dinsdag 19 juni 2012

Waarom ik in 2006 naar Gran Canaria ging

In 2006 besloot ik om in de kerstvakantie met kinderen en vriend van oudste dochter naar Gran Canaria te gaan.
Vlag Gran Canaria

Ik ben altijd al heel zuinig, waarom deed ik dat? Het leek mij geweldig fijn om in de winter naar de zon te gaan!

Het kwam zo: ik zou meedoen aan een medicijnenonderzoek voor mensen met diabetes. Mijn toenmalige internist had mij gevraagd of ik belangstelling had voor het onderzoek dat plaatsvond in een commercieel onderzoekscentrum. Ze zochten nog mensen. Het ging om een lucratieve bijverdienste.  Dit onderzoek zou mij + 3000 euro opleveren. Het onderzoek zou plaatsvinden in de herfstvakantie. Ik zou een week of 10 dagen opgenomen zijn in de kliniek en verder zo nu en dan een dagje. Goed te combineren met mijn werk, dus waarom niet? Ik was bijna door de screening om toegelaten te worden tot het onderzoek en ik dacht: ik heb binnenkort het geld, dus ik kan de reis wel boeken. Uiteindelijk ging mijn deelname aan het onderzoek op het laatste moment niet door. Mijn "ziektegeval" was niet representatief genoeg voor het onderzoek.
Maar ..............., toen had ik de reis al geboekt. Dus we gingen naar de zon, maar dan van mijn spaargeld en niet van het geld dat ik verdiend zou hebben met het medicijnenonderzoek. Een beetje jammer van dat spaargeld, maar het niet doorgaan van het medicijnenonderzoek werd niet door de annuleringsverzekering gedekt natuurlijk.
Ik moet zeggen, we hebben genoten van deze vakantie! De reis was zeker voor herhaling vatbaar!

Waarom ik die 3000 euro van het medicijnen onderzoek niet op mijn spaarrekening zette?
Dat kwam omdat ik aan de bovengrens van het spaargeld zat voor de huursubsidie (tegenwoordig: huurtoeslag). Als ik te veel spaargeld had, dus boven de vermogensgrens uitkwam, verviel mijn recht op huursubsidie, terwijl ik daar wat mijn inkomen betreft wel voor in aanmerking kwam. Ik was te zuinig, te spaarzaam, ik liep de kans te veel vermogen te hebben en de huursubsidie kwijt te raken. Mijn conclusie? Waarom honderden euro's mislopen als je van het geld ook leuk op vakantie kan? Dus heb ik het uitgegeven aan leuke dingen. Zo ben ik in 2002 ook met dochters in de meivakantie naar Kreta geweest.

6 opmerkingen:

  1. Ik vind het altijd wel heel dubbel dat je in Nederland niet echt gestimuleerd wordt om te sparen. Als je 'te veel' hebt moet je vermogensrendementsheffing betalen, blijkbaar vervallen dan dus toeslagen en je mag het ook opsnoepen voor je b.v. bijstand krijgt. Nu snap ik ook wel dat als je het zelf kunt betalen, dat je dan geen geld van de overheid zou moeten krijgen, maar het leidt er vaak wel toe dat niet sparen beloond wordt, terwijl wel sparen bestraft wordt.

    In ieder geval fijn dat die reis zo goed bevallen is én dat je het wel van je spaargeld kon betalen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'k Had me dat nog niet afgevraagd maar jouw redenen je spaargeld geen vermogen te laten worden is voor mijn gevoel heul logisch.
    't Is een beetje al te krom om zuinig zijn te belasten want daar komt 't op neer.
    iig opnieuw zo'n hartstikke fijne vakantie gewenst
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je jaren zo zuinig hebt geleefd, wordt je er gewoon verdrietig van wat de overheid weer met je gespaarde centjes gaat doen. Hoe vaak kan je iets belasten? Ik zou precies hetzelfde hebben gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk een paar weken in de zon. Dat lijkt me ook nog heel heilzaam voor je gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoals al eerder gezegd is het toch wel krom dat je eigenlijk 'gestraft' wordt voor sparen? Ik heb zelf wat spaargeld en ben druk bezig dit bedrag te verhogen. Voor mij houdt dat in dat ik op meerdere toeslagen geen aanspraak kan doen. Het moet niet gekker worden, als je al verplicht op vakantie moet gaan ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, ja, sparen maar: meer dan 20000 euro, belasting betalen. Dan roept de overheid dat je voor je zorg moet betalen. Uitkeringstrekkers mogen wel via verzekeringen meer dan 3000 voor een begrafenis hebben gepaard, maar via banksparen, maximaal 3000 voor de begrafenis gespaard hebben.

    Ik denk dathet met de marktwerking voor de zorg maar eens afgelopen moet zijn, net als de trein en prorail weer van de overheid met worden. Ik snap niet dat ik mijn facturen voor zorg nooit meer hoef na te kijken. Ik wil ziekenhuizen en apotheek controleren.
    Klaar met ie marktwerking

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.