Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 juni 2012

Verjaardagsfeest

Gran Canaria dec 2006
In december dit jaar word ik 60! Een mooie gelegenheid voor een gedenkwaardig feest, ik word tenslotte maar één keer 60 nietwaar?
Mijn oma hield een groot familiefeest toen ze 80 werd, mijn oom en tante hielden immense feesten bij huwelijksjubilea. Mijn ouders hebben eigenlijk nooit een feest gehouden, niet bij verjaardagen en niet bij huwelijksjubilea, hooguit iets heel bescheidens. Ik vind het wel heel erg leuk om iets te doen, dus ik vond dat het tijd werd voor een feest met mijn kinderen.

Nu had ik in gedachten, om net als 5,5 jaar geleden in de kerstvakantie naar een warm eiland te gaan. We gingen toen naar Gran Canaria, naar een rustige plek in een toeristisch oord, een bungalow op de begane grond, pal aan het strand met uitzicht op de Atlantische oceaan. We vlogen vanaf Eelde, perfect: weinig stress, want in no time op de luchthaven. Dochters waren mee en de toenmalige vriend van oudste dochter, in totaal 4 personen. Kosten toen: €3200,- Het was een geweldige vakantie, met bijna zomerse temperaturen en vooral heel veel licht. In Nederland zaten we rond de kortste dag, maar daar, veel dichter bij de evenaar, werd het eerder licht en later donker. We maakten uitstapjes naar het binnenland in een huurauto. We hebben flink veel van het vulkanische eiland kunnen zien. Dochters zijn nog steeds heel enthousiast bij de herinnering aan die winterzonvakantie, en ik natuurlijk ook.

Nu wilde ik in december dit jaar beide dochters meenemen + hun partners.
Ik heb uitgebreid gezocht, maar tot nog toe wil het niet zo lukken. Ik vind alleen relatief dure appartementen midden in toeristische centra en niet iets rustigs vlakbij het strand. Volgens de reviews gaat het om uitgewoonde appartementen waar 's nachts de kakkerlakken over het aanrecht marcheren. Tja, dat was helemaal niet mijn bedoeling!
Wat mag het maximaal kosten? Mijn budget is zo'n 4000 euro. Het mag ook wel wat kosten, ik heb al jaren heel veel bespaard door zuinig te doen.
Als het niet lukt, die winterzon, dan wordt het misschien Schiermonnikoog of Ameland.
Ik geef de moed nog niet op, want die winterzon lijkt me toch fantastisch!

Maar tegelijkertijd gaat er iets knagen bij deze zuunigerd. Vierduizend euro is erg veel geld voor mij, moet ik dat nou wel doen? Vliegen is absoluut niet milieuvriendelijk. Als ik zo veel geld uitgeef "moet" de reis fantastisch zijn, anders is de reis het geld niet waard. Wat als het helemaal niet zo leuk wordt als verwacht? Beide "schoonzoons" zijn nog niet eerder mee geweest op vakantie. Misschien botert het helemaal niet tussen de leden van het gezelschap.
Ik realiseer me ook dat 4000 euro in feite niet veel is voor 5 personen voor een vakantietripje naar de zon in de kerstvakantie. Voor mij mag het dan veel geld zijn, maar dat is  heel relatief. Wat is 800 per persoon nou helemaal? En dan wil ik ook nog vanaf Eelde vliegen.

19 opmerkingen:

 1. Gewoon lekker doen en de zuinigheid en milieuvriendeljkheid een keer lekker laten varen. Je wordt 60! dat mag best uitbundig gevierd worden.
  En misschien een idee om lekker alleen met de meiden te gaan. Heerlijk toch een meidenvakantie en dan bij thuiskomst eventueel een etentje met de mannen erbij ter afsluitng om alle vakantieverhalen te delen.

  Je gaat vast en zeker iets leuks vinden.

  Groet Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker op vakantie gaan en ik zou eens kijken voor voordelige viegtickets en het appartement apart boeken. Volgens mij kan dat veel voordeliger. Kan het niet dan zou ik gewoon het geld loslaten en ervan genieten, want je wordt inderdaad maar eens 60 jaar en de herinneringen aan zo'n vakantie vind ik persoonlijk van meer waarde dan het geld wat ik ervoor heb neergeteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt leuk en je kunt gewoon thuis verder bezuinigen met elektriciteit en gas, helemaal met koude en korte dagen ;)
  Lekker als je er zo voor hebt gespaard, jullie houden er vast mooie herinneringen aan over!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit lijkt me echt een heel leuk plan, waar iedereen nog jarenlang een fijne herinnering aan heeft.
  Misschien kun je even kijken op tripadvisor.com. Ik heb er goede ervaringen mee. Tip: selecteer eerst op de plaats(en) waar je bij voorkeur wilt logeren, vervolgens op prijs, en kijk daarna naar het aantal sterren en lees de aanbevelingen, dan krijg je een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  Een andere site is booking.com. Goede aanbiedingen, zeker als je nu boekt.
  Een goedkoop vliegticket moet - als je nu al gaat boeken - wel te regelen zijn.
  Groeten, anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een leuk plan, ik zou het gewoon doen. Een leuke manier om verjaardag te vieren.

  Zestig jaar is een kroonjaar, en later kunnen jullie leuke en mooie herinneringen delen.

  Heerlijk om in de winter lekker een paar weken naar een warm en zonnig land te gaan.

  Ik zou ook naar de Canarische Eilanden gaan, op het vaste land van Spanje is er geen garantie voor zonnig en warm weer.

  En er zijn vast nog andere winterzon bestemmingen die niet zo duur zijn.

  Schiermonnikoog of Ameland lijkt me ook leuk, maar dat vind ik meer iets voor de lente of zomer.

  Ik zou dus naar een warm eiland gaan.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt ervoor gespaard en nu kan jet het allemaal nog doen. Je weet maar nooit of het over 5 of 10 jaar qua gezondeheid en/of andere omstandigheden ook nog kan. Als er verder niets in het gedrang komt gewoon doen en genieten. Heb je ook op de sites zoals windu.nl en airbnb.com gezocht? Daar kan je privehuizen huren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doen! Zelf vond ik La Gomera ook erg mooi. En veel minder toeristisch

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een goed idee! Gewoon doen hoor en lekker genieten...:)

  De herinneringen kunnen nooit vergeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt als een geweldig verjaardagsfeestplan. Ik zou gewoon rustig verder zoeken naar een fijne bestemming met een appartement wat aan jullie eisen voldoet. Ik zou niet teveel over het geld piekeren. Jullie hebben het nu nog steeds over jullie reis van 5 jaar geleden. Dat zal nu ongetwijfeld weer zo zijn. De herinneringen die je daar maakt zijn onvergetelijk en veel meer waard dan geld. Daarnaast verkeer je nu in de positie, en heb je de gezondheid dat je dit nog kan doen. Het is nog maar afwachten hoe dat over 5 jaar na je pensioen is. Dus ik zou nu gaan, nu het nog kan en er geweldig van gaan genieten. Het is het geld ongetwijfeld meer dan waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk idee.

  Tenerife heb ik betere herinneringen aan, dan aan Gran Canaria
  Gran Canaria werd ik bestolen, veel meer vootbluchtelingen.
  Tenerife is groener.

  Gezocht op Cheakptickets: 5 x 343 euro voor retour vlucht vertrek 25 december en terug 1 januari.

  Op bijvoorbeeld deze site: http://www.homelidays.nl/NL-Vakantiewoningen/es_islascanarias_tenerife_es/mais_list_r12.asp
  eenhuis met drie slaapkamers met 3 x dubbele bedden duurste periode 1000 euro per week.

  2815 euro voor ticket en villa + taxikosten die misschien totaal 100 euro zullen kosten.

  Dan heb je nog 1000 euro over voor nog leukere dingen.

  Ik zou het wel weten, lekker met de kerst tot oud en nieuw vieren op Tenerife met leuk gezelschap. Dat is gezellig 60 worden!

  Ik ben ook over een flink feest aan het denken, alhoewel ik vaak genoeg denk 4000 euro feest is ook 4000 euro zonnepanelen offe 4000 eindelijk die reis naar Australië.
  Met jaarlijks overstappen van energiemaatschappij is de terugverdientijd meer dan 15 jaar voor zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed plan, gewoon doen! Lijkt me heerlijk, om in de winter naar het zonnetje te gaan. Zoek nog maar eens rustig verder, er zal ongetwijfeld wel iets naar je zin te vinden zijn.
  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook weg van Lanzarote geweldig eiland. Gewoon doen hoor alleen de voorpret is al onbetaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh jee! 4000 euro voor vakantie! Dat had ik nooit van je verwacht. Ik zou het doodzonde van het geld vinden. Maar ieder heeft natuurlijk andere wensen. Van 4000 euro kun je een goede tweedehands auto kopen waar je veel langer wat aan hebt dan aan zo'n vakantie. Ik zou nog eens goed nadenken Zuinigaan!

  Groetjes Gerjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Natuurlijk geef je een groot bedrag ineens uit, maar de herinneringen daar doe je natuurlijk veel langer mee. Ik vind het prachtig dat je dit zo met je dochters kunt delen. Het klinkt misschien nogal cru, maar je weet natuurlijk nooit hoeveel mooie jaren je nog hebt. Nu kun je er nog van genieten. En uit je blog lees ik dat zo'n vakantie echt iets is waar jij en je dochters heel veel plezier aan beleven. Dan lijkt het me toch elke cent waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi idee van je om je verjaardag zo te vieren!! En ja, het kost veel geld, maar daar spaar je ook voor. Ik wil zelf (ooit...zucht...) met mijn kids naar curacao, ik heb nu al bekeken wat het kost, minimaal 5000 euro voor 2 weken....maar ik heb het er graag voor over, en leef daarom nu zuinig.
  Misschien dat je via Sunweb iets kunt vinden binnen het budget? Aanmelden voor de nieuwsbrief en je krijgt elke dag een nieuwe deal! Zo kon ik voor 8 dagen all in naar tenerife voor 399,00 per persoon! Goedkoper ben ik ze nog niet tegengekomen. En vanaf Eelde is het helemaal ideaal natuurlijk, lekker rustig. Wens je succes met het zoeken naar een betaalbare en geschikte vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je moet doen waar je je goed bij voelt!

  Hier gaan we ongeveer eens per 1 1/2 / 2 jaar met mijn ouders + broers + gezinnen een weekeinde weg.
  Gewoon in Nederland. Met een beetje zoeken vinden we altijd wel een leuk groot vakantiehuis waar we allemaal inpassen en wat betaalbaar is (we zijn dan met 9 personen).

  M'n ouders vinden het leuk om wat extra te betalen, maar we betalen wel allemaal mee.

  Is altijd erg gezellig en met volop herinneringen in de maak.

  Ik ben benieuwd wat het wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gewoon doen ben nu 3x met mijn dochters op vakantie geweest en heb daar veel plezier aan beleeft .
  Ook veel reactie's van mensen onderweg en op vakantie,zo van:geweldig dat jullie dit met elkaar doen ;~)
  Ik wist het wel.....gr esther uit leeuwenborg

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Met een budget van 4000 euro zit er toch wel een vakantie naar het buitenland in!? Waar zijn jullie uiteindelijk heen gegaan?

  BeantwoordenVerwijderen