donderdag 7 juni 2012

Gaan we weer terug naar het uitwasbare maandverband?

Ik werd in 1965, toen ik 12,5 jaar oud was,  voor het eerst ongesteld. Mijn moeder gebruikte altijd uitwasbaar maandverband. Dus .............. ik moest er ook aan geloven. Zelfgemaakte maandverbanden uit oude handdoeken en bij uitzondering nieuw gekochte badstof verbanden.
Heel zuinig, dat moet gezegd worden! Milieubewust ook, er werd niets weggegooid. Geen ladingen vuilnis. Alleen een beetje meer was.
Zo deed ik het ook bij de luiers van mijn dochters. Als het even kon stoffen luiers, de meeste tweedehands. Veel wassen (op 40 graden) en weinig weggooiluiers die afvalstromen veroorzaken.

De 55+ ers onder jullie herinneren zich vast nog wel die uitwasbare maandverbanden. Die werden voorgeweekt in soda. Dat gaf een misselijkmakende, sterke geur. De emmer met het weekwater stond in de keuken. Ik moest met mijn gebruikte maandverband door een lange gang naar die keuken lopen om mijn maandverband in die emmer te leggen. Ondertussen kon ik mijn vader of mijn jongere broertje tegen komen, of erger nog, een vriendje van dit broertje. Genant, erg genant, moet ik zeggen. Daar stond ik dan met dat doorbloede maandverband in mijn hand.
Aan de uiteinden van het maandverband zat een knoop. Ik droeg een gordeltje met een knoophouder om het maandverband te bevestigen. Kijk op deze afbeelding. Het draagcomfort was heel laag, ik had altijd een flinke prop textiel die bij het fietsen gruwelijk in de weg zat.

In de laatste Genoeg staat een reportage van 2 vrouwen die de nieuwste soorten uitwasbaar maandverband uitproberen. Lees ook hier. In het artikel zijn de beide dames heel lovend. Volgens de tabel is uitwasbaar verband een stuk goedkoper dan het gebruik van een duur A-merk.
Waarschijnlijk zijn deze verbanden een stuk beter dan de oude handdoeken die mijn moeder gebruikte.
Ze zien er in ieder geval een stuk leuker uit. En het oog wil ook wat, ook al zie je ze alleen zelf.

Dus heb ik het gebruik hierbij als tip om te bezuinigen.
Klik hier voor een zelfmaakvoorbeeld. Klik daarvoor door op de rode link, dan kom je op de weblog van mme ZsaZsa. Zelfgemaakt toch waarschijnlijk minder comfortabel, maar je bespaart nog veel meer.

42 opmerkingen:

  1. Ik moet er niet aan denken, en als ik dan op mijn werk ben, zo'n vieze lap in een plastic zakje doen, en in mijn tas stoppen? BRRR ik vind gewoon maandverband al erg vervelend zitten. Ik gebruik altijd tampons, ik heb er 3 - 4 nodig per maand, zo duur is dat niet.

    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3 á 4 tampons per maand? Hoe doe je dat?

      Verwijderen
    2. hooikoortspatient7 juni 2012 om 12:33

      Ik heb 3 tampons per 7 weken nodig. Ook voordelig.. :)

      Hoe dat kan? De pil slikken! De eerste stopweek overslaan, de volgende stopweek wel inlassen. Ik heb dus een cyclus van 7 weken. ;)

      Verwijderen
    3. Kies een menstruatiecup als je naar je werk gaat - mag 10 uur blijven zitten en kan zonodig (lange reistijd) ook tussendoor geleegd worden. Ik wil niet anders meer!

      Verwijderen
  2. Blij dat ik in 1971 ben geboren;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb wasbaar maandverband 1 jaar geleden gekocht. Het ziet er leuk uit, maar ik vind het toch niet echt lekker zitten. Daardoor gebruik ik het niet, of nauwelijks. Een mooncup daar in tegen bevalt weer wel.
    Wat ik nu gebruik is een wasbaar inlegkruisje (die zit minder vervelend) en een mooncup, voor mij de beste combi.

    Vreselijk dat oude wasbaar maandverband, mijn schoonmoeder heeft het nog in huis en liet het pas zien hoe het eruit zag.

    Groetjes Dreadlocks

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mij bevalt dat uitwasbare verband niet zo dus gebruik ik weer het wegwerpspul.
    Laatst kreeg ik van mijn moeder een tas vol incontinentieverbandjes. Zij was naar een ander merk overgestapt en vroeg of ik het wilde hebben om als maandverband te gebruiken.
    Kan weer een jaar vooruit voor nop en het spul bevalt me ook nog goed :-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van uitwasbaar maandverband heb ik nog nooit gehoord. Wel van katoenen luiers die mijn moeder vroeger gebruikte. Alleen waste zij niet op 40 graden maar deed hiervoor een kookwasje. Wat zou dat een energie hebben gekost..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor mij geen wasbaar maandverband. Ik ga wel voor een mooncup ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik las het in de genoeg. Met name inderdaad het laten weken van het verband staat me enorm tegen. Ik zei al tegen schatje: als ik dat zou willen doen, waar zet ik dan die emmer neer. Hij werd niet vrolijk van het idee van een emmer met wekende maandverbanden en ik ook niet eerlijk gezegd......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik hiervoor de luier-emmer met deksel. Biotex erin en dan gewoon het maandverband erin. En dan eerst spoelen in de wasmanchine en daarna gewoon mee wassen. Klaar. Ik vond de poepluiers van de kinderen erger hoor.

      Verwijderen
  8. Dit lijkt mij ook niet heel erg fris, en inderdaad: moet dat niet op 90 graden? Ik dacht dat luiers ook altijd op 90 graden moesten. Sowieso tenminste 60, anders gaan de bacteriën er niet uit. Tenminste, zo heb ik het altijd begrepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben van 1950 en in 1963 voor het eerst mandverband nodig. Maar gelukkig geen uitwasbare, wel het gordeltje wat je beschrijft en dat was op zich al vreselijk om te dragen, maar ja je wist niet beter. Rond die jaren was het de gouden tijd voor mijn vaders winkel en ik denk dat mijn moeder me het uitwasbare niet wilde aandoen, ik zal het haar straks vragen.
    Wel kan ik me de lucht van kookwas herinneren, zo vies en doordringend en aangezien mijn kamertje met een glazen deur/wand gescheiden was van de keuken stonk het daar ook.
    Wat ik me nog wel herinner is dat ik naar school ging met maandverband en een paar stukken krant om het intewikkelen want weggooigelegenheid was daar niet, terwijl het toch een huishoudschool was.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik herinner mij van vroeger een groene emmer met deksel die in de badkamer stond en als de verbandjes dan gewassen waren een hele rij witte dingen aan de lijn, ik had geen idee wat het waren....!
    Zelf gebruik ik een Diva-cup en tijdens zware dagen toch een wegwerpverbandje.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De rillingen lopen me over de rug als ik daar nog aan denk. Mijn moeder had toen nog geen wasmachine dus ging alles in een grote ketel op het vuur, aarg!! Wat een uitkomst toen het wegwerpmaandverband kwam. Volgens mij was er nog maar 1 soort, een soort dikke watten leken het wel ,in een rose verpakking.Het zat ook niet echt prettig, en dan weggooien in een krant, dat moest dan in de schooltas verstopt worden.
    Erg blij dat er later veel dunnere soorten kwamen, en tampons. Nu heb ik het niet meer nodig, maar ik weet zeker dat ik nooit meer uit wasbaar maandverband zou kopen, wil overal wel op bezuinigen maar hierop nooit. Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oei, dat lijkt me helemaal niks!

    Spiraal is hier een goede! Ik wordt bijna niet meer ongesteld :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We hebben voor Genoeg ook de menstruatiecup laten testen: http://www.genoeg.nl/magazine/laatste-nummer/menstruatiecup-getest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die menstruatiecup lijkt mij ideaal! Ik ben al 11 jaar niet meer ongesteld, maar als ik nog maandverband nodig had, dan was ik daar zeker mee begonnen.

      Verwijderen
  14. Ik heb hier heel vaak over nagedacht maar het gaat me te ver...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Uitwasbaar maandverband lijkt mij helemaal niks, Ik gebruik zowieso nauwelijks maandverband, maar tampons. Maar uitwasbare inlegkruisjes wil ik nog wel over nadenken. Dat lijkt me eigenlijk wel prettig. En die kan je gewoon bij de andere was gooien, want zo vies worden die niet. Ik denk nog even ;-)
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uitwasbaar irriteert minder aan de huid! en absorbeert ook meer. Ik heb het de mannen in ons gezin niet eens verteld en al ruim een jaar later hebben ze het ook nog niet ontdekt. Klein emmertje gebruiken (van yoghurt) en iedere dag even schoon water erin. Ik doe wel zelf de was trouwens - maar dat schijnt in de meeste gezinnen de taak van de vrouw te zijn.

      Verwijderen
    2. Ik heb gisteren de proef op de som genomen en heb een oude flanellen kussensloop en een stukje badstof omgetoverd in 2 wasbare inlegkruisjes/maandverbandjes. Het zit inderdaad veel fijner dan zo'n wegwerpverbandje. Het broeit niet. En is daarom denk ik zelfs hygienischer dan dat wegwerpspul. Ik ga er nog een paar maken. Ik ga ze ook gebruiken in combinatie met tampons. Normaal draag ik hier een inlegkruisje of maandverbandje onder uit angst voor doorlekken. Maar dit zit veel fijner. Als maandverband ga ik het denk ik niet gebruiken. Dat weken en uitspoelen staat me een beetje tegen. Maar op de laatste dag van mijn menstruatie misschien wel. Dan vind ik een tampon niet zo fijn en is dit een goede oplossing.
      Anna

      Verwijderen
    3. Wat leuk dat je het geprobeerd hebt! Ik wil gaan experimenteren met zelfmaak-inlegkruisjes, vooral omdat weggooi-exemplaren zo broeien. Ik heb nogal eens last van schimmelinfecties, dus dat plastic moet ik vooral niet hebben. Zouden ze nog ergens kinder pyamaflanel verkopen? Daar maakte ik vroeger voor mijn dochters nachtponnetjes van. Vrolijk motiefje en lekker zacht!

      Verwijderen
    4. Pyamaflanel is in de meeste stoffenwinkels nog steeds te koop. Indien je dat niet 'vindt' kun je ook gewoon flanel voor lakens nemen. Met een kleine lengte heb je al meer genoeg om inlegkruisjes mee te maken want de stofbreedte voor lakenflanel is nogal groot. Als je oude afgedankte lakens liggen hebt, kun je die ook perfect omvormen tot inlegkruisjes aangezien de randen van een versleten laken meestal nog in perfecte staat zijn.

      Verwijderen
    5. Hi Anna, Ik overweeg nu ook katoenen inlegkruisjes. En niet eens zo zeer vanuit het oogpunt van kostenbesparing (hoewel een goed punt), en ook niet zozeer uit zorg voor het milieu. Hoewel die duizenden inlegkruisjes die weggegooid worden, prima gewassen kunnen worden. Ik krijg snel geïrriteerde huid van de gewone inlegkruisjes, en ik kwam tijdens m'n zoektocht deze tegen: http://www.sanature.net/producten/inlegkruisjes/
      ze worden ook verkocht bij de Albert Heijn zag ik.

      Verwijderen
  16. nieuwbouwhuisje!7 juni 2012 om 12:36

    Ieuwww, het lijkt mij niks. Doe mij maar een echte OB-tampon, de beste die er zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. nou sorry hoor, maar an me nooit niet.
    Ik vind het echt geen hygiene van deze tijd. Zeker als je flink ongesteld bent in de eerste 2 dagen dan wil je niet weten wat voor bloedbad ik dan zou moeten zien te verdoezelen. Dan zo'n emmer met water, soda en ...vul zelf maar in.
    In mijn badkamer? In mijn schuur?
    Deksel erop neem ik aan, want dit wil je je huisgenoten niet aandoen.
    Dat is nou echt terug naar af, en wij vrouwen moeten al zo lang wachten op een beetje vooruitgang als je de geschiedenis erop naslaat.
    Ik haal voor 0.39 cent maandverband bij AH van euroshopper en die 0.39 ben ik wel waard eens in de maand.
    Met al dat wassen help ik aan het milieu echt geen steek meer of minder dan die maandverbanden.
    Trouwens tegen één vliegtuig dat opstijgt kan ik met mijn hele leven maandverband-gebruik in vervuiling nog niet op...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Geef mij maar vleugels, brrr moet er niet aan denken.

    Groet Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een negatieve reacties. Ik gebruik al meer dan een jaar wasbare inlegkruisjes en wasbaar maandverband. Ik gebruik ze van het merk Momiji natural. Inlegkruisjes in wit en zwart. Deze gooi ik gewoon bij de bonte of witte was. Heb er 13 in het totaal. Maandverband heb ik roze met ruitjes en rode met ruitjes. Ik gebruik ze niet om geld te besparen maar gewoon omdat het veel fijner en prettiger voelt dan synthetisch, plastic maandverband. Ik heb gelukkig ook geen zware of langdurige menstruatie. Ik gebruik eerste dag mini, dan twee dagen normaal en dan nog 1 dag mini. Heb aan 2 mini en 8 normaal meer dan genoeg. Ik gooi ze na de menstruatie in 1 keer in een netje bij de bonte was. Is dus 1/5 wasmachine per maand ofzo. Geen extra waskosten. Ik vind het voor je lichaam juist veel hygienischer dan plastic. Voelt fijner en stinkt na gebruik juist helemaal niet. Een plastic-geval ruik je echt na een paar uur dragen. Deze katoenen zeker niet. Nog nooit doorgelekt en dat had ik met Always wel af en toe. Gebruikte stop je in koud water met soda. Dit ververs je iedere dag totdat je gaat wassen. Op deze manier ruik je echt niets. Bij mij staat het emmertje met deksel in de badkamer. Lotte.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik gebruik uitwasbaar maandverband. Ik heb in de badkamer een emmertje met een deksel staan. Bovendien woon ik alleen, dus geen genante situaties met mannen in de buurt. Ik was het wel op 60 graden mee met mijn dekbedhoes en keukendoeken. Natuurlijk wel nadat ik het ergste eruit heb gespoeld. Het is mijn eigen lichaamsvocht, dus... Als het nou van iemand anders was. De moeders moesten vroeger toch ook al die zelfgemaakte maandverbandjes uitwassen van hun dochter.(s)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het in de week zetten en spoelen en als laatste in sodawater werd door ons drietjes zelf gedaan. We waren dus met vier vrouwen thuis. Mam waste alles wel, maar door de zelfwerkzaamheid per persoon was het al haast schoon als het bij de kookwas in kwam. En met recht; rijen maandverband aan de lijn. Want hoe gek het ook klinkt, we waren alle vier in dezelfde tijd aan de beurt. Ik heb niets meer nodig maar onze dochter gebruikt altijd weggooiverband.

