongezond zal wel meevallen.

  Ik eet gevarieerd, maar twee ons groenten krijg ik echt niet weg, dus gevarieerd eten is voor mij goed zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij komen ruim aan 2 stuks fruit en 2 ons groente, ik vind het belangrijk en de meeste groente komt (zeker in de zomermaanden) uit eigen tuin. We hebben ook fruitbomen, en struiken maar die oogst laat nog even op zich wachten behalve de framboos die heeft nu al een paar rijpe vruchten.
  Ik heb ook kersen en aardbeien bij AH gekocht vanwege de reclame, ik dacht echt bij mezelf als je ze nu niet koopt dan hoef je het helemaal niet te doen. Ook al vind ik het nog steeds wel aardig aan de prijs.
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen