Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 augustus 2012

Wat moet je met die hitte?

Het is vandaag echt heel heet! Het was vanmorgen in Maastricht vóór 9.00 uur al 27 graden! Er schijnt zelfs kans te zijn op een hitterecord!
Wat moet je als het buiten 35 graden is en het ook binnen flink heet begint te worden?
Hitte is behoorlijk uitputtend, je lichaam is hard aan het werk om te zorgen dat je niet door de hitte bevangen wordt. Daarom zweet je, daarom hijg je soms als een karrepaard.

Wat doe je dan?
Houd je huis zo koel mogelijk. Heb je zonwering? Gebruik die zo veel mogelijk. Houd overdag ramen en deuren gesloten. Als het buiten warmer is dan binnen laat je de warmte er alleen maar in. In de meeste gevallen is het binnen veel koeler dan buiten. Op dit moment is het bij mij binnen 23 graden.
Maak je niet druk. Zit binnen of in ieder geval in diepe schaduw en houd een siësta. Wat is diepe schaduw? Een plek waar helemaal geen zon komt, ook niet een klein beetje door de bladeren heen.
Drink veel water.
Zorg voor een teiltje met water en een koud washandje en koel regelmatig je voeten, je polsen en je voorhoofd.

Als je kinderen hebt, zorg voor een plek in de schaduw met water, een zwembadje of een teil. Zorg voor waterspeelgoed zodat ze zich kunnen vermaken. Heb je waterballonnen? Een waterballonnengevecht is geweldig met dit weer.
Ga vooral niet met de auto naar het strand, grote kans dat je onderweg strandt in de file en bijna niet bij die verkoelende zee terechtkomt.
Ga ook niet  hardlopen of klussen of zo, span je gewoon niet al te veel in en drink een lekker glas koel kraanwater!

En ........ vergeet vooral je huisdieren en planten in plantenbakken niet! Zorg dat ze voldoende water hebben en zorg dat ze niet verdorsten.

17 opmerkingen:

 1. En drink zo min mogelijk alcohol en koffie. Doet het lichaam uitdrogen, met mogelijk hoofdpijn tot gevolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net één van onze katten lekker nat gemaakt met de plantengieter. Vind ze heerlijk met deze warmte. De andere twee moeten niks van water hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is hier beneden al 28,5 graad. Boven knipperd de babyphone al op 34 (plat dak en zuiden) dus het is er nog boven verder meten kan hij niet. Helaas moeten we zo nog een uur in de auto omdat we een verjaardag hebben. Ik heb echt totaal geen zin, maar ja we worden verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... ik zou me fijn afmelden met dit weer!
   1 telefoontje en je wordt ook niet meer verwacht... ;-)

   Verwijderen
 4. Ik ga vanavond wat verkoeling zoeken op het strand samen met mijn vriend. Voor mij 10 min met de auto (zonder file dan wel..) Overdag doe ik het rustig aan thuis en drink ik lekker veel water.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is hier binnen nu 30 graden! Pff, het nadeel van een goed geïsoleerd huis!
  Kleine man vermaakt zich steeds met 1 van ons in het zwembadje, en hij slaapt veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik leef mee met mensen,die nu moeten werken in een warme omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in de snackbar of op een druk terras.

   Verwijderen
 7. Pffft wat een warmte he? lijkt wel een sauna binnen en buiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb gisterenmorgen hard gelopen (10 km maar wel voor de ergste hitte) en vanmorgen naar de sportschool geweest. Daar is het heerlijk in de airco. Nu net thuis met de fietst (15 km gefietst). Even binnen bij komen. Is hier 26 graden binnen maar ik heb de achterdeur dan ook op een kier staan ivm de katten die toch graag in en uit lopen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is alles vooral goed openzetten de beste methode om het een beetje koel te houden. Op 3 hoog, net onder het dak, is het anders om te smelten. Door alles lekker open te zetten, waait het nog een beetje door.
  Verder hou ik me vooral aan een tropen indeling. dus smorgens op tijd op en dingen doen, zodat ik smiddags niks hoef te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op mijn terras, onder het zonnescherm, was het daarnet 44 graden. Dat was om half drie 's middags. Binnen is het 24 graden. Een stuk beter. Het is alsof je in een oventje stapt als je buiten komt.
  Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zal ik 'ns heel eerlijk zijn....

  Ik vind het geklaag over de warmte maar gezeur.
  Het is in Nederland zelden zo warm en als het zo warm is duurt het nooit lang. Het is natuurlijk wel heel vervelend als je er slecht tegen kunt, aan de andere kant: klagen helpt niet!

  Zoek verkoeling, hou je rustig en geniet gewoon ook even van het gegeven dat we een PRACHTIG eind van de zomer hebben met (oke..) dan even 1 dagje waarop het wat warmer is...

  De regen komt vanzelf wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Regen is hier net al losgebarsten boven Amsterdam, bliksem en daarna een korte stortbui.

   Verwijderen
 12. Moet zeggen dat ik er van geniet, het is warm inderdaad maar dat duurt maar kort zoals hierboven al is gemeld.

  Gr deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben laatst roljaloezieen besteld bij deze webshop. En het is echt topkwaliteit! het is belangrijk om goede kwaliteit te hebben als zonwering, omdat het anders erg warm in huis kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen