Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 12 juni 2012

Mijn appelboom

Vorig jaar in mei kocht ik mijn appelboompje. Het idee was om daarvan in de toekomst appels te plukken, eerst een paar en dan toch steeds meer. Ik kan jullie vertellen dat die toekomst nog niet begonnen is. De boom heeft  dit voorjaar niet gebloeid.
Ik geef de moed nog lang niet op.
De eerste appel(s) wordt of worden nu op zijn vroegst volgend jaar verwacht.
Echt waar, over 15 jaar eet ik appelmoes van eigen tuin!

13 opmerkingen:

 1. Het eerste jaar is het helaas zelden dat ze appeltjes geven, en vaak zijn die niet eens lekker eigenlijk. Maar ik denk niet dat je zo lang zult moeten wachten hoor, mijn vader had een jong boompje in de tuin en die had na een jaar of.. vier of zo dacht ik.. dat hele boompje bezaaid ermee. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je geduld wordt beloond, heus waar, zegt iemand die ook nog geen besje geoogst heeft ;-)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben vorig jaar ook fruitbomen gekocht. De pruimen en peren geven vrucht, de kersen ook maar heel weinig en de appelbomen niks. Het oude appelboompje dat we van een oom en tante kregen is goed aangeslagen en zit wel helemaal vol! Dus wie weet, volgend jaar bij jou ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, dan heb je in ieder geval iets om naartoe te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik help je hopen, mijn boompjes staan hier al vanaf 2009, maar veel harder dan een hoop bladeren gaat het nog niet echt. Maar wie weet...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorig jaar hebben wij appelboompjes geplant. Ze doen ook erg weinig...We merken wel dat een aantal planten veel last hebben gehad van de strenge vorst afgelopen winter! Positief denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij hebt in ieder geval een positieve instelling en geduld! Vijftien jaar vind ik een lange tijd! Maar goed, dan heb je ook wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sommige appelbomen hebben naast zich, of dicht in de buurt, een ander soort appelboom nodig voor de bestuiving. Misschien hebben jullie er wel zo eentje. Bij de fruittelers in de boomgaard staat er nl. tussen elke 4de boom een ander soort.
  Maar er zijn ook zelf bestuivers!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn boompje heeft helemaal niet gebloeid, dus er viel helaas helemaal niets te bestuiven. Omdat ik geen plaats heb voor 2 appelbomen, heb ik een zelfbestuiver gekocht. Ik wacht maar af, misschien bloeit hij volgend jaar volop en komen dan de eerste appeltjes.

   Verwijderen
 9. mijn perenboom die ieder jaar rijk draagt heeft dit jaar niet gebloeid. volgens een hovenier komt het door de strenge[late] vorst

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Joh, je eet al veel eerder appelmoes hoor. Hier bij de buren een boompje van 4 jaar oud en die gaf vorig jaar megaveel appelen.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zag het hier al eerder staan, maar het heeft echt met de strenge vorst te maken zo laat in de winter. De meeste fruitbomen waren al aan het uitlopen, en de bomen kunnen daar dan niet zo goed tegen als daar dan flinke vorst overheen komt.
  Je zal zien dat je appelboom volgend jaar wel bloeit en dat er dan wel appels aan komen.
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hier hingen wel meer dan 60 mini appeltjes aan een elstar boompje dat we afgelopen najaar hebben geplant..............en steeds vielen er een paar af. nu hangen er nog 3 aan :-(........hoe dat komt??? iemand een idee? aan een ander boompje hebben we wèl 2 hele appels, de overige 2 appelbomen doen niks als alleen groen produceren. een perenboom heeft 1 hele peer en de andere boom, een gieser wildeman, doet helemaal niks, maar het hout is nog groen.............volgend jaar weer een kans, denken we maar!
  de frambozen en bramen doen het wel heel erg goed, en dat voor een eerste jaar!

  BeantwoordenVerwijderen