Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 augustus 2012

Nog een fiets via Nationale Fietsprojecten?

Ruim 3 jaar geleden kocht ik een fiets via de werkgever en de Nationale Fietsprojecten.

De deal was als volgt:
ik zocht een fiets uit van maximaal 750 euro
ik regelde een verzekering voor 3 jaar erbij
de werkgever betaalt de helft van het aankoopbedrag van de fiets (tot max 375 euro)
de rest van de kosten schiet de werkgever renteloos voor en ik betaal dat geld 3 jaar lang terug uit mijn brutto loon.
Voorwaarden:
ik gebruik die fiets voor (een deel) van het woon-werkverkeer en ik kan geen aanspraak maken op een parkeerplaats bij de werkplek.
de fiets-verzekering is verplicht.
ik mag 1x per 3 jaar van de regeling gebruik maken.
Omdat ik mijn fiets nu afbetaald heb, kon ik nagaan hoeveel ik maandelijks betaalde:  €8,92.
Als ik dat met 36 vermenigvuldig, kom ik uit op een bedrag van €321,- Daarvoor had ik dus een fiets van €750 euro plus 3 jaar lang een verzekering tegen diefstal en beschadiging (totale prijs inclusief verzekering: €942,00).
Het is toch wel een héél aantrekkelijke regeling. Mogelijk wordt deze regeling binnenkort wegbezuinigd. Ik heb daarover nog niets vernomen, maar het kan zomaar gebeuren. Er was ooit ook een PC privé regeling. Net op het moment dat ik met voordeel een computer wilde aanschaffen werd de PC regeling met onmiddellijke ingang afgeschaft en viste ik achter het net.
Zal ik nog een fiets kopen?

29 opmerkingen:

 1. Hoi

  Bij ons op het werk hebben we ook een fietsregeling, maar dan eventjes anders. En er zijn mensen die idd nu weer een nieuwe fiets aanschaffen. Volgend jaar december "mag" ik weer een nieuwe fiets aanschaffen, maar als deze nog goed is, en daar ga ik vanuit, doe ik het niet. Waarom iets vervangen/erbij aanschaffen als het oude nog goed is? De regeling is wel heel aantrekkelijk en het is jouw keuze of je er nog 1 bij wilt hebben.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De antwoord op deze vraag hangt denk ik erg af van de vraag hoe goed je huidige fiets nog is: verwacht je onderhoudskosten, fietst hij prettig (misschien wel de allerbelangrijkste vraag).
  Als hij verder nog goed is en de verwachting is dat dat voorlopig ook nog wel blijft en je hebt er een fijne fiets aan dan is €321 veel geld en de vraag is dan ook of de nieuwe fiets well zo fijn fietst als de huidige.

  Groet, WG

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dochters willen best de vorige oude fiets (de fiets die 3 jaar geleden "oude" fiets werd) voor een zacht prijsje overnemen.
  Op dit moment moet de huidige fiets hoognodig gerepareerd worden. De afgelopen zomer is er veel op gefietst, al gauw 500 km, ineens zit er speling op de trapas. Nog nooit eerder gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je laat je dochters hier toch niet voor betalen mag ik hopen? Je hoeft toch niet te verdienen aan je eigen kinderen?

   Verwijderen
  2. Nee, je hoeft natuurlijk niet aan je kinderen te verdienen. Maar wat als die kinderen 'n veel hoger inkomen hebben als moeder zelf?

   Verwijderen
  3. ik vind het niet gek hoor als de kinderen hem overnemen voor een zacht prijsje. Je weet dan wie de fiets heeft gebruikt en hoe er mee om is gegaan, kan je vaak van een andere fiets niet zeggen die je om mp tegenkomt. Dus ik zou zeggen doen!

   Verwijderen
 4. Waar heb je gehoord dat die regeling wegbezuinigd wordt, ZuinigAan? Of is het een interne beslissing van je werkgever? Ik volg nl. allerlei wetgeving op het gebied van arbeids- en belastingrecht op de voet, maar deze had ik nog niet gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het lekker bij je oude fiets houden. Tenzij hij niet goed meer is maar dan is een reperatie toch nog goedkoper?
  Maar goed jij moet beslissen en ik denk dat jij het al weet. Veel succes met je beslissing!! lieve groet en fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dichtbij jouw woonplaats, op Schiermonnikoog, verkoopt de fietsverhuurder in het centrum richtin strandopgang vaak hele goede tweedehands fietsen voor een prikkie. De huurfietsen worden iedere paar jaar vernieuwd. Is ook zo op de andere eilanden, maar Schiermonnikoog is dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou een meedoen met deze regeling zolang het nog kan. Bij ons betalen ze een bedrag tot 800 euro en dan nog 200 euro aan accesoires en verzekering. In ruil daarvoor lever ik 8 uur verlof in de komende 3 jaar. Die uren mis ik niet omdat ik bijna 11 weken per jaar verlof heb. Een paar maanden geleden heb ik de fiets gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Husband mocht een fiets uitzoeken voor 750 euro en kreeg dat bedrag ook terug. Alles er boven moesten wij zelf betalen.

  Een hele goede regeling en wij hebben dan ook twee mooie goede fietsen, die ons niet veel hebben gekost.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou het wel doen! Ik ben helaas verplicht om alles met de auto te doen. Heb een heel vervelende vaginale afwijking (de vagina wordt snel overgestimuleerd)en kan daardoor niet fietsen. Wees blij dat je hiervan gebruik kunt maken.

  Vriendelijke groetjes,

  Anneke Nikus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje teveel info :)

   Verwijderen
  2. beste Anneke Nikus, voor dergelijke afwijkingen zijn er speciale zadels ontwikkeld. Tecla

   Verwijderen
  3. Beste Tecla,

   Meen je dat? Ik heb hier nog nooit van gehoord. Wat is het speciale aan deze zadels?

   Vriendelijke groet, Anneke Nikus

   Verwijderen
  4. Anneke, Het zadel bestaat uit 2 helften die onafhankelijk van elkaar bewegen. Mijn oudste vriendin, die hetzelfde probleem heeft als jij, kon eigenlijk niet meer fietsen zo pijnlijk was het.'n Aantal jaren geleden heeft 'n fietsmaker (uit Borger in Drenthe) dit zadel op haar fiets gezet en sindsdien fietst ze weer volop!
   Informeer maar 'ns bij de fietshandel bij jou in de buurt. Ze hebben ze meestal niet in voorraad maar kunnen ze gewoon bestellen. Succes, Tecla

   Verwijderen
 10. Ik vind dit soort acties altijd een beetje ingewikkeld, maar het klinkt goed geloof ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb een Giant Roam22 augustus 2012 om 12:30

  Ik zou gelijk na 3 jaar weer een fiets kopen. Zeker als je een fiets intensief gebruikt, is om de 3 jaar een nieuwe fiets helemaal niet gek. Ik heb ook zo'n regeling op mn werk en ik koop elke 3 jaar een nieuwe fiets. Heerlijk! Gratis goed verzekerd erbij en ook nog financiele ruimte voor assecoires. Ik mag over 2 jaar weer... hopelijk bestaat de regeling dan nog steeds. Ik ben ook wel bang dat die regeling opgeheven gaat worden. Is natuurlijk een flinke kostenpost, waar ook veel misbruik van gemaakt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Doen, zeker al je hem zoals jij intensief gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Doen! En schuif eventueel je oude fiets door naar je kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel iets anders, ik trof net deze tweet:
  Yes! Kruidnoten gesignaleerd in Groningen! :)
  23 uur geleden

  Ah, het wordt elk jaar vroeger met de kruidnoten. Straks liggen ze al in de winkels vóór de schoolvakanties aanbreken. Zelf eet ik ze niet, maar ik vind het amusant hoe de middenstand kennelijk met de seizoenen aan het schuiven is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...en 'mijn' winkelcentrum hier in zuidwest nederland werd vandaag al omgetoverd in herfstsfeer terwijl iedereen nog loopt te puffen op teenslippertjes...

   Verwijderen
  2. is al een aantal jaar eind augustus begin september :-)

   Verwijderen
 15. Jullie regeling is wel heel aantrekkelijk. Ik heb via het werk twee maanden terug een nieuwe fietst gekocht. 750 mag de fietst kosten en dat betaal je dan bruto terug. Ik betaal hem via verkoop verlof in 2013. Ik heb nu in die twee maanden 2000 km gefietst. 500 km fietst ik in twee weken. Zo zie je dat veel fietsen ook maar relatief is. Ik denk dat ik met mijn aantal km over 3 jaar wel weer aan een nieuwe toe ben. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hee ook toevallig, ik hoorde net gister een collega er weer eens naar informeren bij onze teamleider. Bij ons schijnen er toch wel restricties aan te zitten als dat je zoveel procent van de tijd verplicht op die fiets naar je werk moet komen anders zou de belasting daar moeilijk over kunnen doen en zelfs een boete op kunnen leggen. Hoe ze daar op willen controleren is mij een raadsel maar goed???? Het juiste weet ik daar niet van, misschien toch zelf ook maar eens informeren bij de boekhoudster.........

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @JutVrouw: ik heb al 3 fietsen via deze regeling gekocht.
  De restricties zijn: minstens de helft van je werkdagen EEN DEEL VAN JE WOONWERK met de fiets doen. Niemand controleert dat, gelukkig. Ook nooit gehoord dat de belastingdienst (waar de regel vandaan komt) er iemand over heeft beboet.
  (Het waren alle3 ligfietsen -dus een zadel dat misschien ook interessant is voor mevr. Nikus. Fietst anders, wel lekker!). Ik moest wel bijbetalen, omdat deze fietsen wat duurder zijn. (voor mijn rug zijn er geen andere opties en mijn lijn vaart er wel bij en mijn depressie niet)
  Voor volgend jaar hangt de regeling erg af van de verkiezingen: de VVD wil de regeling weg hebben, de linkse partijen willen 'm uitbreiden tot een hoger bedrag.
  Ik vind het een prima manier om een goede fiets voor een heel schappelijk bedrag te krijgen. Op een goede fiets fiets je meer, omdat -ie lekkerder fietst. Mijn advies: verkoop je fiets voor een nette prijs door, en koop een nieuwe. Hoe lang de regeling blijft, weet je niet. Als je geen behoorlijk bedrag voor je fiets kan krijgen (en je hebt er al genoeg in je schuur staan), dan is het minder slim om geld uit te geven aan iets wat je niet nodig hebt. Dat geldt altijd. Maar als je nu een goede nieuwe fiets in de schuur kan hebben staan, heeft iemand anders een goede fiets (die gaat hopelijk ook meer fietsen) en jouw fiets is langer nieuw en fijn fietsend.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bij ons is ook zo'n soort regeling. Alleen moet ik hem zelf eerst helemaal voorschieten, dat vind ik dan weer jammer. Het gaat om best veel geld een nieuwe fiets. Maar toch willen we volgend jaar ook een fiets kopen via het plan. Het scheelt inderdaad bijna de helft, heb al bekeken als ik dat rond de tijd van het vakantiegeld doe, heb ik het de volgende maand alweer terug. Maar vind het persoonlijk wel een fijne regeling, krijg nederland op de fiets ;-)

  BeantwoordenVerwijderen