vrijdag 8 juni 2012

Mijn voorraad(kast)

Naar aanleiding van een anonieme reactie eergisteren wil ik ingaan op het belang van het hebben van een voorraadkast en voorraad in vriezer en koelkast.

Waarom is het belangrijk?
1. Je hoeft niet voor elk boodschapje naar de winkel, je hebt het gewoon in huis.
2. Je koopt zo veel mogelijk in op het moment dat er een aanbieding is.
3. Als je ziek wordt of bij bar slechte weeromstandigheden ben je niet direct afhankelijk van anderen. Je bent als het ware om de omstandigheden voorbereid.

Wat ik in huis heb varieert met de omstandigheden. Nu mijn oudste dochter samen met haar vriend vaker hier eet, houd ik rekening met hun smaakvoorkeuren.

Wat heb ik nu in huis?
(Voorraad)kast
koffie
oploskoffie
kruidenthee in diverse smaken
cacao
pindakaas
vruchtenhagelslag
chocoladehagelslag
chocoladevlokken
appelstroop
keukenstroop
honing
kristalsuiker
basterdsuiker
zoetstof
maïzena
custard
griesmeel
havermout
paprijst
volkoren tarwemeel
bloem
zelfrijzend bakmeel
bakpoeder
gedroogde gist
paneermeel
polenta (maïsgries)
couscous
rijst
macaroni
spaghetti
potje pesto
mie
olijfolie
zonnebloemolie
azijn
slasaus en /of mayonaise
bouillontabletten(vlees-kip-groente)
vermicelli
blikken tomatenstukjes
blikjes tomatenpuree
pakje soep
blik of pot doperwtjes
pot sperziebonen
pot rode kool
pot appelmoes
blikje kidneybonen
blikje kikkererwten
blikje chiliboontjes
pot capucijners
aardappels
uien
blikje maïs
blikje tonijn
blikje sardientjes
gedroogde peulvruchten:
- bruine bonen
- spliterwten
- kikkererwten
houdbare melk
afbak(stok)brood
wijn
limonadesiroop

Kruiden en specerijen

zout
peperkorrels
nootmuskaat
paprikapoeder
chili poedeer
gemberpoeder
kurkuma
kardemom
currypasta
garam massala
gemalen koriander
kerriepoeder
kruidnagelpoeder of kruidnagelen
italiaanse kruiden
laurierblaadjes
vanillesuiker en/of stokjes
kaneel
worcestersaus
knoflook 

In de koelkast en vriezer

Koelkast
margarine
halvarine
kaas
smeerkaas
jam
sandwichspread
eieren
zuurkool
winterwortelen
yoghurt
ketchup
japanse sojasaus
ketjap manis=zoete ketjap
sambal oelek
mosterd
pot mayonaise
appels
ijsbergsla
bloemkool
tofu naturel 

Vriezer
gesneden brood
pak diepvriesgroenten; spinazie, sperziebonen
pak diepvries-vis
gehakt, ongeveer 1 kg, verdeeld in porties
kip
ingevroren porties gare peulvruchten
ingevroren eenpersoonsmaaltijden

Ik vul regelmatig aan en zorg dat mijn basisvoorraad redelijk constant blijft. Verder heb ik een basisvoorraad non food: afwasmiddel, WC papier, shampoo, tandpasta en dergelijke.

Naast de genoemde basisvoorraad heb ik altijd verse groenten (nu tomaten en courgetten) en fruit (bananen en druiven) in huis, de soorten variëren met de seizoenen. In mijn voorraadkast heb ik op dit moment nogal wat groenten in blik en potten staan.

Voeding in blik is erg lang houdbaar, de tht datum kun je rustig overschrijden, dat is geen probleem. Lees ook hier

Door mijn voorraad koop ik niet elke week brood, aardappels etc. Als ik zou willen, zou ik best een week of twee vooruit kunnen zonder boodschappen te doen.

12 opmerkingen:

  1. Hier ook grote voorraden, zodat ik niet elke dag naar de winkels hoef. Ben nu weer de voorraden aan het opmaken zo vlak voor de vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is handig om een goede voorraad te hebben. Wij hebben ook altijd nog wat snacks en twister frietjes in huis. Ik hou zelf niet van groente uit een pot/blik (behalve mais en peulvruchten. Andere groente is altijd prutgaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker gevoel is dat toch, zo´n voorraad(je).
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook een ontzettend uitgebreide voorraad. Daarnaast heb ik ook heel veel groente in de diepvries zitten. Koop het in de aanbieding of het seizoen, snij het en stop het dan in de diepvries. bv. nu de asperges om soep te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is een beste voorraad! Ik ben helaas nog niet zo georganiseerd, maar werk er wel aan. En gisteren had ik bijvoorbeeld bijna niets in huis, maar dan maak ik gewoon wat er wel is. Zo had ik nog een kruidenmix die ik ooit eens gratis heb gehad. Moest kip en aubergine bij, maar dat eten we hier niet. Maar ach, mix is mix, dus gehakt, aardappeltjes en boontjes erbij en het smaakte heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad is een basisvoorraad super. Nu ik zelf minder kook en weinig mobiel ben hebben we die dan ook helemaal opgemaakt. Toen ik gisteren in de vriezer keeg stonden er nog alleen maar wat bakken soep. Dat was wel even slikken.....nu weer gaan sprokkelen en maken....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een indrukwekkende voorraad! Vooral van de kruiden ben ik onder de indruk. Ik heb alleen maar zout, kaneel en nootmuskaat in huis...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. `Herkenbaar, ook onze voorraadkast is stevig gevuld.Handig als bij een krappe maand.Ik heb ook altijd wat bladerdeeg op vooraad ( om appelflappen te maken) voor onverwacht bezoek of een snelle quiche te maken ,je kan namelijk alle restjes daarin verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo enorm georganiseerd ben ik niet. Maar ik ben goed op weg met een fatsoenlijke basis in huis te hebben. Het is zo fijn dat ik niet elke keer voor elk wissewasje naar de winkel moet. Als ik ineens het idee krijg dat ik cake of taart wil maken, dan staat alles in de keuken of in de berging.
    Komende zomer ga ik ook wat meer vriezerkoken, zodat er straks gewoon wat dingen in de vriezer staan als we te moe zijn om te koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb ook een vrij grote voorraad maar toch ga ik zeker om de twee dagen naar de supermarkt gewoon omdat ik dan vaak interessante aanbiedingen zie. Ik heb tijd en doe mijn verplaatsingen per fiets dus kost het me niets extra om meermaals naar de winkel te gaan. Ik ken daardoor ook heel goed de prijzen van mijn koopwaar, groenten, fruit, vlees en vis. Ik koop vaak grote hoeveelheden aan interessante prijzen en vries vaak vlees, vis en groenten uit superaanbiedingen in. Ik heb ook een enorm grote voorraad aan niet bederfbare producten zoals wasmiddelen, kuisproducten, shampoo, tandpasta... maar eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat die grote voorraad bijna uitsluitend bestaat uit producten tegen 100% terugbetaling. De meeste van die producten hebben me enkel de prijs van de postzegel gekost....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lijkt erg op onze voorraad, zij het dat we geen pakjes soep kant en klaar hebben en pesto zelf maken. Met vier personen hebben we een twee kleine kastjes houdbare voorraad en daar kunnen we voldoende in kwijt om tussendoor alleen verse zuivel, fruit en groente te halen.
    Met kliekjes invriezen ben ik opgehouden, die bleven te lang in de vriezer. Voor het gezin invriezen werkt wel prima en de kleine kliekjes kunnen de volgende dag voor de lunch of naast een kleinere gezinsmaaltijd.
    Heb al in geen jaren meer het volle pond voor tandpasta en toiletpapier betaald trouwens en ook de andere houdbare producten worden waar mogelijk voor meerdere maanden ingeslagen als ze in de aanbieding zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onze diepvries onlangs leeggegeten en schoongemaakt. Nu wordt weer een nieuwe start gemaakt om die te vullen. Mis een aantal klaargemaakte gerechten voor een dag (komt gelukkg niet zo heel vaak voor)dat er totaal geen zin is om in de keuken door te brengen. Binnenkort maar weer eens in orde maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.