Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 10 juni 2012

Eigen bijdrage huurtoeslag omhoog

Voor huurders met een laag inkomen gaat de eigen bijdrage bij huurtoeslag omhoog. Er was al een maandelijkse verhoging van €3,93 gepland, maar er komt nog  weer €4,87 bij. Lees hier. Dit is om de tekorten bij de overheid zo laag mogelijk te houden. Dat komt in totaal op €8,80 per maand. Maar dan zijn we er nog niet, want er is ook nog een jaarlijkse huurverhoging, die is dit jaar 2,3%. Hier kun je alles vinden over de huurverhoging. Jammer dat juist de laagste inkomens hier de dupe van zijn. Je kunt namelijk niet zomaar in aanmerking komen voor huurtoeslag.  Hier kun je uitrekenen of jij misschien als huurder in aanmerking komt voor toeslag.

Ik heb ook een berekening voor 2012 gemaakt. Ik woon weliswaar in een koophuis, maar ik heb voor het gemak even gerekend dat ik samen met dochter in een vergelijkbaar huurhuis woon met een kale huur van 561 euro en 9 euro servicekosten. Ik zou dan met mijn inkomen en mijn vermogen van minder dan 20.000  recht hebben op 76 euro per maand huurtoeslag. Wat er aan huur overblijft is nog steeds een flink bedrag voor een huurhuis: €494 per maand. Dat is wel ongeveer een derde van mijn netto inkomen!

Misschien zijn er onder mijn lezers mensen die na berekening in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Nog even een tip: het toetsingsinkomen is niet hetzelfde als het bruto inkomen. Mijn toetsingsinkomen is lager dan mijn bruto inkomen. Maak, als je geen belastingaangifte hebt gedaan, in het programma even een berekening van je toetsingsinkomen.

In de stad Groningen kom je pas na lang wachten in aanmerking voor een sociale huurwoning. Beide dochters zijn ingeschreven. De ene ruim 4 jaar, de andere al weer bijna 5 jaar. Beide zijn nog lang niet aan de beurt. Een jaar of 15 geleden zijn veel sociale huurwoningen te koop gezet. Ook op dit moment gebeurt dit weer volop, in ieder geval in de Oosterpark, waar hele straten te koop staan (omgeving Hortensialaan). Deze woningen waren eerst sociale huurwoningen. Soms vraag ik me af of er nog wel sociale huurwoningen overblijven.

3 opmerkingen:

 1. ik krijg ook huurtoeslag,maar betaal elk jaar een flink bedrag terug,omdat de studiefinanciering van mijn dochter bij mijn inkomen opgeteld word, ook al is dat geld allemaal bestemd voor haar studie en onkosten en heb ik daar dus geen enkel voordeel van ,want zij betaald niet mee aan het huishouden en de vaste lasten. ze wil graag op zichzelf wonen,maar staat inmiddels als bijna 5 jaar ingeschreven en is nu 24 jaar oud ,maar een eigen huisje of flatje zit er nog lang niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier net zo, ze gaan in de redelijke buurten allemaal in de verkoop en de probleem wijken waar ik dus niet wil wonen met een opgroeiende puber, sta je jaren voor in de wacht

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woningbouwverenigingen krijgen subsidie van het rijk. Maar deze verenigingen zijn er niet voor ons. Er moet winst worden gemaakt. Met alle marktwerking gaan we er met z'n allen alleen maar op achteruit.
  Hartelijke groet
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen