zaterdag 25 augustus 2012

Hooikist, hoe kook je daar mee?


Gisteren noemde ik bij mijn bespaartips over zuinig koken de hooikist.
Je vraagt je misschien af: hoe gebruik je die?
Een echte hooikist heb ik nooit gehad en heb ik nu nog steeds niet, ik heb er geen ruimte voor, maar ik gebruik al jaren het principe van de hooikist. Ik gebruik die vaak in combinatie met mijn 5 liter en 7 liter snelkookpannen.
Bij mij ziet de hooikist er ongeveer zo uit: Je zet je pan in bed, onder het dekbed en je legt er dan nog warme dekens, kussens etcetera boven op. Daarmee houd je hete pan de warmte goed vast. Wat ik doe om de matras wat te beschermen: ik leg een handdoek of een stapeltje kranten onder de pan. Om de kokend hete pan zomaar op mijn hoeslaken te zetten, lijkt mij niet een goed idee.

Dit is ook een goede methode: Een kartonnen doos, simpel en goedkoop. Zo'n doos vul je met kranten en bijvoorbeeld een oud dekbed. Daarmee heb je een prima hooikist gemaakt.


Een echte hooikist kan er zo uit zien: een geïsoleerde kist.


Hoe doe je dat nu precies, dat koken?
Door gebruik van de hooikist kun je eten kort koken en vervolgens kokendheet in de hooikist zetten. In die hooikist gaat het garingsproces door. Je eten brandt niet aan en wordt goed gaar. Waar je rekening mee moet houden, is dat eten koken met een hooikist langer duurt dan koken op een fornuis. Je moet er de tijd voor nemen. Ik vind het ideaal dat eten dat lang moet koken op deze manier toch niet aanbrandt.

Voorbeelden:
- Geweekte bruine bonen kook je 15 minuten, dan zet je de hete bonen in de hooikist en je laat ze daar 4 uren staan.
- Zilvervliesrijst - ik pas de hoeveelheden af. Ik neem 1 deel rijst op krap 2 delen water. Kook de rijst 5 minuten en dan ruim een uur in de hooikist.
- De groene erwten en/of spliterwten voor de erwtensoep. Ik kook de groenten apart en het spek en de spliterwten in de hooikist. Ook de groenten kunnen eventueel in een aparte pan in de hooikist. Als de ingrediënten gaar zijn, vermeng ik groeten en spliterwten en spek.

Ik gebruik de hooikist voornamelijk om eten te koken dat lang nodig heeft om gaar te worden. Waar de methode ook goed voor gebruikt kan worden, is het warmhouden van eten. Dat deed ik vooral in mijn kampeertijd. Dan hadden we 1 campinggasje waar op gekookt kon worden.
Bij Teunie van de blog Eenvoudig leven, vind je veel informatie over koken met de hooikist. Klik daarvoor hier.

19 opmerkingen:

  1. Je motiveert me om mijn "hooikist"weer van zolder te halen. Ik had een oude koelbox gevuld met oude kussens. Dat werkte ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh super! Nooit gedacht dat zoiets bestond ik ga het volgende week eens proberen met rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik trek ook soepvlees in de hooimadame zoals wij hem noemen. Eerst net tegen de kook brengen en dan snel in de hooimadam. Mn vriendin maakt ze en zij noemt ze kombuisje. Na 3 a 4 uurbuur is het lees gegaard en maak ik de soep verder af op t gas.

      Verwijderen
  3. Dat ga ik toch ook eens proberen want hier worden in de wintermaanden regelmatig droge peulvruchten gekookt. Ik vond het ook altijd al zo zonde van het gasgebruik. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zet het ook altijd in bed. Gebruik het idd voor rijst en soep. Straks hebben we de slaapkamer boven, maar ik denk dat ik een hoekje van de dekenkist inricht als hooikist.BrEkster.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om te lezen. Grappig dat er veel dingen van vroeger toch weer terugkomen omdat dat achteraf gezien zo gek nog niet is.

    Ik heb een vraag. Wie kookt er weleens met het serveerwonder van Tupperware? Schijnt ook zuinig te koken. Ik heb er nog 1 staan maar heb geen gebruiksaanwijzing meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ga er ook maar eens eentje maken van mijn oude koelbox! Top idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het ook zo'n voordeel dat de snert nooit aanbrandt, en bij rijst dat de pan gemakkelijker schoon te maken is. En het grootste pluspunt: je hoeft er niet bij te blijven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Twee snelkookpannen, niet mis hoor.vijf minuten gaar koken van peulvruchten. Super toch.
    Tabblad vaste lasten goede inspiratie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hier dienen een kurken onderzetter en een paar fleecedekens als hooikist. Werkt ook best goed.
    Ik moet het echt weer meer gaan doen, scheelt hier aanzienlijk in elektrisch verbruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je kunt ook een hele dikke handdoek om de pan doen en in de magnetron zetten.. deur dicht en de rest gaat vanzelf.
    Doe ik zelf regematig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. en wil je helemaal hip en eigentijds meedoen?
    google dan eens op hooimadam, zien er echt superleuk uit( zelfde pricipe in een leuk en hip nieuw jasje). De aanschaf is niet bepaald goedkoop/consuminderig maar ik moest het ff delen want ik ben er zelf helemaal verliefd op.(niet dat ik er een heb, de prijs houd mij echt tegen, maar k zou dr best een willen hebben :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Absurd duur, die hooimadam! Bij de Xenos verkopen ze hele mooie kistjes voor een fractie van de 'madam'. Oud dekbed erin en garen maar! Ze waren vroeger lang niet gek :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Diezelfde hooimadam is wel vreselijk duur! Bij de Xenos verkopen ze hele mooie houten kisten. Oud dekbed erin en klaar voor weinig :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb een eenpersoons huishouden dus kook in relatief kleine pannen. Ik gebruik de hooikist methode op mijn manier. Spagetti etc aan de kook brengen en daarna meteen de pan van het vuur en in een oude theemuts zetten. Na een half uur is de pasta al dente gaar en klaar. Zo ga ik ook om met aardappels, rijst etc. Het werkt al jaen verrukkelijk, mijn 'altenatieve hooikist' neemt nauwelijks plaats in en staat dus ook nooit in de weg. Succes verzekerd. Groeten M.Steemers

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ideaal he. Ik heb zelf een soort hooimadam genaaid. Gebruik hem regelmatig. Voor soep te maken, rijst koken en aardappelen koken. Of voor stamppotten. En ook ideaal voor stoofperen. Geen uren meer op het gas. En toch gare én stevige peren. Scheelt veel gas én het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hooikist koken. Zelf pas ik graag de volgende methode toe. Runderlappen in magnetronschaal doen met (evt 1-2 bouillonblokjes), zodat het vlees (peulvruchten o.i.d.) zo’n 2 cm onder water staan. 15 minuten op vol vermogen en dan is het vlees al ‘eetgaar’. Voor sudderlappen enz. gewoon in de magnetron laten staan. Je gebruikt dan de warmte van de nog aanwezige warmte als hooikist. Binnen een half uur supermals! En je hebt geen schuimkraag die je af moet romen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik kook sinds een jaar ook met een hooikist. Heb er echt superveel plezier van! Ik vind het een aanwinst voor m'n 'duurzame keuken': ik koop gedroogde peulvruchten in herbruikbare potten. Die kan ik nu een stuk energiezuiniger koken! Echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.