Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 juni 2012

Mijn huishoudboekje

In het tijdschrift Genoeg is regelmatig de rubriek huishoudboekje opgenomen. Mensen met verschillende inkomens geven een overzicht over hun maandelijkse uitgaven met een uitgebreide toelichting op deze uitgaven en het inkomen. Ik vind het altijd heel leerzaam om te zien hoe anderen met hun financiën omgaan, wat ze overhouden en waar ze hun geld aan besteden. Daarom wil ik vandaag mijn eigen overzicht publiceren.

Mijn geschatte maandelijkse inkomen in 2012
loon 1518,50
vakantietoeslag en 13e maand 166,00
zorgtoeslag 24,00
heffingskorting 70
rente 50
bijverdiensten 90
1918,50

De rente is rente van spaargeld en spaardeposito's. Bijverdiensten zijn uit maillezen bij Money Miljonair en Euroclix en werken op het stembureau bij de verkiezingen in september '12. De heffingskorting en zorgtoeslag kunnen op basis van het totaalinkomen uiteindelijk anders zijn. Dat zie ik pas bij de definitieve aanslag.
De rente varieert, als ik pas een deel van de hypotheek afgelost heb, dan is er niet zo veel spaargeld meer over en zijn de rente inkomsten lager.
Uitgaven per maand
belasting gemeente 56,47
levensverzekering hypotheek  61,59
hypotheek 238,87
tv/internet/vaste telefoon 41,00
gas + elektra + netwerkkosten 62,00
abonnement onderhoud CV ketel 9,10
woonhuisverzekering + WA 24,67
water 6,00
waterschap +zuiveringsheffing 15,83
uitvaartverzekering 6,16
zorgverzekering 126,28
eigen risico zorgverzekeraar 18,33
bijdrage studie jongste dochter 100,00
abonnementen/lidmaatschappen 28,32
beleggingspolis 22,60
diverse uitgaven - cadeaus, kleding, apparaten etc. 215,00
boodschappen  170,00
1202,22

Het meeste van de uitgaven lijkt mij duidelijk.
In de belasting van de gemeente is inbegrepen de reinigingsheffing en onroerend zaakbelasting.
Ik heb geen auto, daar heb ik dus ook geen kosten van.
De post diverse uitgaven omvat een heleboel verschillende uitgaven:
kleding, cadeaus, reiskosten, vakantie, meubels, computer, dvd speler, wasmachine, beddengoed, toiletpapier, zeep, niet verzekerde medische kosten etc. Het bedrag is een gemiddelde van juni 2011 t/m mei 2012
De beleggingspolis loopt nog 2 jaar, dan krijg ik het geld uitgekeerd. Het was destijds een slecht idee om er aan te beginnen, het is één van de fouten die ik maakte toen ik net uit de bijstand kwam. Deze polis, 15 jaar 22,60 per maand levert iets minder op dan 15x12x22,60. Die rente ben ik in ieder geval kwijt. Destijds, in 1999 werd het rendement heel hoog voorgesteld, het zou tussen 19% en 7,6% zitten. In de folder werd gezegd dat tussen 1992 en 1999 het rendement meer dan 26% was, dus dat beloofde wat voor de toekomst, was de suggestie. Gelukkig laat het zich aanzien dat de schade een beetje meevalt, maar ik had er nooit aan moeten beginnen, zo veel is duidelijk! In 2014 hoop ik er een deel van de hypotheek mee af te lossen.

Hoe ziet het gemiddelde spaarbedrag per maand er uit?
Inkomen totaal p. maand1918,50
uitgaven gemiddeld1202,22
sparen en aflossen hypotheek716,38

Ik krijg mijn vakantietoeslag niet maandelijks uitbetaald en ook de 13e maand niet. In bovenstaande uitgaven zitten de extra kosten voor tandarts, aankoop van een wasmachine, DVD speler, computermonitor. Er zijn maanden waarin ik helemaal niets spaar, in andere maanden spaar ik meer dan het gemiddelde spaarbedrag.

