Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 29 juli 2012

Energie - steeds meer mensen stappen over

Afgelopen zaterdag op de voorpagina van de Volkskrant: steeds meer consumenten wisselen van energiebedrijf. Op dit moment stapt 10% van de huishoudens elk jaar over naar een ander energiebedrijf.
Die overstap doe ik zelf de laatste jaren ook ieder jaar. Dat doe ik om de overstapbonus, die vaak aanzienlijk is. Sinds de laatste overstap heb ik gemerkt  dat contractbreuk ook geen probleem hoeft te zijn. Het "nieuwe" bedrijf vergoedt de boete die het vorige energiebedrijf oplegt.
Wat betaal ik nu per maand voor gas en stroom (inclusief netwerkkosten etc)?  

Het bedrag is: 62 euro. Mijn geschat gasverbruik is 675 m3, mijn stroomverbruik is 1475 kWh per jaar. Bij de eindafrekening wordt de overstapbonus (250 euro) verrekend met mijn verbruik en mijn voorschotnota's. Die overstapbonus krijg ik pas als ik 1 heel jaar bij het huidige energiebedrijf blijf. Dus doe ik dat maar braaf. Anders kan ik naar die 250 euro fluiten. Dat zou toch jammer zijn. Maar na dat jaar, dan ben ik weer vrij om een nieuwe leverancier te kiezen.

Wat zijn jouw ervaringen met overstappen?

7 opmerkingen:

 1. Hallo zuinigaan,
  Wij zijn altijd al bij Nuon geweest maar soms denk ik toch dat het raadzaam is om een keer over te stappen.
  We betalen nu 172euro per maand (we zijn met z'n zessen 2 volwassenen en 4 kinderen 8jaar,5jaar en tweeling van 2).
  Bij welke energiemaatschappij geven ze een overstapbonus van 250euro?
  Lijkt mij dan zeer zeker de moeite waard.
  M.v.g. Janique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Energiebedrijven hebben vaak tijdelijke acties. Je kunt het beste vergelijkingssites in de gaten houden. Ik ben de afgelopen jaren steeds in april overgestapt via de vergelijkingspagina van de Consumentenbond. Ook als je niet lid bent van de Consumentenbond kun je hiervan gebruik maken, maar volgens mij is die site nu niet actief.
   Wel actief: http://www.gaslicht.com/energie-vergelijken/energiewijzer.aspx?gclid=CImcn5qvvrECFUFTfAod9AMARg

   of deze: http://www.easyswitch.nl/energie/vergelijk-energie/?gclid=CLS2huSvvrECFSgntAodXAsAIQ

   overstapbonussen kunnen oplopen tot wel 300 euro.

   Verwijderen
 2. Zou men dan niet in die overstapbonussen gaan snoeien? De klant blijft toch maar een jaartje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Na heel lang aarzelen zijn wij in januari overgestapt van Eneco naar Greenchoice via de site van Gaslicht. Maar ik kan er nog niet enthousiast over zijn. Het overstappen zelf ging probleemloos maar er zijn wel een paar puntjes van zorg/kritiek.Om te beginnen kozen wij voor een actietarief en niet voor een bonus. Bij gelijkblijvend gebruik zou dat een voordeel van 240 euro op jaarbasis opleveren, ons maandbedrag ging echter maar 6 euro omlaag, je zou dus denken dat het voorschotbedrag dan nog minstens 14 euro te hoog was. En hoewel ons verbruik beduidend lager was dan het jaar ervoor, gaf onze verbruiksmanager de eerste maanden aan dat het voorschotbedrag aan de krappe kant was.??? Vervolgens schrijft Greenchoice al op de 10e van de maand het voorschot af, terwijl Eneco dat pas op de 28e deed. En dan is er nog een onjuistheid in "mijn dossier" bij G.C. De overeengekomen tarieven hebben een kleine afwijking in mijn nadeel. Toen ik per mail daarnaar informeerde werd gezegd dat dit de prijsstijging per 1 januari was, wat natuurlijk onzin is als je pas 6 januari klant bent geworden en per die datum een prijsafspraak hebt.
  De eindafrekening kan nog erg meevallen en dan is het het waard geweest maar voorlopig heb ik nog flinke twijfels.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben ook overgestapt betaal 225 euro voor een huishouden van 3 personen soms 4. ga nu naar oxxio, ben benieuwd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat was trouwens bij de nuon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 1475 kWh per jaar, das vrij weinig? alleenstaand?

  BeantwoordenVerwijderen