      Verwijderen
  21. Vroeger . . . .werd er in natuurvoedselwinkel mooie keramieken potten verkocht kompleet met aftap kraantje en en flanellen maandverband.
    Het leken wel gekleurde stofdoeken.Het zat heerlijk ook snachts.Het flanel werkte als een soort klitten band tegen het verschuiven.Absorbeerde ook heel goed.Alleen dat rond gesjouw als je veel weg bent.Ik heb ook wel eens plukken koraalspons,heel milieu vriendelijk . .), als tampons gebruikt .Goed uit te spoelen en weer te gebruiken.Sta je dan in een gemeenschappelijke w,c .Oudere vrouwen vonden dat toen ,jaren zeventig,normaal.Heb het ook weleens uit gespoeld in een stort bak door op een w,c, pot te klimmen :-)
    Voor wie dit allemaal maar maf vind .Googelend op groen leven kwam ik eens bij zo,n soort ideeen uit wisseling uit over uit wasbaar .WC "papier" uit.Degenen die het gewend waren vonden het ook goed te doen
    Maar dan moet je wel heel gemotiveerd zijn denk ik
    Blij dat ik nog heel veel andere punten heb om op eerst "te bezuiningen "
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gatveverdamme, in de stortbak. En degene na je die dan de wc doortrekt met rood vocht

      Verwijderen
  22. Ik ben jaren en jaren geleden overgestapt op de keeper. Nu sinds een paar jaar overgestapt naar de mooncup. Die is wat soepeler.

    Maandverband vind ik sowieso niets.
    Mooncup zit prettiger dan tampons (vind ik zelf) is nooit "op" en (ook heel fijn) geen onfris ding waar je wat mee moet (op de een of andere manier is het opgevangen bloed minder viezig dan zo'n katoenen opgezwollen glibberig ding... - sorry voor de vieze praat.)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Oh ik weet het nog goed, ben nu bijna 51 jaar en kreeg toen ik
    de eerste keer ongesteld werd ook die katoenen maandverbandjes
    van mijn moeder...tranen met tuiten heb ik gehuild!
    Tot ik naar de plaatselijke super mocht en die wegwerpverbandjes
    mocht halen (waren nog wel superdik toen en niet zo zacht maar
    het was wel een hele verbetering)
    Ik hoop niet zo heel lang meer maandverband nodig te hebben ;)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als je dan nu weer zou overstappen op een goed merk wasbaar, zou je waarschijnlijk weer een overstap naar meer comfort maken :-) Tijden veranderen. Ik ben wasbaar gaan gebruiken vanuit milieu-overwegingen en ik wou dat ik eerder had geweten dat het draagcomfort zoveel beter is dan van wegwerp.

      Verwijderen
  24. De Mirena-spiraal en je hebt nooit meer wat nodig! Ben een absolute fan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hou er wel rekening mee dat een spiraaltje een verhoogd risico geeft op infecties in de baarmoeder, eileiders of eierstokken, vooral gedurende de eerste drie weken na plaatsing. Dit geeft een risico op onvruchtbaarheid in de toekomst.

      Bij een verhoogde afscheiding uit de vagina moet u uw arts raadplegen. Uw arts kan een behandeling met een antibioticum voorschrijven.



      Niet om bang te maken, maar omdat dit meestal niet wordt verteld aan vrouwen die een spiraaltje nemen.

      Verwijderen
  25. Ik ben juist vanwege de irritatie van het syntetische maandverband overgestapt op katoenen maandververband. Bevalt me een stuk beter. Soms als ik langer van huis ben of ga zwemmen plaats ik een menstruatie-cup om de baarmoedermond. EN tja, katoenen maandverband moet gewassen worden, maar dat deed ik met de luiers van mijn 2 kinderen ook. Die zijn nu 8 en 13 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. ik kan snappen dat die katoenen lappen gordels van vroeger niks waren ,klinkt bij het lezen al verschrikkelijk ,maar nu zijn er wasmachines en kost het echt niet zoveel moeite als vroeger ze zijn ook echt niet meer met vroeger te vergelijken er zijn nu zoveel verschillende zachte fluffy materialen dat het echt heel lekker zit en met pul laagje (zelfde spul als in wasbare luiers,vraag mij af hoe de tegenstanders van dit het doen met hun eigen onderbroeken ook die vangen lichaamssappen op ,zijn ze daar dan ook zo vies van? lekken jullie nooit door dan moet je ook je broekje uitspoelen . in de us is er zelfs een verzamel hype ontstaan onder de gebruikers en kun je exemplaren krijgen die niet voor kunst onder doen ,zo mooi .

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.