18 opmerkingen:

 1. Ik lees in genoeg ook altijd graag het huishoudboekje. Bedankt voor inzage in jouw huishoudboekje. groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superduidelijk, omdat je altijd je uitgaven goed bij houdt. Als huiseigenaar heb jealtijd onderhoud. 1% van de verkoopwaarde is normaal. Dit jaar red ik dat net, omdat het dubbel glas is gaan lekken. Eindelijk de convector in de keuken is omgezet. Jij investeerde weer in het isoleren en verbeteringen aan je huis.
  Nogmaals een leuke lijtt, maar de onderhoudskosten?
  De verzekering bij je hypotheek is onzin voor 1 persoon, zeker bij de overwaarde die je hebt. Daar kun je vanaf.
  De lijstjes in Genoeg daar mis ik veel dingen in, maar ik ben een kritische krent.

  Je bent degene die een voorbeeld voor velen, die hun bedragen niet vermelden.
  Voor mensen met schulden, adviseer ik jouw weblog en ik lees je weblog dagelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien zo! Je hebt een mooi bedrag over voor sparen e.d., heel erg netjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk en leerzaam om te lezen! Dank je voor je openhartigheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt dat je dit hebt geplaatst. Heel helder en zelf kon ik mijn lijstje ernaast leggen of ik niks was vergeten. Kan je zomaar hebben ;). Naar aanleiding van de reactie van 'Opnieuw beginnen' vraag ik me af of dat idd zo is? Is zo'n verzekering niet verplicht? Daar ben ik heel benieuwd naar.
  Je kosten aan gas/water/licht zijn laag. Ik ga je blog afstruinen naar tips aangezien dit 1 van mijn posten is waarop ik wil besparen. Nogmaals bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alleen bent is een levensverzekering niet verplicht. Immers wanneer je overlijdt gaat het overblijvende deel naar de bank.
   Dan komtde belasting, dan de erfgenamen

   Verwijderen
  2. Ik heb wel twee kinderen, waarvan er ééntje bij mij woont. Toen ik het huis kocht woonden ze allebei bij mij. Zonder levensverzekering erven de kinderen een schuld en daar kun je niet in wonen.

   Verwijderen
  3. Maar erzit nu toch een flinke overwaarde op het huis?

   Verwijderen
 6. Ik tel bij mijn maandgeld ook nooit het vakantiegeld, 13e maand en bonus. Dat zijn extraatjes van die maand die dan doorgesluisd worden naar de spaarrekening.
  Jouw overzicht ziet er supergoed uit. Fijn dat wij dit mogen inzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die beleggingspolis, is dat een woekerpolis? Krijg je misschien nog wat compensatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo duidelijk, je bent een voorbeeld voor velen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha, iedereen begint zijn huishoudboekje te plaatsen. Goed om te zien dat jij ook in het groen zit per maand zuinigaan! Dat wisten we natuurlijk altijd al! Maar toch fijn om het opgesomd te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi overzicht zeg! Hier hebben we veel kosten voor de verbouwing en het onderhoud van het huis. Ik hoop dat we daar eind dit jaar vanaf zijn. Ik heb wel een auto, maar betaal zeer weinig omdat het een milieuvriendelijk ding is dat niet slurpt. Ook wat verzekering betreft betaal ik weinig omdat dit geen risicogebied is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben nog maar net een eigen blog begonnen (ik zit al langer mee te lezen op andere), maar ik vroeg mij af: Hoe krijg je zo'n mooi rijtje met blogs die je volgt aan de zijkant? Wil je mij daar misschien mee helpen?

  En ja, ook ik heb maar even meegedaan met een huishoudboekje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Zuinigaan,

  Die levensverzekering kan lijkt mij ook een stuk naar beneden, niet waar? Je was destijds toen je hem afsloot waarschijnlijk verzekerd voor je oude hypotheekbedrag, nu is je hypotheek een stuk lager. Daarnaast is je huis meer waard dan je hypotheekbedrag, waardoor er geen schulden overblijven mocht jij overlijden. Ik zou zeggen --> afschaffen die handel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor het delen. Het ziet erg netjes uit en ik zou niet weten hoe je zou kunnen besparen. Wat ik mij afvroeg, hoe houd je je financiën bij? Ik ben altijd benieuw hoe mensen dat doen. Ikzelf gebruik http://simpelhuishoudboekje.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Benieuwd naar de cijfers van nu (jan 2018)...

  BeantwoordenVerwijderen