donderdag 9 augustus 2012

Verse pangasiusfilet

In de supermarkt kun je zowel verse pangasiusfilet als diepvries pangasius kopen. Het verschil zit hem in de prijs. De verse is een stuk duurder dan de diepvries.
Maar hoe vers is die verse pangasius nu helemaal?
Pangasius wordt niet in Nederland gekweekt, maar alleen in Zuid Oost Azië. Lees ook hier op Wikipedia. Voor het hele verhaal kun je deze filmpjes bekijken, hier:

En hier: http://youtu.be/Nv9V6PwvkJY een filmpje van de Keuringsdienst van Waarde. Ik kreeg dit laatste filmpje niet goed geplaatst. Maar het is wel een erg interessant filmpje. Mocht de link het niet doen, dan kun je het ook hier proberen.
De vis wordt in Zuid Oost Azië ingevroren en vervolgens verscheept naar ons land (en natuurlijk ook naar andere landen, maar dat doet voor dit verhaal niet ter zake).
Bij Albert Heijn wordt zowel verse pangasius als diepvries pangasius aangeboden. Is er verschil tussen de beide soorten? Nee, absoluut niet. De diepvriesvariant ontdooi je zelf en is daardoor in de vriezer langer houdbaar. De "verse" vis, is door de producent voor jou ontdooid, maar is misschien al maanden oud en gewoon al die tijd in de diepvries opgeslagen voordat de vis in ontdooide vorm verpakt werd als verse vis. 

Ik kocht in de afgelopen week een doosje diepvries pangasius van het bekende A-merk (je weet wel, de naam voor de ijshut waar de eskimo's in de winter soms in wonen.) Omdat het doosje een beetje beschadigd was, was de vis 50% afgeprijsd. Nu €4,83 per kg, normaal dubbel zo duur. De "verse" vis, te koop bij AH, kost €13,99 per kg. Volgens de producent van de diepvriesvis is het niet nodig de vis voor bereiding te ontdooien.

Mijn advies om te besparen: koop diepvries, de kwaliteit hiervan is minstens zo goed als de "verse" vis.

18 opmerkingen:

  1. Voor panga gaat dit wel op en wellicht ook voor tilapia maar niets kan verder tippen aan verse vis van een goede visboer. Bij ons in het dorp zit gelukkig een hele goede. Enig nadeel het is er altijd heel erg druk.
    Groetjes Nikki

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook weleens soortgelijk verhaal gelezen over kerstkonijnen. Die zijn dan ook al ruim een jaar daarvoor geslacht in Azie(?) worden dan ingevroren en dan rondom kerst ontdooit en vers aangeboden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idd, en van diepvriesvis weet je zeker dat het bevroren is geweest, maar panga (vers of bevroren)komt er bij mij niet in.

    http://8965.cleverreach.de/m/4348928/40917-9dfac3e20de784ce5dee542ca867872c

    (krijg de link niet goed geplaatst maar lees 'm a.u.b.)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm, dat verhaal van foodwatch ziet er niet erg goed uit. Volgens de verpakking van "de ijshut" is de vis 100% verantwoordelijk gekweekt en extern gecontroleerd.

      Verwijderen
    2. Foodwatch is ook niet echt een betrouwbare bron, vooral uit op stemmingmakerij.

      Verwijderen
  4. Beide vissen moet je beslist niet willen eten. Komen uit zwaar verontreinigd water en worden gekweekt onder erbarmelijke omstandigheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verse vis komt hier alleen van de markt. Komt donderdag van de boot, ligt vrijdag op de markt. Weet ik waar het vandaan komt ook.
    Maar ik vind het verschil tussen vers en diepvries prijs zulke onzin. Totaal onnodig, gewoon meer winst maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Helaas heb ik ook de aflevering gezien van de keuringsdienst van waarde over pangasius en tilapia. Die eten we hier niet, maar we eten wel andere vis, zowel vers van de visboer als uit de diepvries.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Pangasius wordt gekweekt in de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld,deze stoffen komen terecht in het vlees zelf + dus op je bord.Bovendien is het geen eerlijke handel, de boeren worden heel erg uitgebuit...ik koop deze vis niet.

    --Rosaleen--

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik koop ook steeds diepvries. Vind vers te duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier geen Pangasius, wij gaan voor de Kabeljauw. Wij kopen de vis het liefst bij een visboer waar nog een 'vissersvlootje' in de haven ligt. Mag dan eventueel wel iets meer kosten.
    Vroeger thuis werd de vis vaak bij een visafslag gehaald. Deze week waren we in Den Oever en Enkhuizen, maar daar is geen afslag meer te bekennen. Jammer, maar we gaan verder zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Den oever. Elke zaterdag hoor.

    Ik ga er regelmatig heen,

    Deboor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is mooi om te weten, gaan we een keer op een zaterdag, dank je!

      Verwijderen
  11. pangasius- en tilapiafilet moet je niet willen eten. vara kassa heeft er ooit een onderzoek naar gedaan en overal op internet zijn verhalen te lezen hoe ze gekweekt worden en met wat voor rotzooi ze volgepropt worden. niet eten dus!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben al niet zo'n visliefhebber, maar als ik dit zo lees dan hoeft het voorlopig even niet op mijn bordje.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. IK eet ook noooit pangasius en tilapia.
    Brrr, het is niet echt lekker, en als je weet waar het vandaan komt....
    Geef mij maar kabeljauw, schol of zalm.
    Groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zuinigaan kom eens gezellig een dagje op Urk, dan zorg ik voor een lekker scholletje gevangen in onze eigen Noordzee, en o zo lekker!!!!!groeten Hanna.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Die wilde verhalen die 2 jaar geleden opdoken kloppen beslist NIET! Koop Queens pangafilet, die komen van een gecertificeerd bedrijf in Vietnam dat op het punt staat om het keurmerk voor gekweekte vis te krijgen ( net zoals het keurmerk voor zeevis)
    80% vis uit Vietnam is prima en bij Queens weet je dat het goed is. Ik had er een artikel over maar heb het weer doorgegeven. Iemand van universiteit Wageningen is daarginds actief om alles te controleren e.d.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.