Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 22 juni 2012

Renteverlaging op spaarrekeningen

Het zijn slechte tijden voor spaarders. Een tijdje terug had ik nog rekeningen waar 3% rente gegeven werd, de afgelopen maand vlogen de mailtjes waarin renteverlaging aangekondigd werd me om de oren! Mijn geld levert op een gewone spaarrekening bijna niets meer op!
De ASN rekening geeft 2,6%
De ATB is gezakt naar 2,5%
Centraal beheel Achmea zit op 2,7%
En ook de Westland Utrecht bank is gezakt, daar krijg ik nu 2,7%.
Volgens NOS nieuws ligt het aan de Europese centrale bank die aan banken geld leent voor 1% rente.
Tja, dan hoeft een bank ook geen geld van spaarders! Zou het lenen voor particulieren nu ook goedkoper worden? Niet dat ik van plan ben te gaan lenen, als het enigszins kan, wil ik geen schulden maken.
Ik ga doen wat ik van plan was: ik ga hypotheek aflossen en op vakantie. Van de bank krijg ik toch bijna geen rente.

Aanvulling: voor de hoogste rentes kun je het beste deze website raadplegen. Daar vind je ook adviezen over veilig sparen. Een aanrader voor als je wilt sparen!

13 opmerkingen:

 1. Ergens klopt er iets niet want op het werk kregen we een brief met aankondiging van een renteverhoging op de bedrijfshypotheek vanwege de Euribor die ook hoger zou zijn,
  snap je het nog?
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is jouw bedrijf minder solvabel geworden. Meestal is dat de reden.

   Verwijderen
 2. Bij de Ohra is het nog lager: 2% en ik meende altijd dat zij toch een van de hoogste percentages hadden. Dus niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier stromen de mailtjes ook binnen. Ik heb mijn geld nog steeds bij Moneyou, omdat ze een van de hoogste rentes geven. Wel balen dat het al voor de derde keer dit jaar omlaag is gegaan, maar ik ga niet uit protest ergens zitten waar het nóg een procent lager is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik baal ook erg van Moneyou, denk je slim rente te kunnen vangen, gaat die binnen een paar maanden 3 keer omlaag! Gelukkig is het overal hetzelfde anders zou ik me wel genept voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. natuurlijk is het balen dat de rentes steeds lager worden,maar toch blijf ik stug sparen, want alles wat je wel krijgt is altijd nog beter dan geld onnodig uitgeven of het thuis in een ouwe sok bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook hier blijf ik sparen, maar wel ook om af te lossen.Juist met deze rente standen is dat een fijn gevoel!Op de spaarrekening vang je er toch weinig voor en in t huis zit t ook heel veilig "opgeborgen".
  Groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zet een groot deel van mijn spaargeld vast op deposito's van een jaar. Gelukkig heb ik nog veel vastgezet bij de leaseplanbank voor 3,95%. Dat krijg je nu echt niet meer. Deze week ook geld voor een jaar vastgezet bij de Anadolubank voor 3,25% (voor nieuwe klanten 3,2%). Het risico is uiteraard dat de rente stijgt en je deposito rente stijgt dan niet mee. De kans daarop lijkt me nu echter niet groot. Met 3,25% compenseer je bijna de inflatie en de vermogensbelasting (2,3% en 1,2%). Die resterende 0,25 % die ik verlies compenseer ik dan maar door verder te bezuinigen. In deze tijd waarin de huizenprijzen zakken, de aandelen koersen dalen, de pensioenen niet of nauwelijks geïndexeerd worden en de lonen nauwelijks stijgen valt een verlies van 0,25% wel mee. Sparen is in deze tijd volgens mij het beste wat je kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf heb ik daar nooit op gelet. Sparen deed/doe ik toch wel, maar nu ik er zo mee bezig ben is m'n oog er wel opgevallen.
  1,9% is mijn rente nu. Ik ga zeker kijken waar ik beter mijn spaargeld onder kan brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Balen van die rente inderdaad. Gelukkig spaar ik toch vooral voor het sparen, en ben me niet zo erg bewust van de rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij kregen ook al van 2 banken bericht over de rente daling. Willen toch wel die buffer achter de hand hebben en hypotheek aflossen, dus blijven we sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de tip. Ik heb direct een nieuwe spaarrekening geopend met een hogere rente. Alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zolang de hypotheek- en leningenrentes hoger zijn dan wat we op de spaarrekening krijgen, lossen we (extra) af, en 'investeren' we in goed gereedschap (uiteraard tijdens aanbiedingen) en renovaties/isoleren. Dat brengt meer op dan sparen......

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen