zondag 5 augustus 2012

Bedorven voedsel weggooien?

De afgelopen 2 weken heb ik de Voedsel Weggooi test gedaan.  Jammer, op mijn voedsel weggooi- en inkoopgedrag valt niets meer te bezuinigen. Ik gooi helemaal niets weg! Geen winst te behalen dus. Alles wordt hier gebruikt en we houden rekening met het weertype. Bij het weer van de afgelopen weken koop ik vaker een beetje fruit in, zodat het niet ondertussen verrot. Verder bewaar ik zo veel mogelijk in de koelkast. Ook ben ik voorzichtig met verse melk. Mijn ervaring is dat melk met benauwd vochtig weer al voor de uiterste datum zuur wordt, ook de melk van Albert Heijn. En dat komt niet omdat ik lang doe over vervoer of de melk buiten de koelkast laat staan, het ligt aan het weer. Ik gebruik met dit weer meestal houdbare melk.
Uitlekken Tip voor als de melk onverhoopt toch zuur wordt: je kunt er lekkere hangop van maken. Dat doe je zó: neem een grote zeef en leg daar een schone theedoek in, zet de zeef op een ruime pan en schenk de zure melk in de theedoek. In de koelkast of op een andere koele plaats tenminste 6 uren laten staan. Dan heb je hangop. Lekker als toetje met vers zomerfruit. Hangop
Mijn moeder deed het altijd zo en het is een prima manier om zure melk te gebruiken. Overigens kan zure melk ook bederven! Als het te lang staat, kun je zure melk beter weggooien, dan is het in verband met de voedselveiligheid niet meer verantwoord om de melk te gebruiken, want dan gaan er schadelijke bacteriën in groeien. Hoe je er achter komt of de zure melk nog bruikbaar is, weet ik niet. Ik maak er altijd meteen hangop van.

Hier kun je meer informatie vinden over milieubewust eten.

Daar vind je ook de test kennis van groente en fruit. Welke soorten kun je het beste kiezen als het milieu je aan het hart gaat.

17 opmerkingen:

  1. Ik vind het een beetje een linke tip dat hangop maken. Omdat je zelf aangeeft dat je niet weet wanneer zure melk nog bruikbaar is, wordt het voor een onervaren persoon tricky. Op de hotelschool heb ik eens les gehad van iemand van VWA en die gaf aan de meeste mensen een voedselvergiftiging krijgen van zuivel en fruit dat aangedaan is. Als je regelmatig aangedaan voedsel eet "went" je lichaam eraan en wordt je er niet meer zo vaak ziek van. Iemand anders die hetzelfde eet of doet kan hier wel heel ziek van worden. Zo at mijn tante altijd haring salade die ze op de uiterste verkoopdatum kocht (met korting) dan invroor en vervolgens op het aanrecht liet ontdooien. Toen mijn moeder en ik een keer mee aten (en dit niet wisten) zijn we beiden twee dagen doodziek geweest. Oom en tante hadden geen centje pijn ervan.
    Groetjes Saar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ons zoeloe koop suur melk ons het dat liewer as vars melk, meer smaak

      Verwijderen
  2. Leuke site. De laatste tijd letten wij er ook heel erg op om niet te veel in huis te halen. Vroeger hadden we altijd 1 dag in de week kliekjes dag. Het laatste jaar doe ik dat ook en als er net niet voldoende is voor een complete maaltijd, doe ik er altijd een groene salade bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De meeste kortdurende buikgriepjes zijn geen virusinfecties maar ordinaire voedselvergiftigingen die door een betere keuken hygiene voorkomen kunnen worden.

    Dat van die melk komt mij helemaal niet bekend voor, ik heb in geen jaren zure melk gehad en wij gebruiken de melk tot zeer ruim over de tht. Kan het zijn dat je koelkast niet voldoende koud staat of juist te koud is? 4-7C, is een stuk kouder dan veel koelkasten staan.

    De wageningen universiteit raad af om verzuurde melk te drinken omdat de bacterie die dit veroorzaakt zware diaree en erger kan veroorzaken. Die bacterie blijft ook in de hangop aanwezig. En hoe ouder je wordt hoe kwetsbaarder.

    Www.food-info.net

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ik heb altijd zoveel weggegooid. Schaam me zo diep! En dan lees ik bij jou en je gooit bijna nooit wat weg. Zooooooooooo knap!! Ik ga me er voor 100% inzetten dat ik ook niets meer weg gooi!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik probeer zo weinig mogelijk weg te gooien. Nu gooi ik soms toch teveel weg. Zoons zijn nu thuis op vakantie en ik haal daarom meer boodschappen. Weet alleen niet altijd hoeveel en ze eten ook wisselend. Vooral jongste, meestal eet hij twee borden warm eten en soms drie of één. En afgelopen week zou hij een dag naar een vriendin en toen bleef hij drie dagen weg. Heb nu een vracht bananen (zelfs voor mijn doen). Dus straks gebruiken bij het bakken en evt wat invriezen.
    Pruimen van onze pruimenboom bederven ook snel. Helemaal door het wisselvallige weer. Dus zo snel mogelijk opeten want voor je het weet staat er schimmel op.

    Vroeger maakte ik ook hangop met yoghurt. Vond ik erg lekker. En ik heb een yoghurtmaker. Dat lukte best aardig met standyoghurt als basis. Ik denk erover om het ding op marktplaats te zetten want hier gebruiken we hem niet meer (koemelkintoleranten).

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier ook het voornemen om niets/minder weg te gooien. Ik let nu beter op wat er is, in plaats van op waar ik trek in heb. Dat voorkomt al veel dingen die onnodig over datum gaan/oud worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zure melk is al bedorven dus als je het niet meer kunt drinken kun je er ook geen hangop meer mee maken. Verkeerde zuinigheid in mijn ogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wil ook minder voorraden. Ik merk dat ik dan toch dingen tegenkom die ineens alsnog over de datum zijn. Beter plannen wat ik wil eten in de opvolgende week en me daar ook aan houden. Dat werkt deze week al heel goed.
    Ik heb nog één klusje. De apothekerskast en vriezer leeghalen en wegdoen wat niet meer goed is. Volgens mij hou ik niet veel over. Zonde hoor.

    Vooral vlees wat te lang in de vriezer is en helemaal verkleurd. Gekocht in een zuinige bui, maar nu alsnog weggooien. I.p.v. vleesvoorraad wil ik nu liever restjes invriezen en later opeten. Dat scheelt me denk ik wel meer. Want als mama van een kleuter hebben we altijd restjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vlees is nog niet bedorven maar heeft last van vriesbrand, je kunt het nog veilig gebruiken mits gewoon goed gaar.
      Ik ben ook mama van een kleuter maar alleen geplande restjes hier: aardappels om later op te bakken of pasta voor een salade. Ik kook voor 1,5.

      Verwijderen
    2. Ik eet nooit twee dagen hetzelfde, maar als zij bij haar vader is heb ik er wel wat aan. Dan heb ik nooit zin om te koken en ook weinig tijd.

      Verwijderen
  9. Gisteren een wortelpeterselie weggefooid, die was raar uitgegroeid. Ieen krop sla uit de koelkast weggehaald, hij lag er al eenhalve week. Ik had al weer een nieuwe van de moestuin meegenomen. Ik probeer dit jaar slazaad te kweken van een doorgeschotenplant. Een krop sla laten dorschieten is misschien ook wel weggooien...
    Door de kou heb ik dit jaar drie jeer Pastinaak gezaaid. Het groeit slecht pastinaak.

    Kortom zelf kweken voelt rijk.

    Karnemelk, oboter en eieren koop ik nu ij de boer.
    Die karnemelk is lekker, jammie zestig cent en 4,8 km scooteren. Ik haal tevens zes lter voor familie.
    Het helpt bij gewicht verminderen. De boer vertelde me dat het de darmwerking verbetert. Het klopthelemaal, nooit meer last van stress op de darmen.
    Niet te vergelijken met dieuit de winkel zo heerlijk.

    Enfin, op de moestuinmeerdere courgetteplanten verwijderd, omdat ze niet goed opkwamen. Ik hoorde dat de aardappeloogst matigis.
    Ik denkdat de groente heel duur wordt komend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn vriezer ligt nog zelfgemaakte erwtensoep ruimte in te nemen. Twijfel of ik het weg mik.
      Maar binnenkort komen de stokbonen er weer aan.
      De Ipad schrijft slect, sorrry.

      Verwijderen
  10. Ik zou nooit van zure melk hangop maken! Je kunt wel hangop maken van karnemelk, dat is heerlijk.
    Ik had deze week last van "buikgriep", en zit me nu te bedenken, of het ook wel een kleine voedselvergiftiging zou kunnen zijn!
    We hebben nl. kipfilet uit de diepvries gegeten, dat er lag van 15 mei.... Het smaakte prima, was goed doorbakken en mijn man heeft nergens last van gehad...
    Die karnemelk van de boer, zoals "opnieuw beginnen" hierboven schrijft, lijkt mij ook wel wat. Natuurlijk veel lekkerder dan van de AH.
    Leuk, die voedsel weggooitest.
    Gelukkig gooien wij heel weinig weg, soms eens een half overgebleven aardappeltje. Brood haal ik afgepast uit de diepvries, en evt. oud brood rooster ik. Voorraad van blikken en potten kun je heel lang bewaren, en ik let goed op de datum.
    Groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik moet met warm weer erop letten,dat het zelfgebakken brood op tijd op is. Soms eet de hond dan mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Brrr ik hoef melk al niet meer voordat hij echt zuur is... Dat aanloopje er naar toe proef ik al en vind ik niet lekker.
    2 dagen voor de THT is voor mij de uiterste datum.

    En ja onze koelkast staat op 4 graden. Ik ben gewoon een miepje met melk.

    Wat hier goed werkt: melk voor vandaag en morgen in de koelkast, de rest in de vriezer. Heeft in de koelkast ruim een dag nodig om te ontdooien.

    Zo hebben we altijd een week voorraad verse melk.
    Je proeft er niets van dat ie bevroren is geweest. Ook handig om altijd melk op voorraad te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Om het veilig te houden kun je de zure melk enige tijd voorzichtig verhitten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.