Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 23 juni 2012

Zo leer je je buren (niet) niet kennen

Afgelopen woensdag was er een pakketje voor oudste dochter. We waren niet thuis, dus ik vond om half zes 's avonds een kaartje op de deurmat dat het pakje met studieboeken 8 huisnummers verderop in de straat is afgeleverd. Die avond ben ik twee keer bij dat huis aan de deur geweest. Het huis ziet er uitgestorven uit. Ook donderdag en vrijdag is het niet gelukt het pakket af te halen bij de buren. Hopelijk gaat het vandaag beter!
Dochter bestelt vrij veel pakjes, we hebben bijna alle buren, links, rechts en hier tegenover gehad. In totaal wel 8 adressen! Zo kom je nog eens ergens.
Maar ik erger mij wel aan het beleid van postnl. Ik kan volgens het kaartje contact opnemen met de afzender van het pakket als ik deze manier van afleveren niet op prijs stel. En dan? Kunnen zij me dan vertellen wanneer ik het bewuste pakketje bij de verre buren kan afhalen?
In het huis waar het pakje zou zijn afgeleverd, brandde de afgelopen avonden geen licht. Zijn ze misschien vanaf woensdag op vakantie? Voor hoe lang? Of klopt het nummer op het briefje van postnl eigenlijk helemaal niet en heeft een postbode met dyscalculie het pakket op een ander nummer afgegeven. Misschien komt morgen een van de buren die ik wel ken aan de deur met het bewuste pakket: waarom kwam je het niet bij mij afhalen?
Ik wil die goeie oude tijd terug, toen ik pakjes gewoon bij het postkantoor kon afhalen!

update zondag 24 juni: het is gelukt! De verre buur was een aantal keren bij mij langs geweest en ik dus bij hem. Maar vanmiddag om half zes is het gelukt. Ik was op zolder en de bel ging. Voordat ik beneden was, was hij al weer op weg naar zijn eigen huis. Ik dus naar het bewuste nummer en warempel. Zowaar heb ik het pakje in ontvangst mogen nemen!

21 opmerkingen:

 1. Ik protesteer hier al jaren over bij de post en krijg dan doodleuk als antwoord dat dat service is. Het is mij niet duidelijk waarom buren het pakket aannemen. Als iedereen weigert is het toch snel afgelopen met deze vorm van service.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is idd knap lastig. Bij ons in de straat kunnen we pakketjes met 4 buren goed opvangen. Vorig jaar hadden wij zo´n groot en zwaar pakket van onze buren aangenomen, dat we die buiten hebben laten staan (wel onder het afdak). Bleek een autoband in te zitten. Ja, dat kun je dus ook via internet bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij stonden 2 waardevolle paketten ( werkgerelateerd) van de week in de achtertuin ( bezorger van pakketdienst had zelf de poort van de tuin opengemaakt) was ik ook niet blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad vervelend. Voor mijn directe buren pak ik het aan verder niet. Ik heb wel eens gehad dat ik 15 huisnummers verder moest dat vind ik echt te gek. Bij mij is de ereader waar een handtekening voor ontvangst nodig is gewoon in de brievenbus gedaan boven aan de dijk. Handtekening hebben ze gewoon vervalst. Toen heb ik een klacht ingediend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik neem alleen nog maar pakjes aan van buren waar ik regelmatig gontact mee heb, verder niet meer, werd mij niet in dank afgenomen , diet alleen niet door post.nl maar ook door andere koeriers, het is bijna alsof je omdat je overdag thuis bent verplicht bent om voor de hele straat postsorteercentrum te zijn, nou zolang ik hier niet voor betaald word ben ik dat echt niet van plan, want tegenwoordig is wonen hier alleen nog maar mensen die de hele week overdag niet thuis zijn en ben ik omdat ik in 2 dagdelen werk en dus wel thuis ben overdag , altijd de klos als het om het aannemen van pakjes gaat, straks komt het nog zover dat ik niet eens meer opendoen als er door een pakketdienst aangebeld word.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh dat vind ik echt naar zeg, hopelijk zijn de buurtjes snel weer thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb zelf ook het liefst dat een pakketje voor mij bij het postkantoor wordt afgeleverd als ik niet thuis ben. Dan kan ik het gaan afhalen wanneer ik wil. Indien mogelijk, kies ik voortaan voor de mogelijkheid om een pakje bij een Kiala punt af te halen als het niet door de brievenbus past.

