Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 27 juni 2012

Tandarts wordt weer goedkoper?

De 2e kamer wil het experiment met de vrije tandartstarieven loslaten. De tarieven zijn bijna 10% gestegen en bij sommige behandelingen is het percentage veel hoger. De verwachting van de minister was dat tandartsen met elkaar zouden concurreren en behandelingen goedkoper zouden aanbieden, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Wat had ze anders verwacht met marktwerking?
Lees ook hier op Nu.nl en hier en hier op de site van de NOS. Mogelijk worden de tarieven nu weer teruggedraaid en worden er weer vaste prijzen gehandteerd. Te laat voor mij. Ik had in januari ineens een zenuwbehandeling nodig aan één van mijn hoektanden. Het tarief dat de tandarts vroeg, werd maar zeer gedeeltelijk vergoed door de verzekering. Ik heb in totaal voor 2 behandelingen 481 euro betaald. Als er vaste tarieven waren geweest, had ik veel minder moeten betalen, het had mij een heleboel geld gescheeld. Jammer dat die tand juist op moest spelen toe de tandartstarieven vrij waren. Mijn conclusie: ik heb een beetje pech gehad.

10 opmerkingen:

 1. Ik zat een paar maanden geleden in het weekend bij een tandarts vanwege plotselinge en heftige pijn. Ik moest ook een wortelkanaalbehandeling. Ik heb toen gezegd dat hij de kies er maar uit moest trekken want de kies was al heel slecht. Er zou daarna anders ook nog een kroon op moeten. Dat werd me te duur, ook omdat ik de kies niet voldoende vertrouwde dat het nog mogelijk was om er een kroon op te zetten. Hij zat al vol met vullen en was deels gebarsten.
  Ik had dus minder kosten, maar tegenwoordig moet je blijkbaar wel een toeslag van een dikke vijftig euro betalen omdat je in het weekend komt.
  Ik krijg blijkbaar voor de lol kiespijn in het weekend :-(

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij alle tandartsen in mijn regio begint het weekend al op vrijdag, en dan duurt een weekend wel heel lang als je net kiespijn krijgt.

   Verwijderen
 2. Ik heb in januari een kroon gekregen en moest ook meer bijbetalen. In maart heb ik een brief ontvangen van CZ waarin vermeld werd dat i.v.m. alle prijsstijgingen van de tandartsen zij de vergoedingen ook verhoogden en toen heb ik alsnog met terugwerkende kracht de hogere kosten vergoed gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook aan het beoordelingsvermogen van de minister getwijfeld,toen ze de prijzen losliet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik word zo moe van de gedachte dat als we het privatiseren dan wordt het door de marktwerking goedkoper. Wij waren een land dat een voorbeeld was voor vele anderen zoals o.a. Amerika. Amerika streeft ernaar om zoveel mogelijk naar ons oude systeem te gaan terwijl er hier steeds meer zekerheden verdwijnen. We gaan er niet op vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerlijk gezegd denk ik dat zelfs bij het terugdraaien van deze maatregel, toch alles wel duurder blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb vanmorgen een verstandskies laten trekken (au!) en meteen even gekeken naar het tarief van de tandarts en wat de verzekering vergoed, dat is dus 5 euro meer dan ik ervoor moet betalen, dus hier gelukkig geen pech! Op de controle moest ik geloof ik 25 cent bijleggen, nou ja, daar is ook wel overheen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waar de minister niet aan dacht toen ze dit belachelijke idee van de vrije tarieven bedacht, is dat zij wel leuk kan denken dat men dan gaat shoppen voor een goedkopere behandeling, maar dat het grootste deel van de tandartsen gewoon vol zit en je daar dus niet eens terecht kan.
  Ook is het nu appels met peren vergelijken, want waar je vroeger met bv een composietvulling 3 dingen op je rekening zag (vulling zelf, de onderlaag en eventueel verdoving) zit dat nu allemaal in 1 tarief verwerkt. In de grote commerciele praktijken maken ze vaak misbruik van de vrije tarieven, maar de meeste (eenmans-)praktijken zijn helemaal niet zo veel omhoog gegaan. Maar ja, de verhalen in de krant zeggen anders en dan krijg je al gauw dat "de tandarts" in het algemeen veel duurder is geworden.
  De verzekeringen hebben in eerste instantie dan weer gekeken naar de tarieven van 2009 en daar hun vergoeding naar gemaakt. Gelukkig zijn er al wat grote verzekeringsmaatschappijen die dat terug gedraaid hebben danwel gaan doen.
  Wat je op dit moment ook hebt, is dat mensen gaan wachten met de tandarts bezoeken en op het moment dat er iets aan de hand is en ze dus een grotere en duurdere behandeling nodig hebben, gaan zeggen: Zie je wel...
  In ieder geval: hoop gedoe :-(

  Miriam (tandartsassistente in eenmanspraktijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik heel naar vind van de verzekeringen, is dat ze uitgaan van te lage bedragen voor verrichtingen en daar de vergoedingen op afgestemd hebben. Volgens Miriam is zelfs gekeken naar 2009! Dan is het heel logisch dat je een lage vergoeding krijgt, ook al ben je goed verzekerd. Een smerig spelletje vind ik dat!
  Mies

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gisteren een wortelkanaalbehandeling gehad. Op de offerte die mij netjes een week eerder gegeven werd stond als totaalbedrag 228 euro. Ben benieuwd of het klopt als ik de verrekening van de IZA krijg

  BeantwoordenVerwijderen