Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 26 juni 2012

Duurdere energie

Gisteravond in het 8 uur journaal: de energie wordt duurder. Klik hier voor het item. Relatief is de prijs van de energie de afgelopen jaren veel meer gestegen dan andere kosten.  Door duurdere grondstoffen en de winning van duurzame energie moeten we in de toekomst flink meer betalen. Met ons allen moeten we 1,4 miljard per jaar extra betalen voor het stimuleren van de winning van duurzame energie. Hoeveel dat per huishouden is? Geen idee!
Wat ik wel weet: het loont zeker om te gaan investeren in isolatie, zonnepanelen etc. Hoe meer energie je zelf kunt winnen en hoe minder je verbruikt, hoe beter voor je portemonnee. Zeker op de lange termijn. Stel je eens voor, dat je energie levert aan de energieleverancier, dat je elektriciteitsmeter achteruit loopt in plaats van vooruit. Dat lijkt me erg grappig!

Ik heb geïnvesteerd in isolatie van de gevels en goed isolerend dubbel glas, maar helaas zelf nog geen zonnepanelen. Zoals je links boven kunt lezen, doe ik wel zuinig met energie. Ik verbruik relatief weinig gas en stroom. Ik hoop dat de klap van de duurdere energie bij mij niet al te hard aankomt.

8 opmerkingen:

 1. Ik had er in de krant ook een berichtje over gelezen. Wij lonken ook al tijden naar zonnepanelen, maar ik vind de berichten daarover zo tegenstrijdig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben ook aan zonnepanelen gedacht en de ligging van ons dak is goed. Helaas staan de huizen van onze overburen is te dichtbij zodat er een groot deel van het jaar schaduw valt op een paar panelen en dat schijnt het totale rendement flink naar beneden te halen.
  We proberen hier dus maar zo weinig mogelijk energie te verbruiken. En ja, de overheid ziet de energierekening als een melkkoe net zoals de energiebedrijven. Niet zo lang geleden was er in het nieuws dat klanten al jaren teveel betalen voor transportkosten. Als gevolg daarvan mogen we nu nog meer gaan betalen voor de transportkosten.
  Ik begrijp het niet meer, maar het zal me ook niet verbazen als je straks belasting mag gaan betalen op zonnepanelen.

  Zuinigaan, jij bent al superzuinig. Misschien een idee om alvast wat lampenolie en olielampjes te kopen bij Action. Blijft jaren goed en tzt kan het goed van pas komen en het staat nog gezellig ook.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook aan het dubben om zonnepanelen aan te schaffen. Manlief kwam gisteren met het idee om deze te plaatsen op de aanbouw. (plat dak van het huis) Daardoor hebben wij zeker 2 uur eerder de volle zon op de panelen. En Veggiemo ook bij schaduw werden de panelen. Kijk maar eens bij Zena.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. allemaal heel leuk voor mensen met een eigen woning, die hebben de keuze, maar als je zoals ik in een huurhuis woont,loont het de moeite niet om veel geld te investeren in isolatie en zonnepanelen en zonneboilers zeker niet als je maar een klein inkomen hebt en de woningbouwvereniging investeert het ook niet meer in mijn huurhuis, want dat word een koopwoning zo gauw ik eruit ga, dus ik blijf voorlopig maar gewoon heel erg zuinig doen met energie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las laatst dat je aandelen kunt kopen in een windmolen en daarvoor in de plek X KWh per jaar geleverd krijgt van een energiemaatschappij. Misschien moet je daar maar eens op googlen, zou een goed alternatief zijn voor huurders.

   Verwijderen
  2. in ieder geval de moeite waard om eens te onderzoeken , bedankt.

   Verwijderen
 5. Vaak treft het mensen in een eenvoudige huurwoning het hardst.

  BeantwoordenVerwijderen