  Laatst was een pakketje voor mij bij de buren afgeleverd. Ik had pas na een week het pakje. Achteraf bleek dat we elkaar iedere keer mis waren gelopen, als ik hiernaast langsging, was er niemand thuis, en de buurman is een paar keer hier aan de deur geweest terwijl ik niet thuis was. Ik baalde wel, er zit bij wijze van spreke alleen een muur tussen en ik kan niet bij mijn eigen bestelde spullen. Wat ik ook slordig vond, was dat de postbode geen datum op het kaartje had geschreven.

  Regelmatig hangen hier beneden ook briefjes waaruit blijkt dat de postbode een verkeerd huisnummer heeft opgeschreven. Wie o wie heeft er een pakketje op naam van (...) ontvangen? Tot nu toe heb ik zelf gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt.

  Meestal neem ik wel pakjes aan. Soms is het voor mensen die op een heel andere verdieping wonen. Dan komt de post iets bij mij bezorgen, en dan vraagt de bezorger meteen of hij een pakje voor iemand die niet thuis was bij mij achter kan laten.

  Ik zeg altijd wel meteen dat ik die avond niet thuis ben, of als ik een paar dagen weg zou gaan of op vakantie, dan zou ik dat ook meteen zeggen. Het is vervelend voor de ontvanger als die zo lang op een pakje moet wachten, en je zit ook aan een termijn vast waarbinnen je het pakje terug kunt sturen als het niet bevalt.

  Hopelijk heeft dochter nu snel haar pakje!

  Een prettig weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vervelend dat het zo gelopen is. hopelijk krijg je je pakje snel. Persoonlijk vind ik het wel heel prettig dat er buren zijn die het pakketje aan willen nemen als de pakketbezorger, waar je de hele dag op hebt zitten wachten, natuurlijk net langs komt als je even je kind van school haalt. Zelf vind ik het ook niet erg om pakketjes voor buren aan te nemen. Gewoon elkaar even helpen.
  Wat ik pas echt vervelend vindt, is als ze een volgende werkdag terugkomen. Dat duurt soms weer een aantal dagen en dan maar hopen dat je dan wel thuis bent op het moment dat het de postbezorger beliefd langs te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. als je iets besteld wat thuis bezorgd wordt en je ben niet thuis zal de bezorger een ZZPer altijd proberen om heet pakje bij de buren af te geven de kans is groot dat hij/zij al een keer eerder bij je aan de deur is geweest die dag alleen als de bezoger het zelf bezorgt krijgt hij/zij betaald voor het bezorgen van het pakket als hij/ zij het afgeeft bij/op het postkantoor krijgt hij/ zij er niet voor betaald

  al deze info zag ik een aantal maanden geleden op de tv weet niet meer welke zender end

  postbezorgers bezorgen dus wel uit naam van postnl maar zijn dus ZZPers die als ze zelf niet bezorgen geen geld krijgen tja welke keuze zou u dan zelf maken als u in hun schoenene stond?

  ik begrijp dat het lastig is tegenwoordig probeer ik als ik iets via internet bestel er bij te vermelden niet bij de buren afgeven . wie weet kunt u dit ook eens proberen.


  mgv Wil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zembla:
   http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1236806

   Verwijderen
 10. Als je niet wilt dat je het bij de buren moet halen kun je de afzender vragen alleen huisadres op het pakje te zetten. Dan bezorgen ze het niet bij de buren. Ik heb ook al verschillende keren onduidelijkheid gehad bij bezorging bij buren. 1 keer was het bij de overburen bezorgd en waren ze vergeten een briefje bij mij in de bus te doen. Na een dag of 4 sprak de buurvrouw mij toen zelf aan dat ze een pakje had. En ook een keer hadden ze alleen het nummer opgeschreven waar ze het hadden bezorgd. Nummer 3. Ik woon op 18 dus ik naar nummer 3 in mijn straat maar die hadden geen pakje. Bleek dat ze het op nummer 3 van een zijstraat van mijn straat hadden achter gelaten. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit inderdaad. Veel webwinkeliers willen wel "Alleen huisadres" op het pakketje zetten, als je er om vraagt. PostNL plakt er dan vaak ook nog een speciale PostNL-sticker op met "Alleen huisadres", zodat de postbode weet dat hij het niet bij de buren af moet leveren.

   Verwijderen
 11. Zelf zet ik tegenwoordig bij ieder pakketje "NIET AFLEVEREN BIJ DE BUREN"

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het postkantoor is voor mij de favoriete afhaalplek, daarna mijn werk en daarna thuis (bij de buren).
  Net zoals bij jou en iedere werkende. Het lukt helaas nog niet altijd een bezorgadres te vermelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is inderdaad een hoop gedoe! Ik laat tegenwoordig alle pakjes op mijn werk bezorgen, daar is namelijk altijd iemand aanwezig tussen 08:30 en 17:30 uur. Ideaal! Misschien een tip voor jullie?
  Mvg, Lizzy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik had dit inderdaad laatst ook met een pakje, paar keer naar de buren geweest, maar zij bleken ook al een aantal keer bij mij langs te zijn geweest (allebei een beetje op onmogelijke tijden thuis)...

  Dank je nog voor je uitleg op mijn blog!
  Als het goed is sta je nu bij mijn blogs (als je dit niet wil, moet je het maar even zeggen, dan gooi ik je er zo weer uit!)
  Ook heb ik de woordverificatie eruit gehaald!
  En ik moest stiekem wel lachen, volgens mij kan jij qua leeftijd mijn moeder zijn (ik ben 21), maar als ik dit mijn moeder zou vragen zou ze het écht niet weten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik neem geen pakketjes meer aan van de buren. Mijn buren werken de hele week en bestellen alles wat los en vast zit en in elk formaat wat maar voor handen is. Mijn trapportaal, ik woon in Amsterdam op een bovenwoning, stond soms zo vol dat de deur nauwelijks open en dicht kon. En omdat het vaak niet meteen opgehaald werd bleef het dan ook 's nachts staan. Dit wil ik niet want als er bijvoorbeeld brand uitbreekt kunnen wij het huis niet goed uit. Dat betekende dus dat ik vaak dozen de trap op moest tillen om zo een veilige uitgang te hebben.
  Verder had ik moeite met de manier waarop mijn buren een pakje kwamen ophalen. Wij moeten daar dus de trap voor aflopen en als we de deur dan open deden dan werd er iets gezegd in de trant van: dat (wijzend naar het pak) is van mij. En een bedankje kon er ook vaak nauwelijks af.
  Ik vind het erg gemakkelijk om er maar van uit te gaan dat de buren alles wel aanpakken. Het zou goed zijn als mensenbij hun bestelling kunnen aangeven op welk moment ze zelf thuis zijn om hun bestelde spullen in ontvangst te geven.
  Het klinkt misschien allemaal wat zuur maar het kan me wel eens irriteren.
  Mijn schoonmoeder, 83, met rollator, ontvangt de bestellingen van haar hele portiek. Het kost haar veel tijd en inspanning om naar de voordeur te komen, wij gebruiken dan ook een sleutel als we naar haar toe gaan. Maar goed, zij kan geen 'nee' zeggen en stuntelt dus steeds weer richting voordeur. Gelukkig wordt zij wel altijd erg vriendelijk bedankt en ze heeft een uitermate goede relatie met de bezorger die al door de brievenbus heen roept: Doe maar kalm aan, hoor, ik ben het!
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dit is zeker heel vervelend. En heel onfatsoenlijk van een postbode, om een pakketje 8 (!) huizen verderop af te geven. Dan had hij/zij het weer mee moeten nemen. Ik vind het niet erg, als het bij de naaste buren, of tegenover afgegeven wordt. Wij hebben papierkliko's, die staat bij ons naast de garage, en de pakkettenbezorger legt het meestal daarin, staat dan ook op het kaartje in de brievenbus. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat vervelend! Ik ben ook veel thuis en was in ons vorige huis dan ook het verzamelpunt van de straat, tenminste zo voelde dat. Op een gegeven moment heb ik gezegd dat ik alleen van naaste buren (en goede bekenden in de straat) nog maar pakketjes wilde aannemen. En dan vooral met het idee dat als de ontvanger moeilijk wil doen en gaat zeuren dat ik bijv een pakketje heb opengemaakt, dat ik dan geen zin heb in gezeur. Hier heb ik nog maar 2 keer een pakketje van de naaste buren gehad en dat vind ik helemaal geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja... pakjes en bezorging het is een heel verhaal apart.

  De bezorgers krijgen betaald per afgeleverd pakje. Dus willen ze kost wat kost dat pakje bezorgen.
  Ik vond er laatst eentje (aangetekende verzending) in m'n kasje (platte bak). Deze postbezorger (is een nieuwe) houd ik dan ook even in de gaten. Nog zo'n actie en het wordt een klacht.

  Pakjes aannemen van buren vind ik niet zo'n punt. Dat loopt hier in de buurt ook wel redelijk gelijk op. Wij nemen af en toe 'ns een pakje aan van buren en zij van ons.

  Ben wel blij dat we er niet voor naar het postkantoor hoeven. Dat is hier nl 8 km verderop...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een andere oplossing voor dit probleem is een bezorgmoment afspreken. Bij bijv. Wehkamp kan je de dag en tijd zelf kiezen. Dan weet je tenminste wanneer je thuis moet blijven en worden de buren niet met jouw pakketjes lastig gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen